A csonka hétvégén tele vagyunk filmfesztivállal!

Irány a mozi, van itt dokufesztivál, olasz filmfeszt, koreai filmfeszt, de Márton napjáról is több helyen megemlékeznek, ha inkább libázni lenne kedvünk.

Koreai Filmfesztivál 2018 - Sugár Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, Apolló mozi, Szent-Györgyi Albert Agóra Művelődési Központ, november 5 - 11.


A Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden immáron párhuzamosan zajló programok nagyszerű közönséget tudhatnak magukénak. Nekik és a pezsgő koreai filmgyártásnak köszönhető, hogy a fesztivál mára Közép-Európa legnagyobb koreai filmes eseményévé nőtte ki magát. A Koreai Filmfesztivált ehhez méltóan 2018-tól saját arculattal és 4 állandó szekcióval folytatják:
A FRISS szekció a legújabb koreai filmeket vonultatja fel, és elsősorban a koreai film alakuló irányaira fókuszál.
Az ARCOK szekció Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, hogy a közönség közelebbről is megismerhesse az alkotókat.
A FÓKUSZ szekció egy speciális témára összpontosít, ez fesztiválunk meglepetése minden évben.
Az EXTRA szekció pedig magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazza, vetítés utáni beszélgetésekkel.

VERZIÓ 15 Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál - Művész mozi, Toldi mozi, Kino Cafe mozi, Trafó, november 6 - 11.


A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. A Verzión bemutatott filmek, mint elemző és véleményformáló alkotások eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz, együttérzést keltve és toleranciára tanítva minket.

Olasz Filmfesztivál 2018 Budapest - Puskin mozi, Tabán mozi, november 6 - 16.


Idén 16. alkalommal jelentkezik a MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál, amely a legújabb olasz filmeket hozza el több magyar városba is (néhány film olyannyira új, hogy még az olasz mozikba sem került). Az Olasz Kultúrintézet és az évek óta az olasz filmek külföldi népszerűsítésével foglalkozó Luce Cinecittá Intézet együttműködésének köszönhetően olyan olasz filmek érkeznek hazánkba, amelyek megérintenek, megnevettetnek és elgondolkodtatnak. Az idei évben is nélkülözhetetlen az együttműködés a Budapest Filmmel, valamint a Puskin és Tabán mozikkal, amelyek a MittelCinemaFest 2003-as kezdete óta helyszínt adnak az eseménynek.

Márton napi Borfesztivál a Gellértben - Danubius Hotel Gellért, november 8 - 11.


2018-ban a borfesztivál az ország ikonikus szállodájának százéves születésnapját ünnepli, amikor a közkedvelt és izgalmas borünnep élettel tölti meg a történelmi színfalakat, és a fesztiválozók a kiváló borok korlátlan kóstolása mellett élvezhetik a lélegzetelállító helyszíneket, mintegy 3000 m2-en. A nyolcadik Márton napi Borfesztivál gasztro-programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butiksörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf, méghozzá Palágyi Eszter, készíti a prémium kategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását, és a Száz liba egy sorban Márton napi Sunday brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator - Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), november 10- 11.


Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ez egyben a Skanzen szezonzáró rendezvénye, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómai különlegességekkel invitálja a látogatókat. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. A házak kemencéit begyújtják, a pattogó tűz mellett tollat fosztanak, mesét hallgathattok, sült finomságokat kóstolhattok.

Kraak & Smaak – Akvárium (KisHall), november 9. 19.30h


Az elektronikát és funkot fantasztikusan ötvöző holland zenekart nem kell bemutatni a hazai közönségnek: a Kraak & Smaak időről időre Magyarországra látogat, hogy az itteni rajongók is megtapasztalhassák az élő koncerteken jellemző vidám és elsöprő hangulatot. A dinamukis ütemek és groove-os dallamok kedvelői ezúttal is egy szexi egész estés műsorra érkeznek majd az Akvárium Klub KisHalljába november 9-én. A 2016-ban megjelent, nagy sikerű Juicy Fruit album dalai mellett a legnagyobb slágerek, mint például a Dynamite sem hiányozhatnak a setlistről!

Suzanne Vega - Solitude Standing Tour - MOM Sport Uszoda és Sportközpont, november 11. 20h


2017-ben volt épp 30 éve, hogy megjelent a Solitude Standing című album, rajta olyan ma már klasszikusnak számító dalokkal, mint a Luka, vagy a Tom's Diner.
Ebből az alkalomból Suzanne Vega világ körüli turnéra indult, és a lemez megjelenésének 31. évében Budapestre is elhozza ezeket a csodás dalokat.