Chewbaccától Yodáig - Kedvenc Star Wars karaktereink

Az immár hetedik részéhez érkező Star Wars franchise sikerét az a rendkívül részletesen és meggyőzően létrehozott univerzum garantálta, amelynek rengeteg különböző fajú, színű és méretű lakója közül néhányat különösen megkedveltünk. Íme a legnépszerűbbek a rajongók egybehangzó véleménye szerint.

Han Solo

Luke Skywalker, a robotok, Vader nagyúr és a többiek színtiszta sci-fi teremtmények, kik nemesek és igazak, kik gonoszok, de mind egy nagy célt szolgálnak – nem úgy, mint Han Solo. Ő egy intergalaktikus csempész, gazfickókkal üzletel, és több jel utal arra, hogy maga sem a legtisztességesebb figura, és hajlamos az üzleti vitákat egy lövéssel lerendezni, az erőt pedig nem tartja sokra. Solo a vadnyugat fia, úgy is néz ki, mint egy cowboy, mellénye van és a combjáig lecsüngő pisztolytáskája, és vagány a dumája. Persze, idővel a lázadók mellé áll, mert a szíve aranyból van, vagy mert imponálni akar Leia hercegnőnek, de mindig van egy epés megjegyzése. Amúgy a figura eredetileg egy nyálkás, zöld kopoltyús, orr nélküli vizi lény lett volna, majd egy kövér, szakállas kalózban kezdtek el gondolkodni, aztán eljátszottak a gondolattal, hogy a karakter afro-amerikai legyen, végül megkaptuk az igazi, fanyar, jóképű, kicsit cowboyos Solót Harrison Ford alakításában – pedig a szerepet Jeff Goldblumnak szánták -, aki az új filmre is visszatért.

Darth Vader

Nincs jó sztori jó gazember nélkül, és Darth Vader egy gazember, és ez már akkor is érződött, amikor nem tudtuk sem azt, hogy valamikor ő is jedi volt, sem azt, hogy ő Luke Skywalker apukája. Az egész karakter fantasztikusan van kitalálva, a megjelenésétől a légzésén és telekinetikus fojtogatáson át végső szerepéig minden pompás, pedig a forgatókönyv  első verziójában még egy jelentéktelen karakter lett volna, amolyan középgonosz, és az első forgatókönyv vázlatokban még csak ritkán hordta mára ikonikussá vált fekete egyenruháját, sőt, a Halálcsillagért vívott légi ütközetben Han Solo végzett volna vele. Nem így lett, és a második trilógia tulajdonképpen az ő meséje lett – más kérdés, hogy sikerült végül. Vader életre keltéséhez három különböző színész szükségeltetett. James Earl Jones (hang), Sebastian Shaw (arc) és David Prowse (test). James Earl Jones a többiekkel együtt csak az adott felvételnél tudta meg, hogy ő Luke apja, és ezen nagyon kiakadt, mondván, hogy minden korábbi jelenetében másként játszik, ha mindent előre tudja. Talán pont ezért nem mondták meg neki. 

Boba Fett

Ironikus, hogy egy ilyen kis szerepben feltűnő mellékszereplő milyen népszerűségre tudott szert tenni. Boba Fett, a fejvadász az eredeti trilógiában összesen 11 jelenetben látható, ekkor még az arcát sem mutatták meg – sokak szerint a figurát a spagettiwesternekből kölcsönözték és egyenesen Clint Eastwoodról másolták -, mégis ő lett a hardcore rajongók egyik nagy kedvence. Ez késztette arra George Lucast, hogy a folytatásokban újra elővegye, és nagyobb szerepet adjon neki, ahol megtudjuk, hogy ő valójában egy klón volt, egy másik fejvadász, Jango Fett saját fiaként felnevelt pontos mása, aki a későbbi klónhadsereg mintájaként szolgált, és, akivel végül Mace Windu végzett – Bobát pedig a még vak Han Solo intézte el, gyakorlatilag véletlenül. Boba a sivatagi óriásféreg, a Sarlacc gyomrába zuhant, de ügyetlen halála még számos spekulációra adott okot, és volt olyan történetvonal, ahol túlélte a kalandot és végül a jó oldalra állt.

