Újabb vombatkölyök Budapesten

Az erszényesek közé tartozó vombatok Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben láthatók, szaporításuk pedig csak néhány helyen sikerült. A Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb vombatkölyke azonban már a hatodik a sorban. Ennél több kisvombat egyetlen más európai állatkertben sem született.

Az erszényesek születési időpontját nem könnyű meghatározni, mert magát az ellést ritkán lehet megfigyelni. Átalában néhány héttel később, az erszény dudorodásából lehet sejteni, hogy valaki fejlődik odabent. Persze kezdetben ezt is csak a gyakorlott szemű állatgondozók észlelik.

 

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb vombatgyereke a múlt évben, valamikor május derekén születhetett, tehát most nagyjából 13 hónapos. Életének első hat hónapját azonban teljes egészében az erszényben töltötte, s bár utána időnként már elő is jött onnan, nagyjából a kilencedik hónapban hagyta el véglegesen. Persze mindez, az erszényből való kijövetel is általában a föld alatti járatrendszerben történt.

Mostanában viszont a kicsi egyre gyakrabban látható a felszínen, vagy esetleg a Vombatház belső terében, úgyhogy egy kis szerencsével az állatkert látogatói is megcsodálhatják őt. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy milyen nemű a kölyök, ha ez kiderül, az állatkert majd nevet is keres a kicsinek - természetesen a nagyközönség bevonásával.

 

 

A vombatok az erszényesek közé tartoznak. Ezen a változatos állatcsoporton belül a koalák a legközelebbi rokonaik, ám a fán élő koalákkal ellentétben a vombatok a talajszint lakói, illetve föld alatti üregeket is ásnak maguknak. Ausztráliában őshonosak, ahol három különböző fajuk ismeretes: a csupaszorrú vombat, az északi szőrösorrú vombat és a déli szőrösorrú vombat.

Állatkertekben igen ritkán láthatóak, elsősorban az ausztrál állatkertekben találkozni velük. Európa sok száz akkreditált állatkertje közül is csak néhányban foglalkoznak vombatokkal, Magyarországon pedig egyedül Budapesten láthat vombatokat a nagyközönség.

További érdekességeket itt találtok!