Bumm a fejbe!

Chris Kyle az amerikai hadtörténet legsikeresebb mesterlövésze, mind az áldozatait, mind népszerűségét tekintve, és talán nem véletlen, hogy egy másik, még nála is ikonikusabb figura, Clint Eastwood vitte a vászonra viszonylag rövid, de eseménydús és igencsak megosztó életének történetét.

Egy igazi hős

Chris Kyle az igazi amerikai hős, aki minden fenntartás nélkül szereti hazáját, tiszteli annak elnökét – az illetőt ekkor történetesen George W. Bushnak hívták -, és az első szóra harcba indul, ha úgy érzi, hogy szólítja a kötelesség. Kyle a haditengerészet kommandósa, a harcra született, és mesterlövészként hamar hírnevet szerez magának, és ő fürdik ebben a hírnévben. Bajtársai Legendának becézik, négy iraki „turné” után 160 igazolt találata van – és számos olyan, aminek nem volt más szemtanúja -, ellenfeleit lenézi, és nem érti azokat, akik kételkednek a háború jogosságában. Kyle-nak odahaza Amerikában felesége és két gyereke van, de hosszú éveken át elhanyagolja őket, és ha otthon van, akkor is csak azt várja, hogy újra harcolhasson. Amikor végül mégis leszerel, sokáig csak kallódik, majd úgy dönt, hogy a harctérről fizikailag és/vagy lelkileg sérülten hazatért katonákkal foglalkozik, bár ő maga mindig azt hirdette, hogy semmit nem bánt meg, és soha nem gyötörte semmiféle kétség. 2013 február 2.-án egy ilyen veterán ölte meg egy lőtéren – Kyle foglakozásainak lényege ugyanis elsősorban a lőfegyverekkel való közös foglalkozás volt. 

A kevésbé igazi hős

Clint Eastwood Chris Kyle önéletrajzi könyvéből dolgozott, sok szempontból azonban saját filmet készített. Kyle már eddig is érinthetetlen nemzeti hős volt, élete és „munkássága” jól ismert, ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy sok mindenben nem mondott igazat vagy erősen túlzott – bár fogadjuk el, hogy amit Irakban tett, az úgy volt, ahogy ő állítja. Eastwood nyilván dilemma előtt állt: ha úgy ábrázolta volna a mesterlövészt, amilyennek az leírta magát, akkor egydimenziós, üresfejű, az ölésben örömét lelő katonát mutat be, így inkább kiszínezte a sztorit. Ívet szerkesztett a történet számára, és olyan érzésekkel ruházta fel hősét, amelyet vagy nem érzett soha, vagy ha mégis, nem beszélt róla. Így kapott fontos szerepet hősünk felesége (Sienna Miller hiteles alakításában), és így kerültek elő olyan kegyetlen ellenfelek, akikkel valóban meg lehet küzdeni, még akkor is, ha az igazi Chris Kyle sosem került velük szembe. Névtelen felkelők messziről való lepuffogtatásáról nehéz sikeres és jó filmet forgatni, egy vérben gázoló terroristavezér kiiktatása vagy egy másik orvlövész levadászása már más történet. És bár a film sokak számára csak a híres mesterlövészről szól, a ravasz vén róka Eastwood ezer ponton mutatja meg és mondja ki, hogy ez az ember egyszerűen nem látta és értette, mi zajlik körülötte. 

A hőst játszó hős

Az Amerikai mesterlövész legalább annyira Bradley Cooper filmje, mint Eastwoodé. Cooper vette meg Kyle könyvének megfilmesítési jogát, producerként is ott a neve, de ami a legfontosabb, valóban teljesen átlényegült a néhai megboldogulttá. A magyar néző szempontjából ugyan mindegy, hogy mennyire hasonlít az illetőre – elképesztő módon -, de a lényeg az, hogy minden porcikájával el tudja őt játszani. Az átlagos termetű és alkatú színész iszonyú mennyiségű izmot pakolt magára, megtanult úgy mozogni, nézni és beszélni, mint egy elitkatona, és olyan magabiztosságot sugároz, mint karrierjében még soha. Egy látványos háborús filmben ez létfontosságú, és ő tényleg képes egy hőst eljátszani, még akkor is, ha tudjuk és látjuk, hogy talán ő az egyetlen, aki számára minden fekete-fehér, aki semmit nem von kétségbe. Nem véletlen, hogy ott van minden jelenetbe, hogy rá épül a film – és kisebb részben Millerre -, és az sem, hogy ő egy személyben képes megtestesíteni egy világnézetet, Amerikának azt a részét, amely csak önmagát látja, és csak önmagával foglalkozik. Eastwood zsenialitása pont abban rejlik, hogy mindezt egyszerre tudja heroikus történetként előadni, ahol ötpercenként lép oda hősünkhöz, hogy elmondja neki, hogy hősnek tartja, de arra is képes, hogy mindezt finoman, de tagadhatatlanul idézőjelbe tegye, például amikor más veteránokat, megkínzott irakiakat vagy azok családját mutatja. 

Egy kijózanító lábjegyzet: azon iraki városok zöme – Falludzsa, Ramádi, stb. -, ahol Kyle harcolt, az amerikai csapatok kivonulása után ijesztő könnyedséggel került egy minden eddiginél kegyetlenebb és radikálisabb csoport, az Iszlám Állam kezébe. És még egy apró információ: aki megölte Chris Kyle-t, az egy barátjával, Chad Littlefielddel is végzett, talán az ő nevét is érdemes lett volna megemlíteni.

Kinek ajánljuk?
- A Clint Eastwood zsenialitása előtt leborulóknak.
- Bradley Cooper kedvelőinek.
- Akik odavannak a kőkemény háborús filmekért.

Kinek nem?
- Akik nem szeretik a durvulást.
- Akik szerint a mesterlövészek gyáva alakok.
- Akik irtóznak a fegyverektől.

8/10