Hétvégére remélhetőleg összeszedi magát az időjárás

És kisüt a nap. Ha valóban így lesz, akkor már csak ezekre a jó programokra kell elmenni, és lesz egy csuda jó hétvégénk.

Műtárgyak Éjszakája 2019 – Budapest, több helyszínen, május 30. - június 1.


A háromnapos fesztiválon az érdeklődők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A szakmai előadásokon a porcelánoktól a műtárgy hamisítványok természettudományos vizsgálatáig számtalan izgalmas témáról hallhatunk a szakma kiválóságaitól. Feltárulkoznak raktárak, restaurátor és műtárgy készítő műhelyek. A workshopokon többek között a kalapkészítés, az ötvösművesség és a Herendi porcelánformázás praktikáit magunk is kipróbálhatjuk. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem maradnak el izgalmas tematikus sétáink és a gyerekeket, családokat is kreatív foglalkozásokkal várjuk. Ellátogatunk művész műtermekbe, ahol lehetőségünk nyílik betekinteni a művészi alkotófolyamatokba. A becsüsórákon a műtárgyak vizsgálatához szükséges gyakorlati tudást sajátíthatjuk el, amelyet az árveréseken rögtön ki is próbálhatunk. A programkavalkádot filmvetítéssel és kellemes esti művészeti sétával zárhatjuk.

Bondoró - I. Utcaszínház Fesztivál – Kapolcs, május 30. - június 2.


Az utcaszínház egy nagy múltra visszatekintő, hagyományokra épülő műfaj, melyet első alkalommal mutat be ebben a formában egy jól ismert helyszínen a Bondoró Fesztivál a Viprodukció Fesztiváliroda szervezésében.
Hiánypótló fesztivál, mely felkarolja a műfaj legtehetségesebb hazai előadóit és eljuttatja produkcióit egy szélesebb közönség felé.
Különféle impulzusok, az utcákon és tereken folyamatosan újrateremtődő színpadok, a vásátéri forgatag, a koncertek és performanszok, ízek és illatok magával ragadnak a fesztiváltér 22 helyszínén.
A független alkotó közösségek által létrehozott vásári, báb, cirkuszi, gólyalábas produkciókat a műfaj nemzetközileg is elismert, számos kitüntetéssel díjazott előadói hozzák el Kapolcsra.
Mindezekre nyújt lehetőséget a Bondoró Utcaszínház Fesztivál. Talákozzunk és merüljünk el együtt ebben a színes forgatagban!

Eleven tavasz – Bartók Béla út, május 31. - június 2.


Újraértelmezik, és életre keltik a Bartók Béla úton a kihasználatlan helyszíneket, arra számítva, hogy kezdeményezés másokat is megszólít majd. A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak: vállalkozók, intézmények, magánszemélyek, és a munka gőzerővel beindult, mint erős gyökerű fa, növekszik, egyre több ötletet, eseményt, érdeklődőt, segítőt és barátot tömörítve.
A közös célok és a közös munka összehozza a csapatot, és már látni, hogy hatása nő, új közös programokat, fesztiválokat fogalmaznak meg, amelynek következő ünnepe az ELEVEN tavasz lesz, amelyre Téged is várnak, hogy ünnepelj velük!

Rosalia 2019 - Rosé és Pezsgő Liget – Városliget, május 31. - június 2.


Idén új időpontban, tavasz és nyár határán, de változatlanul a Liget zöldjében és hanyagul orrnyeregre csapott rózsaszín szemüvegben vár Titeket Budapest kedvenc tavaszhagyó-nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia!
Elsősorban rosék és buborékozók, de szőkék és vörösek és édesek is - szóval a legszebb borok, a legcsodásabb hölgyek és a legjobb fejek a legtutibb helyen, három napon át, koncertekkel, gasztronómiával, családi programokkal.

Eperfesztivál 2019 - Tahitótfalu, május 30. - június 2.

Ha eper, akkor Tahitótfalu, ha Tahitótfalu, akkor Eperfesztivál! Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyar egyik szezonnyitó programsorozata. Május 31 - Június 02-ig a rendezvény ezúttal is könnyűzenei koncertekkel, gasztronómiai és kézműves vásárral, gyerekprogramokkal és óriás vidámparkkal várja a szórakozni vágyókat a Tildy Zoltán hídfőnél a Tahitótfalui Fesztiválparkban.

Nyári Etyeki Piknik - Etyek, június 1-2.

Az Etyeki Pikniket évszakonként rendezik meg a Gasztrosétányon az adott időszakra jellemző, szezonális sajátosságokkal. Kiemelt cél, hogy a helyi és környékbeli termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeivel és kínálatával ismertessék meg a látogatókat.
A Gasztrosétány szolgáltatói hétvégenként állandó rendszerességgel kínálják termékeiket a bortól a házi sajton, vajon, süteményen, csokoládén és sonkán keresztül a meleg ételekig.

Garázsband Fesztivál - Müpa, június 1-2.

5 feltörekvő banda, 5 izgalmas koncert és egy vendégzenekar. Június 1-jén a Müpa rendhagyó fesztiválja már negyedik alkalommal ad lehetőséget öt ígéretes csapatnak, hogy nagyobb közönség előtt mutassa meg magát. Fesztiválhangulat és értékes nyeremények a Müpa mélygarázsában!

Hegyvidéki Napok 2019 - Gesztenyéskert, június 1-2.

A legkedveltebb programokat idén is megtalálhatjátok a kínálatban, így szombaton például itt lesz a Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Szolgálati Osztálya, velük együtt nyomozhattok a Gesztenyéskertben, láthattok önvédelmi bemutatót és sor kerül a rendőrségi rajzpályázat díjátadójára is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentőkutyás és tűzvizsgáló kutyás bemutatót tart, a nagyszínpadon pedig a koncertek mellett különböző hegyvidéki kötődésű tánccsoportok is fellépnek majd. Szintén szombaton látogatható az Egészséges Hegyvidék Program keretében az egészségügyi szűrőnap a MOMkultban.

Egy Nap - városi ökobandázás – Dürer Kert, június 2.


"Városi nomádok és vidéki urbanisták! Már-gyüttmentek és Lesz-gyüttmentek – ide gyűljetek!" Ismét egy közös városi ökobandázásra, az augusztusi Gyüttment Fesztivál előbulijára hívnak benneteket!
Egy Nap: A város – vidék kapcsolatáért
Mert egy Nap süti a várost és a vidéket!
Egy Nap, hogy élhetőbbé tegyék élettereinket, legyen az vidéken vagy a (fő)városban; hogy segítsék egymást azzal, amivel tudják – tudásmegosztással, tapasztalatcserével.
Egy Nap zenével, tánccal, előadásokkal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal, piaccal, komposztbudival – mindezt nulla hulladék szemléletben!

XVI. Napfényes Fesztivál – az egészség, egyensúly és teljesség felé – Dürer Rendezvényház, június 2.


únius első vasárnapján immár tizenhatodik alkalommal várja látogatóit a testi-lelki-szellemi egészség egyik legnagyobb, legszínesebb és legátfogóbb hazai rendezvénye, a Napfényes Fesztivál.
A fesztivál programjának gerincét idén is a nagyteremben zajló előadások jelentik, melyek az ember holisztikus megközelítésének jegyében tárják fel az egészség, a boldogság és a teljesség felé vezető út újabb titkait, rejtett összefüggéseit.

David Lynch: Small Stories / Kis történetek - Műcsarnok, június 2-ig

Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.
Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ra készült és eddig mindössze három alkalommal volt látható. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész.