A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó

  • TóCsa / PORT.hu

Hát mi más lehetne egy igazi szuperhős dolga, mint a világ megmentése? Ráadásul jelen esetben négyen is osztozhatnak e nemes feladaton.

A Fantasztikus Négyes képregények és filmek sajátos báját a családias hangulat adja. Míg a legtöbb szuperhős magányos farkasként (Superman), netán párban (Batman és Robin), esetleg nagy csapatban (X-Men) dolgozik, addig Reed Richards és csapata egyfajta kis családként (még ha nem is mindannyian vérrokonok) összetartva teszi túl magát a megpróbáltatásokon. Családbarát képregényhősökként a filmekből is egyfajta könnyed, néha már-már sitcomos humor árad, persze sok millió dolláros trükkfelvételekkel megspékelve. A filmek humora és hangulata pedig egyértelműen a Pókember-szériára hajaz, ami nem csoda, hiszen mindkettő a legendás comics guru, Stan Lee nevéhez fűződik, aki egy lenyűgözően vicces cameo erejéig filmünkben is feltűnik.

A Fantasztikus Négyest azok számára találták ki, akik kisgyerekként arról álmodoztak, hogy bárcsak hatalmas erővel bírnának, netán megtanulnának repülni, és így övék lehetne a suli legjobb csaja, valamint nekik lehetnének a legcoolabb barátaik. A négyesből az álmodozó kisgyerek mivoltunk így leginkább Mr. Fantastic-kal tud azonosulni, aki lelkében a leginkább maradt a régi a csapat tagjai közül. Az új részben épp álmai asszonyát (Jessica Alba kinek ne lenne az?) készül feleségül venni egy New Yorki sztáresküvő keretében, ám egy galaktikus csínytevő, a szörfdeszkán villogó Ezüst Utazó megakadályozza őt ebben.

Az alkotók jó érzékkel tapintottak rá, hogy amennyiben nemcsak az örök álmodozó fiúkat, hanem a barátnőiket is be akarják csábítani a mozikba, akkor nem árt kicsit kidomborítaniuk a romantikus szálat, ami ugyan az akciórajongók számára talán kicsit idegesítő lehet, szerintem azonban sikerült megtartani a helyes egyensúlyt úgy, hogy senkinek se okozhassanak komoly csalódást. Az új részt ráadásul a 007-es ügynök kalandjaihoz tették hasonlatossá azzal, hogy hőseink a világ legkülönbözőbb pontjain (London, Szibéria, Fekete erdő?) tűnnek fel, de az ilyesmi csak hasznára válhat egy világmegmentős mozinak, hiszen milyen satnya is lenne már, ha a helyszín csak New York városára korlátozódna.

Egy franchise addig működik, amíg beülnek rá a nézők. Az eddigi két rész elég volt Tim Story rendezőnek ahhoz, hogy megfelelő nézőbázist építsen ki magának, és mivel a színvonal sem romlott egy hangyányit sem (igaz, nem is javult), így szerintem nem kell sokáig arra várnunk, hogy megérkezzenek az első hírek a harmadik rész forgatásáról.