Gyönyörű szemű mellékszereplő: Vera Farmiga

Már 36 éves volt a csinos amerikai-ukrán színésznő, amikor végre túllépett a mellékszereplő munkakörön és 40 lett, mire megjött az igaz áttörés a Démonok között című retrohorrorral, aminek most jött meg a folytatása, de nem csak ezért szeretjük.

A furcsa családnév ukrán: Vera Farmiga szülei ukrán bevándorlók, akik New Jersey-ben teleepedtek le, és hét gyerekük közül Vera született másodikként 1973-ban. A kislány hatéves koráig nem is beszélt angolul, szigorú katolikus nevelésben részesült – ennek lesz is jelentősége később -, aktív közösségi életet élt, és egy ukrán néptáncegyüttessel országos turnén is járt.

A rövidlátó, sokáig szemüveges és ezért szégyenlős lány szemorvosnak készült, és csak a táncórái miatt kezdett kontaktlencsét hordani, ami hamar a színészet felé irányította. Beiratkozott a Syracuse Egyetem színitagozatára, és hamarosan Broadway darabokban vállalt kisebb szerepeket.

Országos ismertséget a nálunk is vetített, a Xena és a Herkules sorozatokat koppintó, a nagyon fiatal Heath Ledger főszereplésével készült Conor, a kelta (1997) című kalandsorozatban szerzett, ahol egy vad ijászlány volt, és innentől jöttek a rendszeres mellékszerepek.

Mivel gyönyörű szemeivel nagyon szigorúan tud nézni, ugyanakkor kifejezetten esendő tud lenni, hol rendőrnőt, ügyvédet vagy hasonlót, hol áldozatot, megkínzott feleséget, drogos fiatalasszonyt játszattak vele. Ilyen volt a Visszatérés a Paradicsomba (1998), az Alkalom szüli a... (2000) és az Ősz New Yorkban (2000), valamint az első kitörési pont és az első igazi főszerep, a Debra Granik rendezte Csontodiglan (2004), amiért megkapta a Sundance Filmfesztiválon legjobb színésznőnek járó díjat és a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének elismerését is.

Innentől már keresett színésznőnek számított, és egy sor fontos filmben kapott közepesen fontos és rendre felejthető szerepet, mint A mandzsúriai jelölt (2004) remake-je, az Oscar-díjas A Tégla (2006), ahol pszichológusnőt alakított vagy A csíkos pizsamás fiú (2008), ahol a német kisfiú anyját játszotta és vicces prosti is volt a Bűnös viszonyokban (2006).

Aztán jött Jason Reitman vígjátéka, az Egek ura (2009), ahol bájos üzletasszonyként George Clooney fejét csavarta el, amiért Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díj jelölésben is részesült, és ami végre meghozta számára az igazi ismertséget.

Farmiga filmográfiájának akad egy furcsa tétele, a 2011-es A hit arcanak nemcsak főszereplője, de rendezője is egyben, hősnője kénytelen szembenézni saját hitével, amikor tönkremegy a házassága. A történet rengeteg önéletrajzi elemet tartalmaz, és a film ugyan nem kapott sok dicséretet, de bukásnak sem számított.

Majd eljött az igazi siker, a Démonok között (2013), amely a paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren írásai alapján készült, a rendezője pedig az első Fűrész filmet és jegyző horrorspecialista James Wan volt. Bár maga a jól összerakott történet a klasszikus kísértetházas klisékkel dolgozott, a 70-es évek hangulata és kinézete sokat dobott az összehatáson.

A Dénomok közöttnek köszönhette hősnőnk a Bates Motel - Psycho a kezdetektől című, a Hitchcock klasszikus alapján készült sorozat főszerepét is, és elkerülhetetlen volt a horrorfilm folytatása, a héten debütáló Démonok között 2., amit szintén Wan rendezett, és ahol szintén Patrick Wilson a partnere. Most is kísértetházról van szó, csakhogy ezúttal a célpont maga a démonvadász házaspár, és már az előzetesen is könnyen összerosálhatta magát a gyengébb idegzetű néző.

Farmiga boldog (második) házasságban él a zenész Renn Hawkeyval, két gyerekük van, Finn és Gytta, akik türelmesen elviselik, hogy anyjuk kedvenc angórakecskéivel foglalkozzon – ez a hobbija még gyerekkorába nyúlik vissza, és biztosan valami ukrán dolog.