A Csodanő és a halhatatlanság

  • Tanita / Internetto

Hamarosan tanúi lehetünk, amint egy-két luxszal ismét fényesebbé válik Julia Roberts celluloid glóriája. Hollywood csilli-villi csillaga ezúttal az Amerika kedvencei című komédiában tündököl.

Ravasz szatíra a Hollywood-i sztárgyárról, vagy Amerika kedvenc dívájának könnyed jutalomjátéka? Első blikkre nehéz eldönteni, mi is lehetett Joe Roth legújabb filmjének valódi koncepciója. A jelek szerint a komoly stúdióvezetői gyakorlattal rendelkező direktor nemigen tudta megoldani az aktuális feladatot: mellékszerepbe rendezni Julia Robertset, az Újvilág talán legnépszerűbb kortárs színésznőjét.

Az "Amerika kedvencei" szatirikus komédiának indul, amolyan kikacsintós házi dolgozatnak, amely végre tényleg "lerántja a leplet" a sztárélet visszásságairól. A címszereplő kedvenceket, Gwent (Catherine Zeta-Jones) és Eddie-t (John Cusack) gyengéd szálak fűzik egymáshoz. Életük szabványos Hollywood-i tündérmese, annak összes kellékével együtt. Sajnos a tündérmese hamar rút véget ér: Gwen új játszópajtást talál magának (Hank Azaria), aktuális filmjük, az épp premier előtt álló "Időről időre" című sci-fi románc forgatásán. A botrány menetrendszerűen kitör, a békítő bíró hálátlan szerepét pedig Lee Phillips (Billy Crystal) kénytelen magára vállalni. Az ő feladata, hogy a házastársak "csúcsformában" jelenjenek meg a közönség előtt, ami jelen esetben annyit tesz, hogy mindenáron meg kell akadályoznia a párocska nyilvános perpatvarait.

Az "Amerika kedvencei" egyik legnagyobb hibája az, hogy a rendező túlságosan is bennfentesként kezeli a nézőket. A történet nehezen érthető egy olyan ember számára, aki történetesen nem újságíró, producer, színész, vagy PR szakember. Ennek ellenére akad néhány kifejezetten kellemes momentuma a filmnek; Stanley Tucci, a hiperaktív stúdióvezető, vagy Christopher Walken, a zárkózott és excentrikus rendező szerepében kimondottan remekel.

Eleinte úgy tűnik, hogy Julia Roberts kivételesen "szürke kisegeret" játszik - a Csodanő Gwen önjelölt személyi titkárának húgocskáját, Kikki Harrisont alakítja. Sajna Rothot nem vitte rá a lélek, hogy a hallatlanul népszerű színésznőt ebben a méltatlan mellékszerepben játszassa, így aztán "felpumpálta" kissé Kikki karakterét. A lány és Eddie egymásba szeretnek, Roberts karizmája menetrendszerűen átveszi az irányítást a cselekmény felett, a komédiából pedig kivész az irónia - a film pedig egyszerű "Julia-show-á", huszonegyedik századi Hamupipőke-feldolgozássá avanzsálódik.

Nem valószínű, hogy az "Amerika kedvencei"-nek komoly esélye lenne arra, hogy a halhatatlan komédiák panteonjában végezze. Roth kötelességszerűen sorjázza a jól bevált helyzetkomikumokat és dialógusokat, a börleszk fundamentumainak egész tárházát veti be (vérengző eb természetellenes vágyódása Lee lábai közé, Danny (Seth Green) kobakján landoló golflabda, stb.), de ez láthatóan kevés az üdvösséghez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu