A csonka hétvége is hétvége

Itt van pár kiváló program, amivel szebbé varázsolhatjátok a hétvégéteket!

22. Lurdy-házi ÁsványBörze – Lurdy Ház, december 6-8.


A sűrű és fáradtságos 2019-es év után megérdemlitek a töltődést, és a karácsonyi vidám forgatagot! Ennek megfelelően most számos új programmal rukkolnak elő a szervezők.
Természetesen a megszokott minőség (ellenőrzött!) és választék se marad el az ásványokból, drágakövekből, ősmaradványokból és az ezekből készült ékszerekből és dísztárgyakból.

 

Tegyél jót és Fuss a Mikulással! - Millenáris, december 6., 18h


Eltelt egy év és újra egy nagyszerű cél érdekében jövhettek össze december 6-án a Mikulásgyárban a Millenáris Parkban. Itt az alkalom, hogy az ünnepek idején összefogjatok és EGYÜTT segítstek a rászoruló gyerekeknek és családjaiknak. Mindenki megérdemli a boldogságot és az örömet. A futók által felajánlott tartós élelmiszerek, szép minőségű ruhák, játékok, könyvek, a nehéz sorsú és hátrányos helyzetű családok karácsonyát teszik szebbé.

 

Hadik Brunch Szabó Balázzsal - Hadik Kávézó, december 7. 11h

2019 utolsó Hadik Brunchán az ünnepé a főszerep, Szabó Balázst hívtuk meg reggelizni. A Szabó Balázs Bandája frontembere a Hadikhoz hasonlóan azt tűzte ki céljául, hogy közelebb hozza az irodalmat és a verseket minden korosztályhoz, munkásságában hangsúlyos a versmegzenésítések hagyománya, Pilinszky, Radnóti, Grecsó és mások műveinek megszólaltatásával.

 

Óbudai Dizájn Piknik – Karácsonyi különkiadás a Designfalon – Esernyős, december 7-8.


Tudatos vásárlók és hazai kézműves alkotók, tervezői márkák találkozása az ünnepi készülődés négy adventi hétvégéjén. A Szindbád Rendezvénytérben kialakított Designfal szemet gyönyörködtető, kreatív alkotásokkal fogadja a betérőket. A tervezők és designerek művészi munkái között akár egyedi karácsonyi ajándékokra is lelhetünk, miközben beszélgetni is lehet a tervezőkkel.

III. Csak a Mentes Karácsonyi Vásár – Duna Palota, december 7-8.


Akár az első mentes karácsonyodra készülsz, akár már rutinos Csak a Mentes vásárló vagy, várnak Téged a III. Csak a Mentes Karácsonyi Vásárán, ahol leveszik az ünnepi készülődés terhét a válladról!
Idén nem kell idegeskedve boltról boltra cipekedned, hogy minden allergénmentes terméket beszerezz a gyerkőcök mikulás csomagjához, az ünnepi menühöz vagy épp a karácsonyfa alá kerülő ajándékokhoz. Itt egy helyen megtalálhatod az általatok is fogyasztható ünnepi termékeket, szaloncukrokat, péksütiket és isteni bejgliket, de a környezettudatos vásárlóknak is lesznek natúrkozmetikumok, öko tisztítószerek, zero waste termékek, amit ráadásul most kedvezményes áron szerezhettek be, sőt rengeteg terméket meg is kóstolhattok!
Ez nem minden! Hogy még több inspirációt kapjatok a főzéshez, az előadások mellett workshopok segítségével saját magatok is elkészíthetitek az ünnepi menüt az asztalra. Eközben a gyerkőcöket kézműves foglalkozással és Mikulással várják!

Gozsdu Karácsonyi Vásár – Gozsdu Udvar, december 6-24.


Gozsdu Karácsonyi Vásár a Gozsdu Ünnepi Udvarban Mikulástól Karácsonyig, 2019. december 6-tól december 24-ig minden nap, hétköznap déltől 19 óráig, hétvégén 10-től 19 óráig (24-én 10-től 17 óráig).

WAMP a kedvenc karácsonyi vásárod – Millenáris, december 8. 10-18h


Decemberben 8-án startol a WAMP karácsonyi vásársorozata a Millenárison. Magyarország legnagyobb design vására ezúttal is három alkalommal, december 8. 15. és 22-én várja azokat, akik valóban minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról vagy
kiegészítőkről. Mindhárom alkalommal több mint 200 designer munkáiból válogathatunk, a vásárlásban pedig közvetlenül az alkotóktól kérhetünk tanácsot. A bőséges tervezői kínálat mellett, gasztronómiai finomságok, workshopok és gyereksarok is várja a látogatókat.

Leonardo 500 - VÁRkert Mozi – Várkert Bazár, december 7. 16h


A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő, Leonardo 500 című epizódja az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának ötszázadik évfordulója alkalmából.

 

Müpa Kultúr Kültér - Müpa, november 30. - január 5.

2019-ben sem lenne teljes az ünnepi készülődés a Müpa Kultúr Kültér nélkül, amely idén november 30-ától vár kicsiket és nagyokat. Újra birtokba lehet venni hatalmas jégpályát, a Müpa Sátorban pedig ezúttal is izgalmasabbnál izgalmasabb programok követik egymást.

 

Első Ünnepi Könyvvásár - Petőfi Irodalmi Múzeum, november 22. - december 15.

Könyvet adnál karácsonyra? Az Első Ünnepi Könyvvásáron megveheted a szezon legsikeresebb újdonságait – akár 30% kedvezménnyel! Több mint 500 cím közül választhatod ki a tökéletes ajándékot. Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán; Kepes András és Gárdos Péter; Bálint György és Bánó András; Náray Tamás; Koltai Róbert; Karafiáth Orsolya; Dolák-Saly Róbert; Farkasházi Réka és a Tintanyúl; Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva; Mautner Zsófi és Váncsa István; Böjte Csaba és Boldizsár Ildikó; Simon Márton és Varró Dániel; Szentesi Éva és Babarczy Eszter; Szécsi Noémi és Cserna-Szabó András, Szabó T. Anna és Szőcs Géza – ők ott lesznek az Első Ünnepi Könyvvásáron. És persze ott lesznek Margaret Atwood Booker-díjas új regénye, a Testamentumok vagy Elena Ferrante Nápolyi regényei, sőt, a Grincs is felbukkanhat, talán az idén sem tudja ellopni a karácsonyt...

 

Advent a Hegyvidéken - Böszörményi út, december 1-22.

 

Advent első vasárnapján tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit az „Advent a Hegyvidéken” kézműves vásár és kulturális programsorozat. Az idei gyermekrajz pályázat díjnyertes alkotásai december 1-től tekinthetők meg a Polgármesteri Hivatal földszinti folyosóján. Az ünnepélyes vásárnyitó december 1-jén 11.00 órakor kezdődik. A műsorsorozatban fellép a Sashegyi Néptánccsoport, Kalap Jakab Bábszínháza, a Makám együttes, Danny Bain, a Solti György Zeneiskola Rézfúvós Kamaraegyüttese, a Monteverdi Kórus, a Spirit Gospel kórus, a Mártonhegyi Öregdiák Kórus, a Fenyves Trió, a Merry Go Round Duó, a Katáng együttes, a Cseh Tamás Projekt, a Premier Művészeti Iskola hallgatói, Weszely Ernő harmonikaművész, és még sokan mások. A kisebbeket játszóház, ajándékkészítés és a „Gyurmarci” marcipángyurmázás várja a Kulturális Szalon épületében, a szabadban állatsimogató, pónilovaglás és SNAP-fotózás színesíti a hétvégi napokat.
Szombatonként 17.00 órakor a kerületi egyházközségek képviselői gyújtják meg az adventi gyertyákat rövid műsor kíséretében. Kedden és csütörtökön a gyerekeké a színpad, a kerületi óvodák és iskolák csoportjai mutatkoznak be karácsonyi műsoraikkal.

 

Advent Szentendrén - Szentendre, november 30. - január 6.

 

Szentendre történelmi belvárosa újra ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakra. Adventi vásár a sétálóutcában, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások várják a látogatókat az öt hét alatt. A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor, teázás és fényfestés kíséri. Az adventi programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején. A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően a város keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárnak. Az ünnepi program után pedig adventi fényfestéssel, forralt borral és teával köszöntik az egybegyűlteket. A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában tartott Adventi vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. A cél, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt megtalálják az ajándékokat, mellyel nagy örömet szereznek családtagjaknak, barátaiknak. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja is. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezik, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett a barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

 

Advent: Ragyogj és ünnepelj! - Kiscelli Múzeum, december 8. 10-18h

 

Az ünnepekre készül a Kiscelli Múzeum az idei advent most vasárnap. A Ragyogj - Divat és csillogás kiállításhoz kapcsolódó egésznapos programon a két időszaki és az állandó kiállítás mellett kivételes tárlatvezetések, csokikészítő műhely, videó performansz és forró téli italok várják a látogatókat az egykori Schmidt kastélyban.