8 zenész, aki elhitte magáról, hogy tud színészkedni

Hiba volt.

Reggelig lehetne sorolni azokat az énekeseket, akikről kiderült, hogy nemcsak a színpadon, mikrofonnal a kezükben állják meg a helyüket, hanem a mozikamerák előtt is. Most nem ők következnek, hanem akiknek sajnos senki nem tudta/merte időben megmondani, hogy nem az ő műfajuk a színészet.


Ed Sheeran

Ed Sheeran, aki nemrég adott látványos koncertet a Puskás Arénában, képes arra a különleges bravúrra is, hogy még akkor sem hiteles egy filmben, ha önmagát alakítja. Danny Boyle zenés vígjátékában, a Yesterday-ben tűnik fel egy hosszabb cameo erejéig, és végig furán érzelemmentes és robotikus. Mintha érezné ő is, hogy ez nem az ő műfaja, és szeretne minél gyorsabban túl lenni rajta.

Nem ez volt a brit énekes egyetlen zavarba ejtő cameója, annak idején beugrott a Trónok harca 7. évadába is, hogy ott Lannister-katonaként ne csináljon semmit. Mármint túl azon, hogy a jelenlétével kizökkentse a nézőket.


Rihanna

 
A barbadosi énekesnő, akinek olyan világslágereket köszönhetünk, mint a Diamonds, az Umbrella vagy a The Monster, 2012-ben látta elérkezettnek az időt arra, hogy színészi pályára lépjen, és ehhez pont a Hasbro társasjátékának adaptációját választotta. A Csatahajó című háborús sci-fiben Cora "Weps" Raikes altisztet alakítja, akit látszólag egyáltalán nem érdekel az idegenek közelgő inváziójának veszélye. Hogy rendezői utasításra lett volna szürke és apatikus Rihanna, az a többi filmjét (Végre otthon!, Ocean's 8 – Az évszázad átverése, Valerian és az ezer bolygó városa) látva kizárható, mert azokban sem tudta uralni a mozivásznat.


Pete Doherty

A The Libertines és a Babyshambles együttesek egykori botrányhős énekese igazi mozisztáralkat – igaz, csak ami az allűröket illeti. Attól persze még, hogy ipari mennyiségben fogyasztotta a drogokat, lehetett volna belőle a brit rockszcéna válasza Johnny Deppre, de sajnos kiderült, hogy énekelni és gitározni jobban tud, mint színészkedni.  

Leghíresebb és legrosszabb, de egyben a legnagyobb költségvetésű filmjében, A század gyermekének vallomásaiban egyből főszerepet kapott Charlotte Gainsbourg és Lily Cole oldalán. Alfred de Musset azonos című, önéletrajzi regényének adaptációjában Doherty a 19. századi Párizsban kicsapongó életmódot folytató Octave-ot alakítja, aki egy nála tíz évvel idősebb özvegyasszonyba szeret bele.

Egy amatőr színészre bízni egy ekkora szerepet nem kis kockázat volt az alkotók részéről, és nem is jött be a számításuk.


Britney Spears

Britney Spears az 1998-ban megjelent "Hit Me Baby One More Time" című slágerének köszönhetően a kilencvenes évek végének és a kétezres évek elejének egyik legnagyobb popsztárja lett.

A népszerűségét tekintve valójában az a meglepő, hogy csak néhány filmben tűnt fel… illetve, látva ezeket a filmeket, annyira talán még sem kell csodálkozni rajta, hogy Hollywood nem ölelte a keblére. A legkomolyabb szerepe a 2002-es Álmok útján-ban volt, ahol pechére olyan partnerei voltak, mint Zoe Saldana, Dan Aykroyd vagy Kim Cattrall, akik mellől akkor tudott volna csak kitűnni, ha kiderül, hogy őstehetség. Nem derült ki…

Maga a film három gyerekkori barátot követett nyomon, akik egy Amerikát átszelő útra indulnak, hogy megtalálják önmagukat. Spears alakítja a jó kislány Lucyt,

aki nagyon idegesítő, de valószínűleg nem azért, mert az énekesnő azt a rendezői utasítást kapta volna, hogy legyen az.


