Pávafióka kelt ki a Debreceni Állatkertben

  • PORT.hu

Debrecen állatkertje nemrég újabb aprósággal gyarapodott, miután július 17-én kék pávafióka kelt ki tojásából mintegy 28 nap kotlást követően. Az egyelőre ismeretlen nemű csibe jelenleg anyjával elkülönítve nevelkedik a kulisszák mögött, de szépen cseperedik, így hamarosan a látogatók előtt is bemutatkozhat.

A fácánfélék családjába tartozó kék vagy indiai páva (Pavo cristatus) az indiai szubkontinens és Srí Lanka erdős területein őshonos.

A faj ikonikus külső jegye a hímek átlagosan kétszáz színpompás farokfedő tollból álló uszálya, amelynek kitárásával 2–3 éves koruktól kezdve versengenek a barna-fehér színezetű tojók kegyeiért.

Különleges szépsége és a farokfedő tollain található mintázatok, az úgynevezett pávaszemek miatt a hindu vallásban szent állatként tartják számon, emellett csaknem fél évszázada India egyik nemzeti jelképe. Európába Nagy Sándor hódításai nyomán került, mára világszerte elterjedt díszmadárként és háziállatként.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Bár eredeti élőhelyén a törvény és a helyi kultúrában betöltött szerepe egyaránt védi, állománya pedig egyelőre népes, a húsáért való illegális vadászata folyamatos problémát jelent, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben a kék pávák mellett azok természetben is előforduló színmutációjával, a fehér pávával is találkozhatnak a látogatók.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu