8 feledhetetlen nyomozó kedvenc thrillereinkben

Mindig kell valaki, aki megoldja a bűnügyet, és nem árt, ha van egyénisége.

A legfordulatosabb rejtélyek is csak akkor működnek igazán, ha van, aki kibogozza őket. Ez általában a történet detektívje, egy olyan karizmatikus figura, aki legalább annyira emlékezetes, mint maga a bűnügy. Következzen most nyolc filmes nyomozó, aki épp annyira emlékezetes, mint a thriller, amiben szerepel.

 

William Somerset – Hetedik (1995)

Forrás: New Line Cinema

 

Lehet-e mással indítani egy ilyen listát, mint David Fincher klasszikusával, ami alapjaiban változtatta meg a műfajt?! A Hetedik nem csak a hátborzongató bűnügy (a gyilkos a hét főbűn szerint öl), a hidegrázós gyilkos (Kevin Spacey rezzenéstelen pszichopatája a bőrünk alá kúszik), és a megdöbbentő végkifejlet („Mi van a dobozban?!”) miatt maradandó, hanem Morgan Freeman nyomozója miatt is. A kiábrándult, nyugdíj előtt álló William Somerset igazi közhely lenne a ballonkabátjában és szelíd pesszimizmusával, mégis Freeman valami olyan pluszt visz a figurába, ami emlékezetessé teszi. Ahogy az film végén elhangzó utolsó mondata is az:

„Hemingway azt írta valahol: »Szép ez a világ, és érdemes harcolni érte.« – a második felével egyetértek.”

 

Marge Gunderson – Fargo (1996)

Forrás: Gramercy Pictures

 

Rögtön egy éles váltás: a Coen tesók szatirikus thrillerre egy félresikerült – nagyon félresikerült – emberrablásról szól, amihez nyilván elengedhetetlen a nyomozó. Marge Gunderson nem csak abban különbözik az szokásos thriller-nyomozóktól, hogy kedves és megközelíthető, hanem abban is, hogy Coenék kellőképp kiaknázták a karakter nemét, hiszen a Frances McDormand által játszott nyomozónő hét hónapos terhes. Szívós és kötelességtudó, de a humornak sincs híján.

 

Jake Gittes – Kínai negyed (1974)

Forrás: Paramount Pictures

 

Roman Polanski filmje érzékletesen mutatja be, milyen hatással lehet egy ügy a nyomozóra. A Jack Nicholson által alakított Jake Gittes a történet elején még egy kifejezetten higgadt pasas, ám amikor egy gazdag és gyönyörű nő azzal bízza meg, hogy bizonyítsa be a férje hűtlenségét, Gittes teljesen megváltozik, mert megváltoztatják a körülmények. Az egyszerűnek ígérkező ügyről kiderül, hogy egyre mélyebbre rántja a nyomozót a korrupció mocsarában, ami végül belőle is kihozza a klasszikus detektívsztorik sztoikus, keménykötésű nyomozóját.

 

Harry Callahan – Piszkos Harry (1971)

Forrás: Warner Bros.

 

„Tudom, mire gondolsz: hogy hatot lőttem-e, vagy csak ötöt. Őszintén bevallom, ebben a zűrzavarban én sem számoltam. De öcsém, ha ebben a 44-es Magnumban maradt még egy töltény, az leszakítja a fejedet. Tedd fel magadnak a shakespeare-i kérdést: »Lenni vagy nem lenni?«”

Ha Clint Eastwood karaktere semmi mást nem tud felmutatni, mint azt a bizonyos jelenetet, amiben a fenti monológ elhangzik, már akkor helye van listánkon, de Harry Callahan ennél jóval több, hiszen Don Siegel filmje minden későbbi zsarufilmnek utat mutatott.

Ez is érdekelhet

Filmek, amelyek megoldatlan rejtélyek alapján készültek

A megoldatlan rejtélyek, felderítetlen bűnügyek mindig is izgatták a fantáziánkat, és nem véletlen ihlettek meg sok filmest. Listánkon főleg olyan filmek szerepelnek, amelyek méltatlanul kevéssé ismertek.

Lássuk!

 

Benoit Blanc – Tőrbe ejtve (2019); Tőrbe ejtve: Az üveghagyma (2022)

Forrás: Netflix

 

Daniel Craig a 007-es után ismét egy kultikus(sá vált) karaktert formált meg: Benoit Blanc ugyan még csak két filmben szerepet, de már most a modern krimi egyik legnépszerűbb nyomozójaként tartják számon. Ennek oka, hogy

egyszerre modern és klasszikus: van benne egy kis Sherlock Holmes (könyörtelenül intelligens és távolságtartó) és egy kis Philip Marlowe is (nem riad vissza az akciótól), miközben mégis egyedi figura.

Bár a filmek billegnek a krimi és thriller határán, de nem tudtuk kihagyni a listánkról, hiszen bizonyára ti is hiányoltátok volna.

 

Philip Marlowe – A hosszú álom (1946)

Forrás: TCM

 

Ha már szóba került Raymond Chandler nyomozója, kapjon ő is egy bekezdést – és mi mással, mint A hosszú álommal, amiben Humphrey Bogart alakítja Philip Marlowe-t, a noir detektívek ősképét. Cinikus, kiábrándult figura, aki természetesen dohányzik és piál, de

mindig a megfelelő kérdést teszi fel a megfelelő embernek.

Remek megfigyelőképességét az alapos emberismeret egészíti ki, és nem riad vissza a bunyótól sem. A mogorva külső mögött azonban neki is van gyengéje: a femme fatale.

 

Frederick Abberline – A pokolból (2001)

Forrás: 20th Century Fox

 

Az Alan Moore és Eddie Campbell magyarul is megjelent képregénye alapján készült film egy sajátos Hasfelmetsző Jack-történet. A Johnny Depp által alakított Frederick Abberline különc módszerekkel ered a titokzatos sorozatgyilkos nyomába a viktoriánus Anglia nyomortól sújtott negyedeiben. Abberline

igazi önpusztító lángelme,

akit ópiumbarlangban kell összekaparni (ismerős a szitu, Mr. Holmes?), előszeretettel fogyaszt abszintot, és éles megfigyelőképessége mellett furcsa látomásai is segítik a nyomozásban.

 

Teddy Daniels – Viharsziget (2010)

Forrás: UIP-Duna Film

 

A végére egy kakukktojást hagytunk, hiszen aki látta Martin Scorsese filmjét, az tudja, hogy a Leonardo DiCaprio által alakított Teddy Daniels valójában nem is nyomozó. A Dennis Lehane azonos című regénye alapján készült thriller egy szigeten lévő elmegyógyintézetben játszódik: ide érkezik két rendőrbíró, Teddy és társa Chuck Aule (Mark Ruffalo), mivel az egyik beteg nyomtalanul eltűnt. Az ügy klasszikus bezárt szoba-rejtély (egy olyan helyiségből tűnt el a beteg, aminek ajtaja zárva volt és látszólag semmilyen más kijárat nincs), ám ahogy haladunk előre a sztoriban, egyre zavarosabbá válik minden, míg a megdöbbentő végkifejletben minden összeáll. Teddy igazi, szívós nyomozó, a klasszikus krimik figurája, aki mindent megtesz, hogy felgöngyölítse az ügyet, ám elhivatottságának valójában egészen más a mozgatórugója.

 

(via Movieweb, Collider)