9 és fél dolog, amit nem tudtál az Alice Tükörországbanról

Tudtátok, hogy Lewis Carroll nem is létezett, vagy ha mégis, biztos, hogy nem drogozott? Vagy hogy Alice majdnem hercegnő lett, a kalaposok tényleg őrültek, és az Alice Tükörországban stábjának szinte minden tagja már többször is játszott együtt a másikkal?

R.I.P. Alan Rickman

Ez volt a 2016. január 14-én, négy hónappal a bemutató előtt elhunyt, nagyszerű brit karakterszínész, Alan Rickman utolsó filmje. Ő volt az Alice Csodaországban (2010) bölcs Hernyója, a folytatásban pedig logikusan már Pillangóként jelenik meg, de nem személyesen, csak a hangja: Bár az animátorok igyekeztek utánozni a legfontosabb vonásait. A filmet a színész emlékének szánták, aki egyébként összesen hét filmben játszott együtt a Vörös Királynőt alakító Helena Bonham Carterrel.

Kettő az egyben

A Helena Bonham Carter alakította, az első részben is szereplő Vörös Királynő, akinek a lefejezés a mániája és a „polgári neve” Iracebeth Crimms, valójában két, Lewis Carroll két könyvekből kiollózott karakterből állt össze. Az Alice Tükörországban könyv Vörös királynője egy sakkfigura, aki/ami a Fehér királynővel versenyez, míg az Alice Csodaországban Szív királynője az, aki dühkitörésekre hajlamos, mindenkit le akar fejezni és odavan a a flamingó ütőkkel és sündisznó labdával játszott krikettért – és akit az író Viktória királynőről mintázott. És nem kell megijedni, bár a királynő a filmben is állandóan nyakazni akar, valójában senkinek sem esik baja, legalábbis ily módon.

Lewis Carroll nem is létezett

A Lewis Carroll ugyanis csak írói álnév – valójában a szerzőt Charles Dodgsonnak hívták, és ki nem találnánk, de matematikus volt Oxfordban, aki soha nem tört írói babérokra. Történeteit a gyerekek szórakoztatására találta ki, a gonosz utókor meg is vádolta, hogy pedofil volt. Az Alice Csodaországbant eredetileg egy evezőstúra alatt találta ki, hogy ezzel szórakoztassa a vele utazó gyerekeket, akik utána addig nyaggatták, míg aztán könyv alakban is leírta nekik, sőt, először saját rajzaival illusztrálta – tegyük hozzá, hogy Carroll remekül rajzolt. Aztán eszébe jutott, hogy ki lehetne adni a könyvet, de nem sejtette, hogy ekkora sikere lesz, és egyáltalán nem szándékozott feladni érte a matematikusi pályáját. Ha valaki Mr. Carrollnak szólította, soha nem válaszolt, és az erre a névre érkezett postai küldeményeket nem vette át, mert zavarta a népszerűség.

Ki kivel játszott?

Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Sacha Baron Cohen és Timothy Spall mind játszott már együtt Tim Burton egy másik filmjében, a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélyában (2007) – igaz, Burton most nem rendezőként, hanem producerként dolgozott, noha az „első rész”, az Alice Csodaországban rengeteg pénzt hozott a konyhára. A helyét az a James Bobin vette át, aki Sacha Baron Cohennel annak idején rendezőként dolgozott a komikust ismertté tevő Da Ali G Showban. Burton egyébként eddig kilencszer dolgozott Johnny Deppel, (Ollókezű Edward, Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya, Alice Csodaországban és Éjsötét árnyék (2012). Van egy másik vonal is: Toby Jones, Helena Bonham Carter, Timothy Spall, Frances de la Tour, Rhys Ifans és Alan Rickman is forgatott egyik vagy másik Harry Potter-filmben.

Alice élt és virult

Alice Liddell az oxfordi matematika tanszék dékánjának lánya volt, aki négyévesen bűvölte el cserfességével és okosságával az írót, aki számos fényképet is készített róla. Évekig nagyon jó barátok maradtak, de mire Alice felnőtt nő lett, elhidegültek egymástól. A csinos Alice egyik kérője Viktória királynő fia, Leopold herceg volt, aki négy évig Oxfordban tanult, ám a királyi család minden könyörgés ellenére sem engedte meg, hogy a herceg egy polgárlányt vegyen el, ezért Alice végül egy matematikushoz ment feleségül. Leopoldot nem felejtette el: második fiának ezt a nevet adta, és a keresztapa a herceg lett, aki viszonozta a figyelmességet, és lányának az Alice nevet adta.

