Egy Oscar és annyi?

A legfelsőbb hollywoodi körök legnagyobb elismerése. Ha kapsz egy ilyen szobrot, aranykapuk nyílhatnak meg előtted. De mi van, ha ez mégse elég ahhoz, hogy igazán jelentős legyen a folytatás? Mi történik akkor, ha a hőn áhított Oscar szinte átokként kíséri végig a művész karrierjét? Sajnos ilyen, igen tanulságos esetekkel is találkozhatunk a díj történetében. Közülük választottunk most néhány „szerencsétlen" szerencsést.

Ki? John G. Avildsen 
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Rocky
Melyik kategóriában? Legjobb rendező (1977)

Minden idők legikonikusabb sportfilm-szériája, azaz a Rocky-sorozat az ő dirigálásával indult el 1976-ban, amiért el is nyerte a legjobb rendezőnek járó Oscart. Bár néhány évvel később ismét jelölték, igaz, egy rövid dokumentumfilmért, s a mai szemmel is bűbájos, kultikus Karate kölyök is igen sikeres lett később, Avildsen aztán igencsak a háttérbe szorult. Sőt, alighanem igen keveseknek ugrik be a neve: kérdezzük csak meg ismerőseinktől, hogy szerintük ki rendezte az olasz csődör első nagy csatáját - valószínűleg sokan Sylvester Stallone nevét mondják majd. Amiben nincs is semmi furcsaság, hiszen Sly nem csak az arca és teste a franchise-nak, de lelkes gondozója is egyben.

 


Ki? Hugh Hudson 
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Tűzszekerek
Melyik kategóriában? Legjobb film (1982)

Kicsit itt csalunk, mert Hudson nem kapott Oscart, de a legjobb filmért járót ennek ellenére a direktorhoz is csatoljuk ösztönösen és jogosan is. Maradunk a sportos moziknál - azok közül is annál, amelynél szentimentálisabb, hősiesebb alkotás aligha készült a témában. Már ami a futást illeti, persze. A Tűzszekerekben nem csak az 1982-es gála biztos befutóját (hahaha) tisztelhetjük, hiszen annyira erős mozi, hogy azóta is kivételes, bármikor elővehető, míves klasszikusnak számít. Ezért is szomorú, hogy rendezője, a brit Hugh Hudson hiába kapta meg az aranyszobrot, nem csak megismételni képtelen egykori mesterművének sikerét, de megközelíteni se nagyon tudja. Bár azért annyira lehetünk engedékenyek, hogy a Tarzan, a majmok ura, az Amerika fegyverben vagy az Álom afrikáról mindenképpen nézhető mozinak számítanak - viszont ilyen örökséggel az lenne az igazán megdöbbentő, ha Hudson időközben közepes filmeket se tudna levezényelni.


Ki? F. Murray Abraham
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Amadeus
Melyik kategóriában? Legjobb férfi alakítás (1985)

Listánk férfi kakukktojása - mégpedig azért, mert ugyan mostanában ismét remek karakterszerepeket kap, leginkább a tévében (de moziban is vannak szép pillanatai, gondoljunk csak például A Grand Budapest Hotelre), az Oscar-diadal után jó ideig fennállt a veszélye, hogy eltűnik a süllyesztőben. Miután Milos Forman Amadeusában (1984) magnetikus erővel alakította Mozart riválisát, a tragikus sorsú Salierit, nagyon kevés kivétellel közepes, vagy még annál is gyengébb szerepekben láthattuk viszont. Ennek az időszaknak különös mementója Az utolsó akcióhős című Schwarzenegger-film a kilencvenes évekből, melyben a filmhéroszok fiktív világában mászkáló mozirajongó kissrác a következőt mondja riadt arccal, miután Schwarzi F. Murray Abraham-mel társalgott a rendőrőrsön: „Figyelj, Jack! Ez a fickó nyírta ki Mozartot!"


