A világot jelentő doboz

  • L. Zs. / PORT.hu

Sziporkázó klasszikusok és imádnivaló üdvöskék, szellemes szatíra és édes romantika, érdekfeszítő kulisszatitkok és izgalmas viszonyok – ezt ígéri Roger Michell új filmje. Ám aki sokat markol, keveset fog.

Nehéz munka

A válság elérte Becky Fullert (Rachel McAdams) is, az ifjú és rendkívül ambiciózus gyártásvezetőt: a helyi tévécsatornánál, ahol évek óta dolgozott, előléptetés helyett leépítették. Némi kétségbeesett önéletrajz-küldözés és telefonálgatás után sikerül megszereznie az egyik országos adó reggeli műsorának főgyártásvezetői állását. Munkája megtartásához azonban javítania kell a műsor siralmas nézettségi adatait. Miután első munkanapján kirúgja a műsorvezető-páros férfi tagját, gyorsan kerítenie kell valakit a néhai szépségkirálynő, Colleen Peck (Diane Keaton) mellé. Egy merész ötlettel kényszerhelyzetbe hozza Mike Pomeroy-t (Harrison Ford), a csatorna valamikori legendás riporterét, akit köt a szerződése: ha nem vállalja el a felkérést, elveszíti pazar járandóságát. Így hát Pomeroy kénytelen-kelletlen beül Colleen mellé a műsorvezetői székbe, ám nem hajlandó bulvárhíreket bemondani, sem más, számára lealacsonyító munkát végezni. Hatalmas egójával, zsörtölődésével és goromba stílusával számos kellemetlen percet szerez munkatársainak. Becky feje főhet a sztárműsorvezetők allűrjei és a nézettség miatt egyaránt, de a munka legalább ismerős terep számára. Nem úgy a párkapcsolatok világa, márpedig a jóképű, "lányok álma" producer Adam Bennett (Patrick Wilson) pont őt hívja randira...

Nevetésből közepes

[img id=284240 instance=1 align=left img]A romkom-klasszikus Sztárom a párom rendezője (Roger Michell), és Az ördög Pradát visel forgatókönyvírója (Aline Brosh McKenna) nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy reggeli tévéműsor kulisszái mögé kukkantva nevettesse meg a nézőket, nem hagyva ki persze a szívügyeket sem. Az ötlet jó volt, a megvalósítás során azonban a nemes szándék több helyen is félrecsúszott. Ami a kulisszatitkokat illeti, semmi újdonság nincs abban, hogy a sztároknak egójuk és rigolyáik vannak, sem abban, hogy a tévénézők szívesebben fogyasztják a bulvárhíreket, a celebcsacsogásokat és a főzőműsorokat, mint a tényfeltáró külpolitikai elemzéseket és az oknyomozó riportokat.

A humorfaktor is több ponton szenved csorbát, egyrészt mert hiányoznak az igazán szellemes párbeszédek, és a helyzetkomikum csúcsa is csupán az, ahogy mókásan hullámvasutazik az időjós. Másrészt jó néhányan túljátsszák a szerepüket, és ebben élen jár a főszereplő Rachel McAdams. Túl sokat beszél, hadar, kapkod, gesztikulál, rohangál és esetlenkedik. Az a fajta karakter, aki vagy túl édes, vagy idegesítően irritáló. Diane Keatonnek vannak jó pillanatai, de néha ő is a túlzás bűnébe esik. Harrison Ford pedig tulajdonképpen önmagát játssza: a valaha jobb napokat látott, de ma már pénzért habkönnyű oktondiságokban csetlő-botló legendát. A Becky okos, gazdag, jóképű, jó tanuló, jó sportoló, jó családból származó udvarlóját játszó Patrick Wilsonról annyit lehet elmondani, hogy igyekszik hiteles lenni ama férfiként, aki szereti a módfelett idegesítő nőszemélyt. Nincs könnyű dolga. A szerelmi szál egyébként is a film leggyengébb láncszeme, néha egészen kínos jelenetekkel. Azért dicsérjünk is valakit: a színészgárda legszórakoztatóbb tagja, és a film üdítő színfoltja a sajnos csak nyúlfarknyi szerepben feltűnő Jeff Goldblum.

Összegezve

Senki nem vár dokumentumfilmes hitelességet egy romkomtól, de azért az életszerűségtől való nagyfokú elrugaszkodás és az ezerszer látott, közhelyes megoldások ellen szót kell emelni. Ilyenből pedig van elég: ahogy a hősnő megkapja az állást, ahogy feltornássza a nézettséget, ahogy ujja köré csavarja a szuperpasit, ahogy megszelídíti a vén mogorvát és a szeszélyes primadonnát, és ahogy munkamániás létére mégis visszautasítja az álomállást. Egy dolgot azért reálisan mutat be a film: van az a pénz, amiért a kényes celeb haja korpásodni kezd.

Kinek ajánljuk?
- Rachel "Vattacukor" McAdams rajongóinak.
- Aki szeretne kikapcsolódni, de nincsenek túl nagy elvárásai.
- Aki szeretne róla meggyőződni, hogy Harrison Ford, ha nem is virul, de él.

Kinek nem?
- Akinek álmatlan éjszakákat okozhat Rachel McAdams frufruja.
- Aki már ismeri Az ördög Pradát visel sztorijából, amint az alábecsült, ámde tehetséges és lelkes ifjú titán lenyomja a beképzelt őskövületeket.
- Aki örömmel látja viszont a még mindig jó formában levő Diane Keatont.

5,5/10