Hétfő vezér

A heti vezérlő napunk jól kezdi a melót, belecsap a vegyesbe, legyen az program, vagy zene. Márpedig lesznek. Az események sokfélesége elsápad a zenei választék sokszínűségétől, pedig régóta nyomjuk. A zenei csemegék hétvégéért kiáltanak, valami zavar történhetett a kalendáriumban, vagy csak nagyon erős munkával kezdjük a hetet, tök mindegy is, menjetek!

Yiddish Week

Izraeli Kulturális Intézet - IKI, február 21-27.

Az Izraeli Kulturális Intézet idén először rendezi meg egyhetes fesztiválját, amelynek középpontjában a „hipszter-jiddis” szubkultúra áll. A fesztivál keretén belül közös főzésen, nyelven és a zenén keresztül ismerheted meg a tradicionális jiddis 21. századi világát.

A Four Bones Quartet és Szirtes Edina - Akusztik tévéfelvétel

Négy harsona és egy-szál-lélekének. Izgalmas találkozása műfajoknak, hangszereknek, előadásmódoknak. Határtalanság és egység, csontokból, szívekig, mindenen át... Műsoron saját darabok, mindenből merítve amit a klasszikus zenei tanulmányok és a műfajok sokszínűsége iránt érzett rajongás együtt okoz.

Mindenki ismeri a Beatles leghíresebb felvételeit sőt, a legnagyobb rajongók néhány taktusból ki is találják, hogy a felvételeken mi szól. Ezúttal rendhagyó hangszerelésben csendülnek fel a legismertebb Beatles dalok és olyan számok is elhangzanak, amit a Beatles, de még a The Bits sem játszott el unplugged műsora során. A képernyők előtt, rádiók mellett nem kötelező ülni, a bulizás nincs megtiltva.

Hogy lehet eljutni a világ legzártabb országába? Jó gondolat-e egyáltalán odamenni? Hányszor és hogy kell meghajolni a Kimek mauzóleumában? Utazás vonattal és kisbusszal Észak-Koreában, a Jalu folyótól a Japán-tengerig.

A belső ösvény lámpásai - Mireisz László előadás-sorozata (online)

Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Online, február 21., 19:00

A tradicionális szellemi utak mindegyike az önismeretet és az önátalakítást tűzi ki célul, ezért ezeket – a buddhizmust kiváltképp - belső ösvénynek is nevezhetjük. Számos technika és módszer segíti ebben a törekvőt, melyek, mint lámpások, megvilágítják a követendő utat. Ezek lehetnek külső és belső eszközök.

A floridai Orlando a világ minden részéről érkező turisták mekkája. Minden igényt kielégítő hotelek, pazar vidámparkok és éjszakai bárok tarkítják, ahol minden turista szívesen költi el megtakarításait. Pár lépésre a mesébe illő üdülőkomplexumoktól azonban más világ rejtőzik. Moonee és hat éves cserfes barátai a turistaparadicsom árnyékában töltik a nyári szünidejüket, amit csodákkal és lehetőségekkel teli kalandként élnek meg, míg a körülöttük lévő felnőttek a mindennapi élet nehézségeivel birkóznak.

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk inkább annak járunk utána, a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra György? 

Müller Péter Sziámi, a magyar popzene történetének emblematikus figurája, az URH, a Kontroll Csoport és a különböző névváltozatokkal és felállásokban működő Sziámi zenekarok frontembere hetvenéves. Ebből a jubileumi alkalomból jelenlegi formációja, a Müller Péter Sziámi AndFriends az Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve, valamint egykori zenésztársakkal és más jeles vendégekkel színesítve adja elő a zenész népszerű régi slágereit és egészen friss szerzeményeket úgy, ahogyan azok még sohasem szólaltak meg.

A zenekar – nevéhez hűen – elsősorban bossa novát játszik, célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világzeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása, hazai népszerűsítése. A repertoáron szereplő bossa novák és szambák eredeti hangvétellel, portugálul szólalnak meg.

Szeretettel vár a Gödör klub földszintje hétfőként minden örömzenészt, feltörekvő amatőrt, kísérletezni vágyó profit. Az Open Mic egy nagyon egyszerű műfaj: bejelentkezel és eljössz zenélni, vagy be sem jelentkezel, és jó eséllyel akkor is zenélsz.

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen  szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!