R2-D2

Az első Star Wars film bemutatásának 30. évfordulóján az amerikai postahivatal az ország postaládáinak zömét R2-D2-nak öltöztette, ami elég jól jelzi, mennyire népszerű ez a kis droid, aki természetesen az új filmben, a Star Wars: Az ébredő Erőben is szerepet kapott, bár jelenléte is inkább jelzésértékű. Bár Artoot nyilvánvalóan nem terepre tervezték – hanem például az X-szárnyú vadászgépek testére -, mégis minden helyzetben feltalálja magát, és számtalanszor mentette meg hőseink életét, nem úgy, mint a mellette rendszerint hibbant vénasszonyként sopánkodó  C-3PO, de ő mégis hű barátja az aranyszínű driodnak. Ne feledjük, már az első Halálcsillag terveit is Artoo csempészte ki – a robotjelmezben lévő Kenny Baker pedig majdnem belehalt a munkába, olyan nehéz volt a kis robot szűk belső terében dolgozni. És nem mellesleg az új „sztárdroid”, a BB-8 is R2-D2 régi tervrajzai alapján készült, olyan vonásokkal. amiket annak idején elvetettek.

Chewbacca

George Lucas nagytestű, bozontos kutyája, Indiana két ikonikus filmes karakter' „szülőapja” is volt: nevét a világ leghíresebb régészprofesszora, Dr. Jones kapta meg, az eb azon szokása, hogy a fiatal rendező autójának anyósülésen utazzon, ahol a szél lobogtatta a szőrét, adta az ötletet a hűséges wookie harcos és tehetséges másodpilóta Chewbacca megalkotásához. A hatalmas termetű, 200 éves, félig majom, félig oroszlán lény nem csupán Han Solo jobb keze, de legjobb barátja is – és csakis Solo érti, mit „mond” a barátja, fegyvere pedig egy látszólag ártalmatlan számszeríj, amelyről az értők tudják, hogy megbízható és halálos fegyver – a két vége ugyanis valamiféle mágneses generátor, nem a húrt tartják. Chewie hangja ma már legenda, akárcsak a bőrébe bújt langaléta brit színész, Peter Mayhew – aki az új filmben is feltűnik, sőt, a rákövetkezőben is látni fogjuk, és azt is sejtették velünk, hogy lehetett közte és az apró termetű Maz Kanata között valamiféle romantikus szál...

Yoda

Tudjuk, hogy a Star Wars megannyi ihletője a westernen, a Star Trek sorozaton és a középkori lovaglegendákon túl a szamurájok voltak, és úgy általában, a keleti harcművészet. Ilyen értelemben Yoda minden kungfu film archetípusa, a mindent tudó, csendes, látszólag törékeny, öreg mester – nyilvánvalóan a Karate kölyök Mr. Miyagijának közeli rokona -, aki megmutatja tanítványának az igazi tudáshoz vezető utat, de maga is harcol, ha kell. Azt nem tudjuk, a pici zöld lény rendszertanilag hová tartozik, de tudjuk, hogy már 900 éves, és azt is, hogy ha kell, ő is jól forgatja a lézerkardot, pedig elég kevés ujja van, és azok is tömzsik és ráncosak. Maga a Yoda név a szanszkrit yoddhából van, ami harcost jelent, vagy a héber yodeából, ami azt jelenti, „tudja”. Az első három részben természetesen még egy bábu helyettesítette az öreg mestert, amit Frank Oz keltett életre és szólaltatott meg – akárcsak Miss Röfit a Muppet Showból -, a következő három epizódban viszont már számítógépes grafikával mozgatták, majdnem tökéletesen.

Rey

A Star Wars: Az ébredő Erő számos izgalmas új karaktert mutatott be, de közülük messze a legfontosabb és legszimpatikusabb Rey. A fiatal lányt a sivatagos Yakku bolygón ismerjük meg, amint napi betevőjét egy régi ütközet roncsainak feltárásával és a használható részek értékesítésével szerzi meg – magyarul guberál -, és maga is egy elpusztított birodalmi lépegető belsejében lakik. Nyilván a rideg környezetnek köszönhető, hogy a fiatal lány kemény és találékony, de az is kiderül, hogy valakikre vár ezen is átok helyen, ahol 5 éves kora óta kénytelen túlélni – ahogy hamarosan az is kiderül, hogy bizony túlteng benne az Erő. Utóbbi abból is látszik, hogy találkozásuk után a gonosz Kylo Ren valósággal könyörög az időközben a lázadók oldalára állt Reynek, hogy a tanítója lehessen, és abból is, hogy minden kiképzés és tapasztalat nélkül is képes legyőzni a sötét lovagot. A karakter sikeréhez persze kell Daisy Ridley remek játéka, és már meg is indult mindenféle spekuláció arra nézve, mit várhatunk a jövőben a lánytól, akit nem más, mint Luke Skywalker fog kiképezni, és akiről még mindig nem tudjuk, kik a szülei.

Futottak még: Luke Skywalker, Liea Organa, BB-8, Poe Dameron, Obi-Wan Kenobi, Ackbar admirális és Greedo