Egy rohadék gengszter és egy pocsék házasság - Heti premierek

A héten kerül a mozikba Johnny Depp új, véres gengsztereposza, Peter Greenaway furcsa visszatérése, egy bepillantás a csecsen háborúba, egy ártalmatlan randifilm és egy gonosz belga komédia, no és a Brad Pitt-Angelina Jolie páros terápiás jelleggel készült roppant fotogén szomorkodása. Tessék választani!

Eisenstein Mexikóban 

A nagy orosz filmrendező, Eisenstein a Patyomkin páncélos zajos sikere után Amerikába utazott, de nem találta meg a számítását: a konzervatív amerikaiak nem fogadták el sem személyét, sem művészetét. Az extravagáns művész ezért továbbutazik Mexikóba, ahol érzéki tapasztalatokban van része: megismerkedik Érosszal és Thanatosszal, a szerelem és a halál istenével. Mindezt Peter Greenaway különös képi ábrázolásában tárul elénk, ahol a látvány gyakran új jelentést ad az újvilágra rácsodálkozó nagy orosz rendező hol komikus, hol filozofikus kalandjainak.

Ki nézze meg? Peter Greenaway régi rajongói, azok, akik csodálják Eisensteint és a hazai LMBT közösség tagja.

Fekete mise

James 'Whitey' Bulger sokáig a második helyezett volt az FBI 10 legveszélyesebb bűnözőt tartalmazó listáján, ahol csak bin Laden előzte meg – pedig a véreskezű bostoni ír gengszter sokáig az ügynökség megbízható spiclije volt. A megtörtént esete(ke)t némileg kiszínező film az amerikai történelem egyik legvisszataszítóbb bűnözőjének életét dolgozza fel a kifejezetten gengszter specialista Johnny Depp főszereplésével, aki a szerep kedvéért újra egészen furcsa külsőt ölt – sokban a Félelem és reszketés Las Vegasban emlékezetes főszerepét idézve, csak sokkal gusztustalanabb külsővel. A nagy kérdés persze az, hogy a Fekete misével véget ér-e Depp pechszériája: legutóbbi filmjei ugyanis mind nagy bukásnak bizonyultak, annak ellenére, hogy azokban is átment a rá jellemző nagy átalakuláson.

Ki nézze meg? Akiket érdekel az amerikai maffia története, illetve Johnny Depp hű rajongói.

A keresés

Michel Hazanavicius, miután a könnyed és elegáns A némafilmessel Oscar-díjat nyert, egy kifejezetten nehéz témához nyúlt: az 1999-es második csecsen háború által előidézett huminitáriánus válsághoz. Hőse egy 9 éves kisfiú, akinek orosz katonák mészárolták le a családját, és egy nyugati segélysezrvezet munkatársnőjének gondozásába kerül – miközben megismerhetünk egy orosz kiskatonát, akiből a hadsereg kegyetlen gyilkológépet farag, és láthatjuk a fiú nővérét, aki a menekülttáborokat járva keresi testvérét. A film kiindulópontjaként Fred Zinnemann azonos című, 1948-as filmje szolgált, amely a II. világháború után egy zsidó kisfiún segítő amerikai katona történetét mesélte el.

Ki nézze meg? Akik kiismerik magukat a Kaukázus konfliktusaiban és akik kíváncsiak arra, mi újat tud Michel Hazanavicius felmutatni egy Oscarral a zsebében.

Legújabb testamentum

Isten nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él, és nem jóságos kaporszakálló öregember, hanem egy lerobbant középkorú tapló. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. Olyan bosszantó törvényszerűségeket alkot meg, hogy a lekváros kenyér mindig lekvárral lefelé essen a földre, vagy hogy a pénztárnál mindig a mi sorunk legyen a leglassabb. Isten lánya, a tízéves Ea azonban fellázad, és megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot. Isten szerepében a belgát legnagyobb bohócát, Benoît Poelvoorde-t láthatjuk, de jut egy szaftos szerep a gorillákkal hempergő Catherine Deneuve-nek is.

Ki nézze meg? Aki bírja a fanyar humort és nem tart a tabu témáktól.

A szerelem útján

Brooke lekési az utolsó vonatot, mely hazavihetné Bostonba. Nagyon úgy tűnik, hogy az éjszakát New York-ban kell töltenie. Szerencsére társasága is akad az utcazenész, Nick személyében, aki felajánlja a lánynak, hogy segít neki hazajutni. Ahogy hajnalodik, a két idegen egyre inkább megismeri egymást, és lassacskán ráébrednek, egyikük sem szeretné, hogy ez az éjszaka véget érjen. Az egyéjszakás randifilm szép és nemes műfaj, és a színészből rendezővé avanzsáló Chris Evans is kipróbálta magát benne – mindenki döntse el, milyen eredménnyel.

Ki nézze meg? Akik szerették a Mielőtt lemegy a Nap/Mielőtt felkel a Nap című filmeket, de kicsit túl művésziesnek tartották őket.

A tengernél

Az 1970-es évek Franciaországában járunk, egy csendes, idilli tengerparti üdülőben. A nap ragyog, a táj csodás, de ettől csak még szembetűnőbb az ide érkező amerikai pár boldogtalansága. A férfi író, a felesége pedig főleg szomorúan néz ki az ablakon. Aztán beszélgetni kezdenek a szálloda más lakóival, fiatal házasokkal és viharvert helyi arcokkal és lassan elkezdenek szembenézni saját problémáikkal. Az teljesen világos, hogy Angelina Jolie és Brad Pitt terapiás céllal forgatta le a filmet – Jolie immár harmadik rendezését -, számunkra inkább az volna érdekes, hogy ez megmaradt-e kissé kiteregetett magánügynek, vagy számunkra is érdekes film kerekedik-e belőle.

Ki nézze meg? Akik szeretik a fátyolos, lágy, sárga fényeket, nagy kalapokat és napszemüvegeket, és kíváncsiak a Jolie-Pitt páros problémáira.