Három Mome kiállítás a Romanian Design Week-en

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében a magyar formatervezés újabb kiemelkedő alkotásait mutatja be a 6. alkalommal megszervezésre kerülő Romanian Design Week-en. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tavalyi nagysikerű Mercedes Design bukaresti kiállítása után idén immár három tanszéke külön kiállítással lesz jelen a Romanian Design Weeken.

A romániai dizájn legjelentősebb éves eseményének programja keretében lesz látható a Future Traditions kiállítás a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyén (Gina Patrichi u. 8.), a Download Design kiállítás a bukaresti Petőfi Házban (Ion Zalomit u. 6.) és a MOME Graphic Design Diploma kiállítás a bukaresti „Ion Mincu” Építőművészeti és Urbanisztikai Egyetem kiállítótereiben (Academiei u. 18-20.). A kiállításokat szakmai találkozók és prezentációk egészítik ki.



A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének célja, hogy nyitott gondolkodású, a környezet, a társadalom és a kultúra aktuális folyamataira érzékenyen reagáló és a legmagasabb szakmai minőséget képviselő tervezőművészeket képezzen. Feladatának tartja, hogy a falai közül kikerülő fiatal tervezők mind a hazai, mind a nemzetközi professzionális életben versenyképessé váljanak, és megtalálják saját helyüket a szakmai palettán. Az intézeti rendszer segíti a Formatervező, Textiltervező és Tárgyalkotó Tanszékek szakterületei közötti átjárhatóságot, az interdiszciplináris művészeti tevékenység megvalósítását, és a nyitott, integratív gondolkodás elmélyítését. A Design Intézet emellett lehetőséget ad aktív párbeszéd kialakítására a hazai, az európai és a világ design intézményeivel és szakmai szervezeteivel. Az intézet pezsgő szellemi műhely, mely magas szintű képzést biztosít hallgatói számára. Egyaránt fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, és a legújabb ismeretek integrálását az oktatásba. A múlt- és jövőkutatási tevékenységére alapozva ötvözi a progresszió és a tradíció követését, és ebből új design és művészeti minőségeket hív életre. A Future Traditions nemzetközi kutatásfejlesztési projektjük is ezt a szellemiséget képviseli.

A Future Traditions termék-design kiállítás a MOME Design Intézete és a University College of Southeast Norway együttműködésében nemzetközi oktatói és hallgatói részvétellel jött létre. Fókuszában az ornamentikakutatás áll, és annak lehetőségeit vizsgálja, hogy a tradicionális minta, örökség hogyan alkalmazható a kortárs tárgy- és környezetkultúra alakításában. A projekt célja az volt, hogy a közös multidiszciplináris kutatások eredményeként a hagyományos kézműves technikák miként kombinálhatók a csúcstechnológiával, továbbá, hogy – a tapasztalatok és az eredmények alapján – új oktatási módszerek, oktatási anyagokat fejlesszen ki a két oktatási intézmény. A kiállítást a bukaresti Balassi Intézetben (Gina Patrichi u. 8.) nyitjuk meg, május 23-án, szerdán, 19.00 órakor a projekt szakmai vezetői jelenlétében: Harmati Hedvig, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékének vezetője és Bodil Akselvoll, a University College of Southeast Norway keretében működő Hagyományos Művészetek és Népzene Intézet igazgatója, valamint jelen lesz a kiállítás egyik tervezőművésze, Szalai Bálint a MOME hallgatója. A kiállítást a bukaresti design felvonulás kontextusában Dinu Dumbrăvician, a bukaresti képzőművészeti egyetem design tanszékének vezetője fogja értékelni és a közönség számára bevezetni.



A Download Design, mint ahogy a neve is mutatja, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. Ez a sikeres és friss szemléletű kísérleti projekt egyrészt számos ágazati anomáliára, faipari, bútoripari problémára próbál megoldást találni, másrészt a nagyközönséghez szól, s mindenki számára elérhetővé szeretné tenni a minőségi design bútorokat. A projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és a mikrovállalkozások támogatása. A MOME Formatervező Szakán tanuló diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kell gondolkodniuk, amelyek környezetük néhány kilométeres körzetében elérhetők, megtalálhatók és a lokális szemlélet mellett a környezettudatosság is alapvető szempont. A Download Design projekt kohéziós ereje a megosztás és az együttműködés eszméje és az, hogy a tudást, a know how-t demokratizálja. Bukarestben bemutatjuk a Download Design Kids kollekciót, melyet május 22-én, kedden, 19.00 órától nyitunk meg a Petőfi Művelődési Társaság székhelyén (Zalomit u. 6.), Püspök Balázs a MOME Formatervező Tanszékének vezetője jelenlétében. A Download Design tervek alapján elkészült gyerekbútorok koncepciójáról, annak párhuzamba állításáról a MORMI cég designere, Patrick Morăraș fog beszélni. A MORMI cég kizárólag fa alapanyagokból készít gyerekek számára használati tárgyakat és játékokat.

A MOME Graphic Design Diploma című tervezőgrafikai kiállítás a MOME Tervezőgrafika Tanszéke mesterképzésén 2017-ben diplomát szerzett tizenegy ifjú tervezőművész munkáit mutatja be. A MOME Média Intézetének keretében működő Tervezőgrafika tanszék progresszív szellemiségű, a kortárs trendekre érzékeny, globális értékeket hangsúlyozó szellemi műhelyként határozza meg magát. A közös emberi értékek, az európai szellemiség és a magyar kulturális örökség iránti elköteleződés mellett a társadalmi innovációt kiemelt feladatnak tekinti. Az általa képviselt tervezői felelősség kiterjed a jelenkor szociális alapkérdéseinek vizsgálatára azzal a céllal, hogy aktív résztvevőjévé váljon a megoldások elkerülhetetlen szükségességét felismerő globális diskurzusnak. Mindezt a művészeti gondolkodásmód segítségével, szakmai és művészeti társterületekkel, illetve kapcsolódó tudományterületekkel együttműködve, a kísérletezés, kutatás és az innovációra irányuló fejlesztés eszközeivel. A 11 különböző tematikájú és indíttatású projekt mögött ugyanaz a szándék húzódik meg: egymástól eltérő megközelítésben a maga módján mindegyik a kommunikáció jövőjét kutatja, 11 érvényes választ, lehetséges víziót fogalmazva meg, felkínálva mindannyiunk számára az erről való közös gondolkodás lehetőségét. A kiállításon szereplő 11 tervezőgrafikai munkát és 6 ezek alapján elkészült tárgyat Vargha Balázs a MOME – Média Intézet, Tervezőgrafikai Tanszék vezetője ismerteti május 24-én, csütörtökön, 17.00 órától a bukaresti „Ion Mincu” Építőművészeti és Urbanisztikai Egyetem kiállítótereiben (Academiei u. 18-20.).