Elvitte a víz

  • TóCsa / PORT.hu

Általában semmi jó nem születik abból, ha valaki lemásol valamit, pláne ha az eredetit is saját maga alkotta meg.

Az Aardman stúdió a Wallace & Gromit-tal és a Csibefutammal igazi gyurmakirályokká vált, és most saját gyurmastílusukat másolják le CGI változatban, a DreamWorks rajzfilmes részlegével karöltve. Az eredmény: jobb, mint az eredeti! Bár a Disney/Pixar páros is éppen egy patkányos/csatornás történettel készül L'ecsó címmel, és eddig többnyire ők voltak azok, aki másoknak feladták a leckét, most kössék fel rendesen a gatyájukat, mivel az Elvitte a víz egy olyan szintű, tempójú és humorú ötletparádé, melyet még utolérni is nehéz lesz, nemhogy megelőzni.

Roddy igazi elkényeztetett házi patkányként él London egyik előkelő negyedében, amíg egy csatornabéli kolléga ki nem tuszkolja őt fészkéből, a kanálisba kényszerítve ezzel az úri körülményekhez szokott fajtársát. Az új helyen komoly galibát okoz Ritának, a belevaló csatornahajós lánynak, így együtt kell menekülniük a helybéli maffiavezér és legfőbb bérgyilkosa, a francia Le Béka elől.

Az alkotók mesterségbeli tudása nem csak abban nyilvánul meg, hogy képesek egy épkézláb és érdekes történetet szórakoztatóan előadni, de filmjük a gyerek közönség mellett a felnőtteket is mesteri fokon ragadja magával. Szinte percenként kapunk valamilyen eszes utalást, háttérpoént, vagy váratlan fordulatot, a rajzfilmekben általában túláradó érzelmi szálat pedig sikerül kordában tartaniuk, így Roddy kalandja egy cseppet sem válik érzelgőssé, pláne, hogy az akciójelenetek az Indiana Jones-mozik szellemességét és hangulatát idézik. Persze az eredeti mű szinkronhangjait (Hugh Jackman, Ian McKellen, Kate Winslet, Jean Reno) hazánkban majd csak DVD-n élvezhetjük, a kiváló magyar szinkron azonban gyorsan feledteti ebbéli bánatunkat. Valószínűleg a valódi patkányok iránt az Elvitte a víz után sem nő meg a kereslet a kisállat-kereskedésekben, de ha még lesz pár ilyen mozi, a Némós bohóchalhoz hasonlóan talán majd minden gyerek egy kis rágcsálót kér majd karácsonyra.