78 éves Chuck Norris, aki kétszer is elszámolt a végtelenig

Chuck Norris nem csak Walker, a texasi kopó, a körbepörgőrúgások nagymestere, a viccek szereplője, aki vasat eszik, és vonalzóval is tud kört rajzolni, hanem egy komoly harcművészeti múlttal rendelkező, mélyen vallásos, nagylelkű és gondoskodó férfi.

Gyerekkorában folyton piszkálták

Carlos Ray Norris félénk kisfiú volt, és a többi gyerek folyton piszkálta őt, jórészt származása miatt, ugyanis felmenői között az írek mellett cseroki indiánok is voltak. De hiába hinnénk azt, hogy a kis Chuck visszavágott: csak álmodozott arról, hogy egy körbepörgőrúgással fegyelemre inti őket, és inkább magába zárkózott. Két öccse közül az egyik, Wielend a vietnami háborúban hunyt el, Aaron pedig filmproducer és rendező lett, akivel később sokszor dolgozott együtt.

 

Feketeöves harcművész és világbajnok

Norris az amerikai légierőnél katonai rendészként szolgált, és amikor áthelyezték egy dél-koreai támaszpontra, megkapta a Chuck becenevet, és megismerkedett a tangszudo nevezetű harcművészeti stílussal. Fekete övet szerzett belőle, ahogy taekwondóból, Shito-Ryu karatéból és Jiu-Jitsuból is. Mindezek mellett kialakította saját stílusát is, a Chun Kuk Dót (Egyetemes út). Az Államokba visszatérve 1962-es leszereléséig Kaliforniában szolgált. Ezután indult be harcművészeti karrierje, sorra indult a versenyeken - a mai napig utolsó vereségét 1968-ban szenvedte el.  Karate világbajnok lett, és 1969-ben a Black Belt Magazine az Év Harcosává választotta. Karateiskolát nyitott, ahol olyan hírességeket oktatott, mint Steve McQueen vagy Priscilla Presley.

 

Bruce Lee jó barátja volt

Bruce Lee 1968-ban figyelt fel Norrisra, amikor az megnyerte a világbajnokságot. Hamarosan jó barátokká váltak, és többször is együtt dolgoztak - talán legismertebb közös jelenetük az 1972-es A Sárkány útjában a legendás összecsapás a Colosseumban. Hivatalos weboldalán Chuck Norris - A Férfi, a Mítosz, a Legenda - így emlékszik vissza:

"Ez egy olyan harcjelenet lesz, amire mindenki emlékezni fog. Olyanok leszünk, mint két gladiátor az ősi időkből." "És ki fog nyerni, Bruce?" - kérdeztem viccelődve. "Én, hiszen én vagyok a film sztárja." "Ó, értem - mondtam. - Szóval le akarod győzni a jelenlegi karate világbajnokot?" "Dehogy akarom - felelte. - Meg akarom ölni a jelenlegi világbajnokot." Amit aztán elég szertartásosan meg is tett.

 

Saját farmermárkája volt

A 80-as években  hódított a Chuck Norris Action Jeans, amit azzal hirdettek, hogy a két nadrágszár közti betoldással szabadabban mozoghattak a lábak - azaz egy körbepörgőrúgást könnyedén megcsinálhatott benne az ember, anélkül, hogy kirepedt volna az ülepe. A korabeli reklámokban ezt maga Chuck Norris szemléltette igen látványosan.

 

Szerepelt képregényben és rajzfilmben is

De egyik sem volt hosszú életű: az 1986-os Chuck Norris Carate Commandos című rajzfilm mindössze öt epizódot, a rá egy évre megjelent, azonos című képregény pedig csak négy számot élt meg.

 

Mélyen vallásos és gyakran jótékonykodik

Norris több könyvet is írt - önéletrajzot, társszerzővel fikciót, küzdősportokról szóló műveket és jó néhány keresztény tematikájút is. Reklámfilmekben népszerűsítette az iskolai bibliaolvasást és a közös imát, és fellépett a fiatalok droghasználata ellen is. A bibliai kreacionizmusban hisz, azaz hogy Isten teremtette a világot.

Számos jótékonysági szervezet tagja, és aktívan részt vesz a veteránok, a nehéz sorsú fiatalok megsegítésében, továbbá támogatja a Vijay Amritray Foundation munkáját is, ami az Indiában élőkön segít, többek között különböző szociális és kórházi intézmények felállításával.

 

Feladta karrierjét, hogy beteg feleségét ápolhassa

Második felesége, a 23 évvel fiatalabb Gena O'Kelley 2012 óta súlyos beteg: reumás ízületi gyulladása miatt sorozatos MRI-vizsgálatokat hajtottak rajta végre, és gadolíniumot tartalmazó kontrasztanyagot injekcióztak be neki. Ezt a 80-as évek óta használják, és ugyan néhányszor már korábban is tapasztaltak mellékhatásokat, de az orvosi szaklapok szerint a szer alapvetően biztonságos. O'Kelley komoly mérgezést kapott, elviselhetetlen fájdalmakat okozva neki. A házaspár több millió dollárt költött gyógykezelésekre, és pert indítottak több gyógyászati cég ellen is. Norris a A feláldozhatók 2-ben állt utoljára kamera elé, azóta feleségét ápolja.

 

Hát persze, hogy a Tűzjáró is a VICO filmje!

A 80-as években Norris a Golan-Globus filmek nagyágyúja volt - és hát persze, hogy a Magányos farkas, az Ütközetben eltűnt, a Tomboló terror, a Tűzjáró és mind közül a legjobb, a Delta Kommandó is a VICO filmje!

 

A Chuck Norris tények

Ha Chuck Norris beleesik a vízbe, nem lesz vizes. A víz lesz Chuck Norrisos.
Chuck Norris egyszer megevett egy egész tortát, mielőtt a barátai figyelmeztethették volna, hogy sztriptíztáncosnő van benne.

2005 körül bukkantak fel az interneten a nevezetes tények, amelyek annyira népszerűek voltak, hogy az M0-ás híd nevére kiírt szavazáson egy ideig komolyan vezetett is a Chuck Norris-híd. 

Chuck Norris elszámolt a végtelenig. Kétszer.
Chuck Norris osztható nullával.

Norris jókat mulat ezeken a vicceken, és tévéműsorokban is haknizott velük, sőt, 2009-ben kiadta a The Official Chuck Norris Fact Book: 101 of Chuck's Favorite Facts and Stories című önéletrajzot, amibe szellemesen beleszőtte a tényeket. Minderre a koronát a Feláldozhatók 2. zseniális Chuck Norrisos jelenete tette fel.

Amikor Chuck Norris vért ad, nem kér tűt, csupán egy pisztolyt és egy vödröt.
Chuck Norris nem hord karórát. Ő dönti el, mennyi az idő.
Chuck Norris vonalzóval is tud kört rajzolni.