Csinálj magadnak fehér karácsonyt! A legjobb havas filmek a héten

Ha a hó nem jön Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hóhoz, sőt oda se megy, csak megfogja a távkapcsolót, és havas-jeges műsorokra kapcsol. Megoldjuk mi a fehér karácsonyt okosan!

A fagy birodalma: mi itt reménykedve nézegetjük az időjárásjelentést, majd csalódottan legyintünk, ha megint nincs fehér karácsony. De az Északi-sarkon és az Antarktiszon gatrantáltan hó és fagy uralkodik. A BBC igényes sorozata David Attenborough narrátori közreműködésével ebbe a szikrázó világba repít minket, a tőlük megszokott lélegzetelállító képekkel nyűgözve le a nézőt.

Történelemformáló éghajlatváltozás: nem akarunk ünneprontók lenni, de annak, hogy nemcsak karácsonykor, de úgy egész télen alig van hó, az éghajlatváltozás az oka. Ez a 2015-ös ismeretterjesztő film azzal ígér újat, hogy nemcsak a jelenlegi helyzetet mutatja be, hanem végigveszi, milyen éghajlatváltozások történtek bolygónk egész történetében.

Shackleton: túlélni az Antarktiszt: abban a korszakban, amikor még nem volt gps, műholdas telefon és hi-tec hegymászóöltözet, nekivágni egy Antarktisz expedíciónak, nem volt egy életbiztosítás. Shackleton expedíciója nem teljesen úgy sikerült, ahogyan tervezték, de emberfeletti, amit a csapat tett. 2 éven keresztül maradtak életben, amíg a mentőcsapat megérkezett, ezalatt a jeges tengeren csónakokban eveztek, jégtáblákon sodródtak, majd lakatlan szigeten tengődtek. Ennek történetét dolgozta fel ez a sorozat, melynek különlegessége, hogy Shackletont Kenneth Branagh alakítja.

Yellowstone – Tél: December elején a Yellowstone Nemzeti Parkban a minusz 40 fokot karistolgatja a hőmérő higanyszála. És ezen még az se segít, hogy vannak itt jó forró gejzírek is. Ez a hatalmas park nagyobb az USA némely tagállamánál, és olyan állatok élnek itt, mint a grizzli, a szürke farkas, a bölény, jávorszarvas és még sokan mások. Persze az élet ilyenkor télen különösen gyilkos arrafelé.

Bear Grylls: túlélőpróba: fura is lenne, ha egy ilyen válogatásból pont Bear maradna ki. Ebben a részben a versengő csapatoknak egy havas gleccseren kell életben maradni. A legfontosabb alapszabály, hogy ne essünk bele a hasadékokba, és ne fagyjunk meg éjjel, a többi már gyerekjáték. Azért az epizód megtekintése után elgondolkodik az ember, hogy nem is rossz ez az enyhe tél.

Az igazi prémvadászok: a sorozat, ahol minusz 50 fokban durrannak szét a vízvezetékek, és ahol a kaja fogytával nem a közértbe mész, hanem a vadonba vadászni. Hó az lesz dögivel, és biztos, hogy forró teára szottyan kedvünk a film nézése közben. Ja, nem mondtam volna? Alaszkában vagyunk, naná.

A jégkorszak óriásai: voltak olyan állatok, amelyek nemhogy élvezték a jeget és havat és minuszokat, de amikor mindez a móka végetért, bánatukban ki is pusztultak. Természetesen egyikükkel sem találkoznánk szívesen egy sötét sikátorban, viszont képernyőn keresztül jól lehet szörnyülködni ezeken a szörnyeken. Gyapjas orrszavúk, mamutok, lajhárok, kardfogú tigrisek kelnek életre a legújabb CGI-nak köszönhetően.