8 mérföld

Nem tudom, hogy találó-e a hasonlat, amit a 8 mérföld mexikói operatőre oly lelkesen idéz a rendezőtől, Curtis Hansontól: "Olyan legyen a film, mint a járda repedéséből kihajtó gyomnövény." Nos, a repedező járda még csak igaz: ez a film az 1995 óta egyre csak lepusztuló Detroit sivár hátsóudvarában játszódik. A 8 mérföld nevű sugárút feketék és szegények lakta oldalán, ahonnan csak keveseknek sikerül végleg átkerülni a szerencsésebbek oldalára.

Lakókocsikban élő családok - mint ahogy a film főhősének famíliája él -, elhagyott házak -amelyeket időnként felgyújtanak -, s a nagy autógyárak maradéka, ahol hősünk napközben lemezeket présel. Ez valóban a repedezett járda közege, amit a mai amerikai film ritkán tár a nézők elé. A végig kézikamerával dolgozó stáb, mintha csak dokumentumfilmet forgatott volna. S Jimmy Smith Jr. is, mintha csak másolni szerette volna a Detroitból indult, idén mindenféle zenei díjat bezsebelő Eminem életét. Vagy fordítva: mintha Eminem ezen a néven szerette volna megcsinálni önéletrajzának kezdő éveit. S ez már igazán nem "gyomnövény" a járda repedéseiben. Nem mellesleg: Eminem meggyőzően játsza el önmagát a kamerák előtt, ami nem kis teljesítmény.

A hip-hop klubjait látjuk első sorban, ahol a zene jóformán csak a ritmust szolgáltatja, hogy a cseppet sem kényeskedő szövegekkel a versenyzők egymást minél jobban megalázzák. S míg a film elején Eminem valósággal lebénul a rázúduló mocskolódástól, a végén már győzedelmeskedik ez a fehér fiú, ebben a tiszta "feka" közegben, ahogy a feketéket Amerikában sokan nevezik. Mint tudjuk, megvalósult az álom: szerződés és világsiker.

Ez azonban, jó ízléssel, már nincs a filmben. Benne van viszont a lakókocsi, ahol - kortársai szerint szégyellni való módon - hősünk még együtt él iszákos anyjával, aki nem tud szabadulni egy garázda fiatalember vonzásától és a mindig ijedten figyelő kishúgával. Ezt az anyát, meglepő módon, a másfajta szerepekhez szokott, Kim Basinger vállalta el és játsza el - jól. Mégis, úgy érezhetjük ez a családi háttér inkább csak, más filmekből átvett, bár jól elkészített illusztráció, ahhoz a közhelyes igazsághoz, hogy innen egy magára valamit is adó fiatalembernek minél előbb szabadulnia kell. Jimmy Smith, alias Eminem számára ez az út az őrületes rap-szövegek spontán áradatával válik csak járhatóvá. Azt hiszem az európai nézőt is első sorban ennek a zenei stílusnak a születési körülményei érdeklik majd a 8 mérföldben.