Mr. Cohen

Ez az első alkalom, hogy Sacha Baron Cohen Disney-filmben játszik – ő alakítja a hatalmas barkójú Időt, akiről először nem tudni, hogy jó vagy gonosz figura, és aki szerelmes az őt rendre kihasználó Vörös Királynőbe, akit Helena Bonham Carter alakít. Ő és Cohen már játszottak együtt korábban is, a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélyában (2007) és A nyomorultakban (2012). Bár Cohen mindig extrém, harsány és kissé idióta alakokat játszik, a színész a való életben halk szavú, udvarias és rendkívül művelt ember, aki történelem szakon végzett a Cambridge-ben, majd PhD-t is szerzett, a felesége pedig Isla Fischer színésznő, akitől két gyereke is van.

A Kalapos valóban bolond

A viktoriánus korban a kalap minden elegáns ember ruhatárának része volt, fedetlen fővel csak a parasztok jártak, vagy még azok sem, így aztán a kalaposság megbecsült és jövedelmező szakma volt. A minőségi kalapok elkészítése során a filcet és a szőrmét higanygőzzel kezelték, ami a kalapos szakmában dolgozó embereket szabályszerűen megmérgezte. A bolond, mint egy kalapos – mad as a hatter - ma is használt szólás, amit a XIX. századi Angliában kezdtek el használni, mert közismert volt, hogy ez a munka nemcsak testileg, hanem szellemileg is tönkretette a művelőit. Álmatlanság, izomgyengeség, vesebaj, köröm-, haj- és foghullás, állandó izgatottság és remegés jellemezte a kalaposokat, bár a higany használatát Angliában 1898-ra betiltották. Lewis Carroll egy valóságos alakról mintázta Kalapos figuráját, akit a filmben Johnny Depp játszik, Theophilius Carter híres oxfordi feltalálóról, aki többek között egy ébresztőórával ellátott ágyat is piacra dobott, amely szó szerint kivetette magából a lusta hétalvókat.

A Sherlock Holmes-vonal

Négy színész is van a filmben, akik már játszottak valamelyik Sherlock Holmes-feldolgozásban. A Kalapos apját alakító Rhys Ifans és Stephen Fry is lejátszotta már Sherlock Holmes bátyját, Mycroftot, Ifans a Sherlock és Watsonban (2012) Fry a Sherlock Holmes: Árnyjátékban (2011). Andrew Scott és Lindsay Duncan is szerepelt a BBC Sherlock (2010) című sorozatában, az előbbi a gaz Moriartyt, az utóbbi Lady Smallwoodot játszotta. Persze Angliában ez nem nagy szó, hiszen minden valamirevaló színész előbb vagy utóbb kiköt egy Sherlock Holmes produkcióban.

Mi van a drogokkal?

Sok olvasata is van az Alice-könyveknek, és az egyik szerint az egész egy nagy-nagy trip, olyan élmény, amit csakis kábítószer hatására élhet át az ember – pláne, hogy konkrétan van egy rész, ahol a kukac azt tanácsolja Alice-nak, hogy ha másként akarja látni a világot, egyen egy kis varázsgombát. Azt viszont tudjuk, hogy Lewis Carroll soha nem drogozott, legalábbis szándékosan nem. Tény, hogy a viktoriánus korban egészen mások voltak a drogfogyasztási szokások, az ópium, a kokain elterjedt fájdalomcsillapító volt, Carroll viszont soha nem nem említi, hogy élt volna ilyen szerekkel, pedig naplóját gondosan vezette. Az azonban elképzelhető, hogy valamelyik betegsége alatt orvosa olyasmit írt fel neki, amit ma már kábítószernek tekintünk, akkor viszont teljesen ártalmatlannak, sőt, hasznosnak tartottak.

Pink zenéje

Bár Pink már évtizedek óta sikeres a zeneiparban, ez az első alkalom, hogy saját számot énekel egy filmben – bár a Táncoló talpak 2.-ben (2011) is énekelt, az nem a saját szerzeménye volt.