Bartis Attila: A szigeteken - fotókiállítás a Bukaresti Szépművészeti Múzeumban

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeuma együttműködésében második alkalommal kerül sor kortárs magyar fotográfiai kiállításra Bukarestben. Tavaly márciusban Korniss Péter, a világhírű fotóművész alkotásaiból tekinthettek meg egy válogatást a Bukaresti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben, idén, szeptember 17. - október 17. között pedig Bartis Attila A szigeteken című kiállítását láthatják a múzeum Rotonda termében.

Bár Bartis Attila íróként vált ismertté, hiszen az elmúlt három évtizedben elsősorban az írásnak szentelte idejét, a fotográfia végigköveti a munkásságát. Fényképezést tanult, s a kritikusok már a kilencvenes években felfigyeltek portréira. Művészi figyelmének fókuszába az írás mellett a látható pillanat rögzítése került.

„A Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumban látható válogatások Bartis utóbbi években készült munkáiból mutatnak meg néhányat. A tárlat anyagának jelentős része itt kerül először kiállításra, aminek egy erdélyi születésű alkotó esetén szimbolikus jelentése is van. A művek Jáva szigetéhez kötődnek ugyan, ahhoz a környezethez, ahol Budapest mellett Bartis az utóbbi években többnyire él és alkotott, de a legkevésbé sem dokumentarista fotográfiát látunk. A távoli szigetvilág számára nem egy egzotikus helyszín, amit hazatérve kuriozitásként megmutat, hanem az élet vegytiszta értékei megtapasztalásának a tere. Egy olyan, Európában már-már teljesen kiveszett létforma és felfogásmód terepe, ahol a természet és az ember egymáshoz való közelsége még a misztika eredeti, elementáris erejét mutatja." – írja Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Bartis Attila A szigeteken című fotóművészeti kiállítását 2019. szeptember 17-én, kedden 19.00 órai kezdettel Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumának Rotonda termében Brendus Réka, a Miniszterelnökség főosztályvezetője és Petrányi Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitja meg. A megnyitón jelen lesz Bartis Attila, fotóművész.

Másnap, szeptember 18-án, szerdán Petrányi Zsolt angol nyelvű tárlatvezetésével tekinthető meg a kiállítás. Későbbi időpontban Filip Florian író román nyelvű tárlatvezetésén beszél barátja, Bartis Attila fotógráfiáiról.  A kiállítás október 17-ig látogatható.