Fiúk, lányok, férfiak és asszonyok! Ne legyetek otthon hétvégén! Legyetek máshol!

Mutatjuk, hol vannak kellemes, pihentető, felturbózó, értékes, izgalmas, bámulatos programok.

10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál - Francia Intézet, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, március 7-ig

 

 

Az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit láthatja a magyar közönség a Budapesti Francia Intézet és a frankofón országok képviseleteinek szervezésében. Budapesten február 26. és március 7. között 3 helyszínen, egész márciusban Budapesten és országszerte 15 városban lesz látogatható. A filmnapok meghívott vendégei premier előtt mutatják be alkotásaikat.

 


V4 Jazz Fest 2020 - Budapest Jazz Club, március 4-7.

 

 

A V4 Jazz Fesztivál fő célja, hogy a Visegrádi Négyek kiemelkedő jazz produkciót és formációit közelebb hozza a régió közönséghez és nem különben egymáshoz. 2020-ban a Visegrad Fund támogatásával a korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb ívű fesztivál keretében március 4-től négy napon keresztül Budapesten, Prágában, Krakkóban és Somorján a négy ország egy-egy zenekara egymást követő napokon ad koncertet, hogy a izgalmas produkciókkal reprezentálja napjaink V4-es jazz zenekarainak aktuális hangzását, zenei gondolkodásmódját.

 


GetCloser Jazz Fest 2020 - MOM Kulturális Központ, március 4-8.

 

 

2020. március elején kerül megrendezésre az 5. GetCloser Jazz Fest, egy ötnapos, jubileumi koncertsorozat.
Fellép a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó, a Barabás Lőrinc Quartet és a Mogyoró Kornél – Papesch Péter duó. Lukács Miklós első alkalommal lép színpadra Gerald Cleaver dobossal és Harish Raghavan bőgőssel, Snétberger Ferenc bemutatja Titok című lemezét Anders Jorminnal és Joey Baronnal alkotott trióban. A fesztivál alkalmával lemezbemutató koncertet tart Erik Truffaz, de fellép még Richard Bona és Alfredo Rodriguez is.

 

Art and Antique kiállítás és vásár - Millenáris (B csarnok), március 5-8.

Még több neves kortárs galéria bevonásával várja látogatóit az Art and Antique kiállítás és vásár, a hazai műkincspiac legnagyobb rendezvénye 2020. március 5-8. között, a Millenáris Park B épületében. A monstre művészeti seregszemle kínálatában a klasszikustól a kortársig, műtárgytól a vallási emlékig, bútortól a csillárig szinte minden megtalálható lesz. Az ötven galériát és gyűjteményt felvonultató eseményen lesz jótékonysági aukció, valamint a kiállításon mutatkozik be Szőke Gábor Miklós új monumentális alkotása is. A rendezvény kiemelt partnere a CIB Bank.

 

Planet-B Fesztivál - Három Holló Kávéház, március 6-8.

 

 

A szervezők szeretnének hozzátenni valamit a meglévő sárgolyónk megóvásához.
Az első Planet-B fesztivál bevételeit a MME - Magyar Madártani Egyesület-nek fogják eljuttatni, akik Közép-Kelet Európa legnagyobb politikától független, természetvédelmi szervezete. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmeteket, flóránk és faunánk megőrzésének fontosságára. A vendégek a helyszínen eldönthetik, hogy melyik konkrét ügyet szeretnék támogatni a belépő megváltásával.

 

Budapest Táncfesztivál 2020 - Nemzeti Táncszínház, március 11-ig

 

 

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában. A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin
Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

 


12. Budapesti Építészeti Filmnapok - Toldi mozi, március 5-8.

 

 

Vállald fel érzelmeidet és cselekedj a bolygóért, a városért, a környékért, a terekért és a helyekért, amelyeket szeretsz. Menj el a Toldi moziba 2020. március 5. és 8. között a Budapesti Építészeti Filmnapokra és beszélgess!

 

Gallery Weekend Budapest 2020 - A velünk élő kortárs művészet hétvégéje - Budapest, több helyszínen, március 7-8.

