13 Hours - Michael Bay megint támad

Kijött az akciófilm specialista rendező új filmjének, a Bengázi terrortámadást eseményeit feldolgozó 13 Hours első előzetese, ami sok robbantást és kevés politikát ígér.

Nézd meg a film trailerét ITT!

2012. szeptember 11-én iszlám milicisták rohanták le az amerikai külképviseletet a líbiai Bengáziban. Az épületben tartózkodott a megbízott nagykövetet, aki egy társával együtt életét vesztette, majd kisvártatva a közeli CIA bázist is támadás érte, ahol újabb két amerikai halt meg, és még aznap mindenkit kimenekítettek az országból. A sztori természetesen filmre kívánkozik, és Michael Bay nem is vacakolt sokat: a 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi Mitchell Zuckoff regénye alapján próbálja rekonstruálni az eseményeket. Legalábbis papíron. Nagy összegben mernénk ugyanis fogadni rá, hogy a Transformers-filmek atyja ezúttal sem hazudtolja meg magát, és megtörtént sztori ide vagy oda, ugyanolyan csillagsávos macsó-mozit csinál, mint mindig. Az előzetesből is erre lehet következtetni: a főhősök természetesen olyan kemények és menők, mintha modern cowboyok lennének, lengenek a zászlók, robbannak a bombák és minden aranybarna színben úszik. Az ügy politikai oldala biztosan merül – bár a nagykövet erősített védelmet kért, nem kapta meg, a támadásra az illetékesek nem reagáltak, még a telefont sem vették fel, az épületek kiürítése során pedig olyan titkos anyagokat felejtettek ott, mint az amerikaiaknak dolgozó ügynökök listája. A színészválasztás viszont nem szokványos, Bay sztárok helyett kevésbé ismert arcokat keresett, a főszerep pedig annak a John Krasinskinek jutott, aki eddig inkább vígjátékokban villogott. Nem kizárt, hogy Chris Pratt példája inspirálta, ha ő képes volt léha irodai dolgozóból (Városfejlesztési osztály) akciósztárrá gyúrnia magát (A galaxis őrzői, Jurassic World), akkor A hivatal Jimjének is sikerülhet a mutatvány.

A 13 Hours sikere már most borítékolható, nem csak azért mert Bay ritkán nyúl mellé, de az utóbbi időben az arab térségben játszódó háborús akcióthrillerek jól futnak – erről Clint Eastwood is tudna mesélni (Amerikai mesterlövész), de Kathryn Bigelow sem panaszkodhatott A bombák földjén vagy a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza fogadtatására.