25 éves a Művészetek Völgye

Jubilál mindenki kedvenc fesztiválja, ahova még azok is szívesen lejárnak, akik nem kimondottan ezt a nyaralási formát részesítik előnyben.

(Fotó: Üveges Zsolt)

Idén 25. alkalommal nyitja meg kapuit az ország egyik legszebb helyszínén, a festői Balaton-felvidéken megrendezett Művészetek Völgye. Az elmúlt években sok minden történt a fesztivállal, óriásiból kicsi lett, majdnem elmaradt, majdnem bezárt, de Márta István kitartásának köszönhetően Kapolcs újra régi fényében tündököl. A titok a folyamatos megújulásban érhető tetten. A három festői kis település Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend erre a tíz napra sodró lendületű fesztiválfaluvá változik, ahol minden kapualjban, pajtában, utcakanyarulatban izgalmas programok, és nem utolsó sorban finom ízek várnak ránk.

Idén a Palya-udvar helyét az improvizációs színházi társulat, a Momentán veszi át, hogy a közös ötletelések alapján egy igazi interaktív előadás szülessen a szemünk láttán.  Hajós András a Modern Art Orchestra hol gyerekeknek, hol felnőtteknek tart interaktív zenei foglalkozásokat, ahol garantáltan nem fogunk unatkozni. Az egyik legkreatívabb magyar építészműhely, a Hello Wood csapata idén egy egész falut varázsol elénk kizárólag fából, ahol zenei programokat és külön gyerektábort is szerveznek. 

A Völgy egyik legkedveltebb helyszíne, a Klastrom újra megtelik élettel: az első öt napon a világzene és a Fonó fellépői veszik használatba a templomromot, aztán átveszi az irányítást az elektronikus életérzés. Egy egész napra felbukkan a Balaton Method is. A fiatal filmrendező, Szimler Bálint mozifilmbe csomagolt magyar zenei tablójában 17 zenekar és több száz zenész működött közre, ebből kapunk egy kis ízelítőt a romok között.  

Az elmúlt évekhez hasonlóan önálló udvarral jelentkezik többek között Harcsa Veronika, a Design Terminál és a Kaláka is. Fellép az elmaradhatatlan Hobo, a színház szerelmesei találkozhatnak Pintér Béla Társulatával, a Nézőművészeti Főiskola és a Jurányi Inkubátorház több előadásával is.  A népzenei vonalat erősíti Sebestyén Márta és a hagyományőrző Muharay Szövetség, az alternatív zenekaroknak az Elevenkert ad otthont, a Blue Spot Major pedig olyan bandákat lát vendégül, mint a PASO, az Irie Maffia vagy a Kiscsillag.

Szintén az újdonságok sorát bővíti a jubileumi alkalomból létrehozott Mártapista udvar, mely a vidám nosztalgiázás fészke lesz. Meghívást kapnak ide az elmúlt évek szervezői, fellépői, és természetesen a látogatók is elmesélhetik a Völgyhöz kötődő kalandos emlékeiket, élményeiket. 

A Csigabusz, és persze a jól bevált stoppolás mellett idén ingyenesen igénybe vehető elektromos autók is cikáznak a falvak között, érdemes lesz ezeket figyelni, és ha szerencsénk van leinteni. Aki autóval érkezik, az már tapasztalhatta, hogy a parkolás sosem egyszerű feladat, viszont erre gyógyír egy új mobil applikáció, melynek segítségével az online vásárolt jegyünk mellé azonnal lefoglalhatjuk parkolóhelyünket is.
Igazi összművészeti forgatag vár ránk a negyedszázados Művészetek Völgyében, ahol még eltévedni is érdemes, sőt néha kell is, hiszen csak jó dolgok történhetnek velünk, ez nem kérdés.

Nézd meg a teljes programot ITT.