10 idézet Szabó Magdától, aki ma lenne 100 éves

Száz évvel ezelőtt ezen a napon született a huszadik század egyik legtöbbet olvasott magyar írója, akinek regényeit 42 nyelvre fordították le. Abigél, Emerenc és Tündér Lala megalkotójáról ma a Google is megemlékezik, Arany János után Szabó Magda is saját Doodle-t kapott. Mi tíz kedvenc idézetünkkel tisztelgünk az írónő előtt.

1. Ha egy poharat becsomagolnak, ráírják, törékeny. De az ember törékeny voltára senki sem figyel.

A Google ezzel a rajzzal ünnepli Szabó Magda századik születésnapját

 

2. Mindannyian tudjuk, hogy az otthon nemcsak négy falat, tárgyakat jelent, az otthon menedék. Az az ember, akinek van hová - és van kihez - hazamenni, mindenkor könnyebben viseli az élet konfliktusait, csapásait. Az otthon számomra azt is jelenti, hogy valaki meghallgat, valaki megvigasztal.

 

3. Ha meg akarsz tartani valakit magadnak - ereszd el! Szabadság nélkül nincs semmi.

 

4. A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.

 

5. Meg szoktam én mondani a véleményemet álarc nélkül is, ha valamiről van véleményem - jobb azt megmondani. Aztán ha véleményestül is szeretnek, jó, ha nem szeretnek, hát azt is el kell viselni.

 

6. Nem hal meg olyan könnyen az ember, ezt tanulja meg, csak majdnem, aztán később olyan okos lesz attól, amit kiállott, hogy azt kívánja, bár még egyszer buta lehetne, tök buta.

 

7. Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.

Szabó Magda 1964-ben (Forrás: Fortepan, Hunyady József)

 

8. Magam vagyok, tökéletesen magam, és tudom, ezentúl magam is leszek ezek között a falak között, melyek figyelték életünk gyötrelmeit, félelmeit, kudarcait, eredményeit, felszabadult boldogságát, kitörő nevetését, azt a mitológiai szerelmet, amelyben voltunk egymás szolgái, királyai, zsoldosai, bajtársai, szülei, gyerekei és soha nem csillapuló vágyú szeretői - a halálon túl is folytatódó, az enyészet törvényeit lebíró, múlhatatlan pillanat színterét.

 

9. A gyerekek csakugyan olyanok, akikre nyugodt szívvel rá lehet hagyni ezt a szép világot.

 

10. Csak azok halnak meg, akik egész életükben nem csináltak semmit. Aki tett valamit, nem magáért, hanem másokért, mindenkiért, az megmarad.