Otthon legjobb, ha olvastok!

Ha van otthon egy jó könyv, nem kell megijedni. A fennálló helyzetre való tekintettel most a Magvető kiadó márciusi újdonságait ajánljuk figyelmetekbe.

J. R. R. Tolkien; Wayne G. Hammond; Christina Scull: A hobbit művészete

Tolkien varázsvilága megelevenedik
Fordította: Bonácz Ágnes

J. R. R. Tolkien; Wayne G. Hammond; Christina Scull: A hobbit művészeteJ. R. R. Tolkien előszeretettel illusztrálta a saját szövegeit. Első regénye gazdag világát nemcsak szavakkal, hanem térképekkel és rajzokkal is megteremtette.
A hobbit művészete című kötetben tíz fekete-fehér és öt színes kép kapott helyet, amelyek eredetileg a regény amerikai és angol kiadásához készültek, valamint azok a vázlatok, skiccek, amelyek megelőzték a végleges változatokat. A képeket két Tolkien-tudós, az amerikai Wayne G. Hammond és az angol Christina Scull gyűjtötte egybe és látta el magyarázatokkal.

 

 

Sándor Iván: Amit a szél susog
Athén, Párizs, Budapest – emlékek könyve

2016 nyarán Z., az író elindul Budapestről, hogy újra bejárja élete – és egyben Európa – fontos helyszíneit. Léttörténeti vándorlás ez. Eljut Leszbosz menekülttáborába, és megnéz egy színházi próbát az Akropoliszon, barangol a Szajna-parton, a párizsi múzeumokban, és felkeresi a normandiai csatateret, Bécsben a Heldenplatz és a Central Kávéház között sétál, visszatér a zuglói szülőházhoz.
Útitársai is akadnak: Párizsban egy magyar származású zeneesztéta, Görögországban egy fiatal rendező, Budapesten egy elhivatott történész, és mindenekelőtt és mindenütt Lil, élete társa.
Az Amit a szél susog hősei sorsán keresztül felöleli a 20. századi európai történelmet napjainkig, emlékeztet a felejtésre, közben pedig kibontakozik előttünk egy gazdag élet, egy nagy szerelem, és megidéződnek az egyetemes művészet nagy alakjai: festők, zeneszerzők és írók, akiket mind a világ megértésének vágya hajtott és hajt a mai napig.
A Magvető a regény kiadásával köszönti a 90 éves szerzőt.

 

Grecsó Krisztián: Magamról többet
Grecsó Krisztán tizenkilenc év után visszatér pályakezdő műfajához, a vershez. A Magamról többet című kötet március elején jelent meg.

A kötet versei a magyar költészet nagy hagyományú számvetéseit: Babits, Pilinszky, József Attila verseit idézve arra a kérdésre keresik a választ: hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk. Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan?

A betegség és gyógyulás, a megélt menny és pokol, az újrakezdés versei ezek. A kötetben a megrázó Balázsolás-ciklus és a hitvesi próza érzékeny versei mellett helyet kaptak felemelő apaság-versek is. A Magamról többet versei az olvasót saját életének kérdésével szembesítik. A kötet majdnem pontosan egy évvel a Vera című nagy sikerű regény megjelenése után kerül boltokba.

 

 

 

Jó olvasást, sok türelmet, vigyázzatok magatokra! Még jelentkezünk.