Ki? Marisa Tomei 
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Vinny, az 1ügyű
Melyik kategóriában? Legjobb női mellékszereplő (1993)

Ismét egy érdekes karrier: nem lehet azt mondani rá, hogy ne lenne vállalhatóan jelen, mióta 1993-ben a Vinny, az 1ügyű mellékszereplőjeként óriási meglepetésre Oscart nyert, sőt igazából, amiben megjelenik, tisztességesen helyt is áll. Ám mégis összeállításunkban a helye, elvégre valóban ledöbbent a fél világ annak idején, hogy miért pont őt díjazta az Akadémia. (Sőt, olyan pletyka is létezik, amely szerint a borítékot felbontó Jack Palance olyan állapotban volt a gálán, hogy tévedésből mondta Marisa nevét.) Egy azonban egészen bizonyos: ha nem is lesz belőle Hollywood legünnepeltebb színésznője, Tomei évről-évre jobb és vonzóbb a vásznon.

 


Ki? Cuba Gooding Jr.
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Jerry Maguire – A nagy hátraarc
Melyik kategóriában? Legjobb férfi mellékszereplő (1997)

„Virítsd a lóvét!!!!" - Ki ne emlékezne erre a mondatra, s persze arra az amerikai focisztárra, aki a Jerry Maguire – A nagy hátraarcban Tom Cruise-t, vagyis az általa megformált különutas sportügynököt kényszerítette arra, hogy magából kikelve üvöltse vele ezt a mondatot bele a telefonba. A mélyen tisztelt Akadémiának is nagyon tetszett Gooding Jr. egyébként tényleg szórakoztató performansza, úgyhogy neki is adták a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Utána pedig mi következett? A döbbenet. Az ezredfordulóig még valamennyire kitartott a lendület, hiszen be-be csúsztak olyan filmek, mint a Lesz ez még így se! vagy a Férfibecsület, aztán, körülbelül akkor, amikor Cuba tökéletesen hülyét csinált magából a Pearl Harbor-ban, elindult a csúszka a gagyiba. Kutyabajnok, Hajó a vége, Oviapu 2. - s a sort még hosszan folytathatnánk. Persze azért néha még mindig osztanak neki normálisabb szerepeket is, de valami nagy csodának kéne történnie, hogy ismét kiérdemelje azt az egykori aranyos jutalmat.


Ki? Jennifer Hudson
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Dreamgirls
Melyik kategóriában? Legjobb női mellékszereplő (2007)

Tehetségkutatós felfedezettként igazi hollywoodi mesét váltott valóra, amikor nem sokkal a tévés berobbanás után az Oscarnak is örülhetett, amit ráadásul élete első filmszerepével érdemelt ki. Ám a Dreamgirls után már a rémálom következett: Hudson családjában borzasztó tragédia történt: sógora meggyilkolta édesanyját, testvérét és unokaöccsét. Sok más mellett nyilvánvalóan ez is közrejátszhatott abban, hogy a lenyűgöző filmes nyitányt nem igazán követte még a méltó folytatás.

 

 


Ki? Mo'Nique
Melyik filmért kapott Oscar-díjat? Precious - A boldogság ára
Melyik kategóriában? Legjobb női mellékszereplő (2010)

Egészen döbbenetesen gonosz volt a címszereplő anyjaként Precious - A boldogság ára című nyomasztó drámában. Aligha lehet azzal vitatkozni, hogy megérdemelte 2010-ben az Oscar-díjat. Monique Angela Hicks-től ráadásul azért is volt nagy szenzáció ez az alakítás, mert addig leginkább nagyszájú komikaként imádták. Jó példa ő arra egyébként is, hogy nem mindig kell azért aggódni a nyertesért, ha utána nem történik vele sok minden. Bár azóta szinte eltűnt a vászonról, mégse gondolhatjuk, hogy feleslegesen nyerte el az aranyszobrot. Elvégre az is egy erős vélemény, hogy az Oscart az éppen nominált játékért adják, s nem az átvétel utáni folytatásért, nemdebár?