Jessica Simpson

Jessica Simpson Britney Spearsszel majdnem egy időben, a Sweet Kisses című dallal robbant be, majd a 2003-ban megjelentett In This Skin című albuma után úgy döntött, hogy kipróbálja magát a filmben is.

Két realitysorozat után első filmszerepét a 2005-ös Hazárd megye lordjaiban kapta Seann William Scott, Johnny Knoxville és Burt Reynolds oldalán, ahol látványosan lapos alakítást nyújtott. A hónap dolgozója és Love Guru című, említésre is alig érdemes filmekkel sem tudta bizonyítani, hogy meg lenne benne legalább a tehetség szikrája, nem is csoda, hogy 2008 óta nem is próbálkozott újra a színészkedéssel.


Ringo Starr

A Beatles valószínűleg minden idők legnagyobb hatású zenekara, ráadásul a legendás albumaik mellett több ma már kultikusnak minősülő filmet is készítettek. A Sárga tengeralattjáróban vagy az Egy nehéz nap éjszakájában John Lennon, George Harrison, Paul McCartney és Ringo Starr feladata csak annyi volt, hogy adják magukat, és ezt tökéletesen meg is oldották.

Ringo Starr azonban valamiért úgy döntött, hogy igazi színészként is kipróbálja magát, és szerepet vállalt néhány nagyon bizarr filmben, többek között a Blindman című spagettiwesternben, az Az lesz majd a nap című drámában és a Son of Dracula című horrormusicalben.

Alakításai következetesen rosszak voltak, ennek ellenére újra és újra nekifutott,

így ha mást nem is, a kitartását lehet dicsérni.


50 Cent

Olyan sok kiváló rapperből lett színész van, hogy külön összeállítást szenteltünk nekik a PORT-on, de Curtis James Jackson III, azaz 50 Cent neve nem véletlenül nincs fent ezen a listán.

Talán nem is lett volna olyan nyilvánvaló, hogy a színészet nem neki való, ha nem olyan nagyságokkal játszik együtt, akik mellett feltűnik az ordító kontraszt. A 2012-es Szabadúszókban Robert De Niro és Forest Whitaker oldalán szerepelt, a Gengszterzsarukban Gerard Butlerrel játszott együtt, A törvény gyilkosában De Niróval és Al Pacinóval, a legnagyobb filmje azonban kétségkívül a Pénzed vagy életed volt, amelyben egy drogdílert alakított, aki a rapzene kedvéért felhagy a bűnözéssel. Vagyis saját magát kellett volna eljátszania, de ez sem ment neki.


Madonna

A már nyugdíjaskorú énekesnő egy időben nagyon ambicionálta a színésznői karriert is, de

vagy nem jól választott szerepeket, vagy nem volt elég tehetséges.

A megfelelő rendező a megfelelő alapanyaggal ki tudott sajtolni belőle jó alakítást, lásd az Evitát, amiért Golden Globe-díjat kapott, de ez inkább a kivételt erősítő szabály. A tanú teste című erotikus thrillerben túltolta a végzet asszonya a szerepkört, amitől izzadságszagú lett az alakítása, a Halj meg máskor című Bond-filmben pedig legalább olyan stílusidegen volt a cameója, mint a főcímzene, amit ő énekelt. A második legjobb dolog forgatásán állítólag mindenbe beleszólt a világítástól a kameramunkáig, mert biztos akart lenni abban, hogy elég jól néz ki, ahelyett, hogy az alakítására koncentrált volna. Az eredmény: Arany Málna-díj.

És akkor a karriermélypont Hullámhegyre még ki sem tértünk, ezt akkori férjével, Guy Ritchie-vel hozták létre, akinek hivatalosan is pont ez a leggyengébb filmje. Véletlen lenne?


via: Far Out / Independent / Firstshowing / Dallas Observer