 

 

Március 7-8-án immár hatodik alkalommal várja a közönséget tizenhárom, nemzetközileg is elismert progresszív kortárs galéria a Gallery Weekend Budapest (GWB) fesztiválon. A Kortárs Galériák Egyesületének szervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy az izgalmas programokkal ne csak a visszatérő kiállításlátogatókat szólítsa meg, de azokhoz is közelebb hozza a művészetet, akik eddig csak kacérkodtak a kortárs képzőművészeti galériák felfedezésével. A rendhagyó tárlatvezetések mellett egy egyedülálló pop-up kiállítással is készülnek a szervezők, amelyet kizárólag március 7-én tekinthet meg a nagyközönség.

 

Szimpla Lemez & Collectorism Vásár - Szimpla Kert, március 7. 12h

 

 

A hónap első szombatján változatlanul pörgetjük tovább a lemezeket és forgatjuk a kazettákat egy igazi geek gyűjtői börzével kiegészülve.

 

VÁRkert Mozi - Firenze és az Uffizi képtár - Várkert Bazár, március 7. 18h

 

 

A művészet templomai vetítéssorozat első része, a Firenze és az Uffizi képtár egy látványos, több síkin játszódó utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit, a Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi-képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé.

 

Szimplakerti Háztáji Piac - Szimpla Kert, március 8. 9h

 

 

A Szimplakerti Háztáji Piac eddigi működése alatt már szinte fogalommá vált. A piac és heti 30-40 termelője minden vasárnap 1500-2000 vásárlót vonz. Mindenki, aki a piacon árul, valódi termelő, aki a saját termelésű, előállítású finomságait kínálja hétről hétre. A termelőket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választják, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható is sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek - a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.

 

kiskertpiac - tavasznyitó vasárnap - ELLÁTÓház, március 8. 10-16h

 

 

Mint ahogy az elmúlt években, az év első kiskertpiaca zöld szerelem vasárnappal indul. Talán még távol kicsit a tavasz, de a kiskertpiac egyre zöldebb és virágosabb! Márciusban virágok, növények, gasztronómiai különlegességek, natúr kencék és természetes dizájn - tavaszváró hangulatban, tavaszi dekorációk, hangulat, színek, illatok, ízvilág ...és persze egy kis plusz figyelmesség a Nőknek.

 


WAMP / Tavaszi vásár - Bálna, március 8. 10-18h

 

 

Március 8-án a legfrissebb újdonságok és tavaszi kollekciók mellett egy rendkívül színes és izgalmas kiállítással is várnak benneteket a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódóan!

 


Nőnapi Design Vásár - Akvárium Klub, március 8. 10-18h

 

 

Gyere el Te is Budapest legmenőbb design vásárára, és fedezd fel a hazai tervezők és designerek által készített legegyedibb és legkülönlegesebb táskáit, ruháit, ékszereit, divat kiegészítőit, DIY és vintage stílusú lakásdekorációs termékeit, kézműves gasztro készítményeit, természetes alapanyagokból készült kozmetikumait… igazi minőségi kincsek! A belépés INGYENES! A rendezvény KUTYABARÁT!

 


Legyen nőnap! - Hősök tere, március 8. 16.30-19.30h

 

 

Mit szólnátok, ha a nőnap nem csak arról szólna, hogy virágot kell venni a nőknek? Az idei, 111. nőnap szóljon arról is, amiről a legelső: a nők jogairól! Ezúttal arról a jogukról, hogy ne haljon meg hetente legalább az egyikük a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy ne legyen köztünk kétszázezer bántalmazott, hogy ne minden ötödikünk tapasztalja meg a kapcsolati erőszakot élete során. Szóljon a nőnap újra a nők jogairól! Szóljon az Isztambuli Egyezmény - vagy valami még annál is jobb, hívjuk bárhogy is - ratifikálásáról. Szóljon ez a nap arról, hogy a férfiak a virág és bonbon mellé - vagy helyett - kiállást és támogatást adnak a nőknek. Nem csak március 8-án.

 

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, március 4. - április 5.

 

 

„Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás fotóriporter a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, a kiállítás az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a Tamás által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat.” (Virágyvölgyi István kurátor)

 

Egymásra hangolva – A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása - Magyar Nemzeti Galéria, március 3-29.

 

 

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak tereiben a Bábszínház múltjának és jelenének meghatározó és reprezentatív bábjait láthatjuk a Budapest Bábszínház hetvenedik évadjának alkalmából megrendezett kiállításon. Gyermekkorunk ismert történetei, népmesék, mítoszok kedves szereplői bukkannak fel a termekben, kapcsolódva az egyes műtárgyakhoz.