A látogatók számára is megnyílt a Rumbach Zsinagóga

Az évtizedeken keresztül magára hagyott, nemzetközi jelentőségű műemlék 2020 decemberére minden részletében megújult és – a COVID járványhelyzet miatti folyamatos csúszásokat követően – 2021. június 10-én ünnepélyes esemény keretében megnyílt, továbbá a Tóra elhelyezésével a zsinagógai tér felavatása is megtörtént.

Forrás: Rumbach Zsinagóga


2021. július 19-én a zsinagóga a nagyözönség számára is megnyílt és elérhetővé vátlnak a Ház kulturális, turisztikai, oktatási funkciói is. Látogathatóvá válik az impozáns zsinagógai tér, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában készült állandó kiállítások. A zsinagógatérben, a karzaton a zsinagóga építését, valamint a tervezőjét, Otto Wagnert, míg a melléképület harmadik emeletén – a Politzer család 18. századtól napjainkig ívelő történetén keresztül – a magyarországi zsidóság jellegzetes élethelyzeteit, sorsát bemutató kiállítás kapott helyet.

Forrás: Rumbach Zsinagóga


A gyönyörű zsinagógában és a melléképület multifunkciós tereiben vallási események, rendezvények, kiállítások, zenei és színházi előadások, pódiumbeszélgetések és más kulturális események kapnak helyet, így teljesítve a Ház misszióját: megjeleníteni azt a kulturális sokszínűséget, amellyel a különböző etnikai, vallási, kulturális és nyelvi közösségek gazdagították környezetüket, és amely nélkül Budapest, Magyarország és a Kárpát-medence nem az a hely volna, amellyé az elmúlt évszázadokban vált.

Forrás: Rumbach Zsinagóga


A Rumbach zsinagóga lesz a 2021. augusztus 22-30. között tartandó Zsidó Kulturális Fesztivál fő helyszíne.

„Az Örökkévaló különböző hiteket adott nekünk, de csak egyetlen világot, hogy együtt éljünk
benne.” (Lord Jonathan Sacks, a Brit Nemzetközösség egykori főrabbija)

Forrás: Rumbach Zsinagóga

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu