Valóságteremtő mesékkel taníthatjuk a gyerekeket konfliktuskezelésre

A gyermekpszichológia egyik legfontosabb eszköze a mese, ami által fontos viselkedési és gondolkodásbeli mintákat adhatunk át a legkisebbeknek.

Régóta tudjuk, hogy a gyerekek személyiségfejlődésére óriási hatást gyakorolhatnak azok a történetek, amiket kiskoruk óta hallgatnak tőlünk. A gyermekpszichológiában épp ezért előszeretettel használják arra a meséket, hogy a megfelelő értékrendet és viselkedéskultúrát szórakoztató formában adják át a legkisebbeknek. Az ilyen történetek segítségével a gyerekek olyan viselkedési sémákat, érzelmi megnyilvánulásokat ismernek fel, amik a saját életükben is helyet kapnak.

A mesékhez ugyanakkor hozzátartozik a szülők vagy pedagógusok részére íródott útmutató is, ami segít, hogyan fogalmazzák meg minél érthetőbben a mese üzenetét és tanulságát a gyerekek számára. A fő törekvés, hogy a történetekből megismert rugalmas, empatikus hozzáállás beépüljön a gyerekek viselkedéskultúrájába, segítve ezzel többek közt az asszertív kommunikáció képességét.


A most megjelent Valóságteremtő mesék című könyv célja, hogy a valóságban is átvehető viselkedést, hozzáállást tanítson a gyerekeknek. A szerzők: Madár Barabási Tímea pszichológus, hipnoterapeuta és Dr. Vargha Jenő-László, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem alkalmazott pszichológia tanszékének tanára.

A mesekönyv két főhőse Dani és kishúga, Nóra. A testvérpár életét már Nóra születésétől kezdve nyomon követhetjük, így Daninak el kell fogadnia a családban újonnan kialakult helyzetet és megtalálni a számára kényelmes helyet.

A konfliktusok feloldására olyan mindennapos, játékról, utazásról szóló történetekből kaphatunk útmutatót, amelyekkel bármelyik gyerek könnyen azonosulhat.

„A mesék a pszichológiai rugalmasság fejlesztésére, az érzelmek és kellemetlen gondolatok elfogadására épülnek a saját magunkkal érzett empátián keresztül: a leírt történetek a kisgyerekek és természetesen a szülők és pedagógusok problémamegoldását is fejlesztik” – mondta el a könyvről Madár Barabási Tímea.

„A különböző helyzetekre adott gyermeki válaszok értelmezése segíti az érzelmi intelligencia és a későbbi, elkötelezettségen alapuló cselekvések kialakulását is.

Az illusztrációkkal teli mesekönyv így fejleszti a gyermekek önismeretét, empátiáját, társas készségét, adaptációját és problémamegoldását is” – tette hozzá a szakember.


(via premiumlap.hu)