Elhunyt William Hurt

Az Oscar-díjas színész 71 éves volt.

A színész fia jelentette be, hogy Hurt a 72. születésnapja előtt egy héttel, a családja körében elhunyt. A színész még 2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

1950. március 20-án, Washingtonban született, teológiát tanult, de mégis inkább a színészetet választotta. A Juilliard School drámaiskolában végzett, és először a színházban próbálta ki magát.

Első komolyabb szerepét a Változó állapotok című sci-fiben kapta 1980-ban. 1985-ben már Oscar-díjjal jutalmazták alakítását A Pókasszony csókja című film főszerepében, és még további három alkalommal jelölték a díjra. Az 1986-os Egy kisebb isten gyermekeiben, a következő évben készült A híradó sztárjaiban, s végül a 2005-ben bemutatott Erőszakos múltban nyűgözte le az Akadémiát.

Forrás: Viasat 3

 

Gyakran választották intellektuális szerepekre, ezt kamatoztatta a Lost in Space – Elveszve az űrben és A nagy borzongás című filmbekben is, de más oldaláról is megismerhette a néző a Szeretlek holtodiglan, vagy David Cronenberg Erőszakos múlt című alkotása révén, melyben egy fenyegető maffiafőnököt alakított. Még ugyanebben az évben a Sziriána rejtélyes kormányzati operátoraként, 2007-ben pedig Kevin Costner gyilkos hajlamú alteregójaként tűnt fel a Mr. Brooksban.

A fiatalabb nézők a szuperhősfilmekből ismerhették, Thaddeus "Thunderbolt" Ross tábornokot alakította, először A hihetetlen Hulkban, majd az Amerika Kapitány: Polgárháborúban, a Bosszúállók: Végtelen háborúban, a Bosszúállók: Végjátékban és a Fekete Özvegyben is.

Karrierjének magyar vonatkozása, hogy együtt dolgozott Szabó István filmrendezővel A napfény íze című filmben, ahol Knorr Andor ÁVH-s tisztet alakította. Szerepelt továbbá a 2009-ben bemutatott A grófnő című filmben is, melyben Thurzó György magyar nádort alakította.