Csodaországba kalauzolnak az autista fiatalok rajzai

Autista fiatalok rajzaival, Kosztolányi Dezső fordításában jelentette meg Lewis Carroll Alice Csodaországban című világhírű könyvét a POKET. A karácsonyra megjelent kötet a történetben szereplő csodavilág mellett bemutatja az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain alkotó autista fiatalok különleges világát is. 

Karácsony apropóján mutatta be legújabb – sorban a tizedik - könyvét a zsebben elférő könyveket közterületi automatákon keresztül terjesztő POKET. Az Alice Csodaországban különlegessége, hogy az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain alkotó fiatalok - Kalocsai Nóra, Bihari László, Varga Máté, Kiss Péter, Szappanos István, Nótár Imre és Zoltán Gábor - rajzai díszítik a kötetet. Az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és 6 lakóotthonban egyedülálló művészetterápiás programot is működtet. Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok szabadon rajzolhatnak, itt születnek azok a grafikák is, amelyek a könyvben is megtalálhatóak.

 

Csodaországba kalauzolnak a rajzok

A kötet nagykövete Gryllus Dorka, aki egyben az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövete is. „Örömmel vállaltam a felkérést, hiszen az Alice Csodaországban népszerű történet, a rajzokkal kiegészítve pedig a könyv egészen különleges élményt nyújt az olvasóknak, és sokakat elkalauzolhat az autizmussal élők különleges világába is” – mondta Gryllus Dorka.

Vecsei H. Miklós, a POKET zsebkönyvek alapítója elmondta: „Azért indítottuk el a sorozatot, mert szeretnénk, hogy ismét divatba jöjjön a könyvolvasás. Az Alice Csodaországban pedig Kosztolányi Dezső fordításában és az autizmussal élő fiatalok rajzaival együtt egy teljesen egyedi élményt ad az olvasóknak. Az autisták nehezen hozzáférhető világa sokszor éppen annyi meglepetést tartogat, mint az Alice Csodaországban megannyi eseménye.”

Az autizmussal élő fiatalok rajzait Petényi Z. Tibor grafikusművész illesztette a könyvbe. „Tiszta és magától értetődő folyamat volt számomra a történet Autistic Art-alkotásokkal való illusztrálása. Adta magát, hogy melyik alkotótól kölcsönözzük Alice karakterét, a furcsa állatokat, épületeket, növényeket vagy csak azt, hogy miként mutassunk meg egy kiabálós, csörömpölős hangzavart” – mondta Petényi Z. Tibor.

Minden szempontból különleges kötet a jelenlegi formában megjelent regény, hiszen a könyvek megvásárlásával egy jó ügyet, az Autistic Art Alapítvány munkáját támogatják az olvasók.

 

Terápia és forrásteremtés

Az Autistic Artnak mára több mint tízezer darabos rajzgyűjteménye van. Az otthonokban rajzoló fiatalok számára a program rendkívül fontos: azok az autizmussal élő fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. Tízből négy autizmussal élő fiatal egyáltalán nem beszél, ugyanakkor a rendkívüli vizuális kifejezőkészségüknek köszönhetően rajzaikkal mégis kommunikálnak velünk.

Az autizmussal élők jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A foglalkozások pedig egyértelműen pozitív hatással vannak a fiatalokra: van, aki a papír sarkát színezte majd évek múlva odáig jutott, hogy hatalmas lapokat terítenek be a grafikái.

„Mára minden 68. ember autizmussal él, ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Örülünk minden olyan együttműködésnek, amelynek segítségével többen ismerhetik meg az autizmussal élők zárt világát” - mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

A művészeti foglalkozásokon készülő rajzok egyedi forrásteremtésként is működnek: évről évre egyre több jótékony célú terméken, így többek között füzeteken, noteszokon, mappákon, teákon, csokikon, kávékon, selyemsálakon jelennek meg. A befolyt összeget az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja.