Hollywoodland

Az amerikai álomgyár Janus-arcával több film is behatóan foglalkozott - például Robert Altman A játékos és David Lynch A sötétség útja - Mulholland Drive című "tanulmánya" -, Allen Coulter (Maffiózók-, Szex és New York-epizódok) film noir-jegyeket felvonultató alkotása az egykori tévés "s"-betűs köpenyes sztár (Superman kalandjai), George Reeves (Ben Affleck) titokzatos halála kapcsán szintén a kétes értékű csillogás birodalmába vezet. Itt gyorsan a közönség kegyeibe lehet férkőzni, ám ugyanolyan könnyen alá is lehet zuhanni.

Reeves története több, de legalábbis két fontos ponton mutat egyezést Marylin Monroe mítoszával: kora - az ezerkilencszázötvenes évek - Amerikájának ünnepelt híressége volt, halálát pedig ugyanolyan rejtélyes körülmények kísérték, mint minden idők leghíresebb szőkeségéét. 1959. június 16-án a korahajnali órákban holtan találták hotelszobájában a televízióban a szárnyaló szuperhőst alakító színészt. Coulter filmje ezzel a véggel veszi kezdetét. Sokan kételkedtek a hivatalos magyarázatban, miszerint a férfi öngyilkosságot követett el, a fiát vesztett anya (Lois Smith) is, akinek felkérésére egy lecsúszott magánnyomozó, Louis Simo (Adrien Brody) ered a vélelmezett gyilkosság nyomába.

Simo szimatolása közben feltárul a múlt. Megtudjuk, hogy Reeves eleinte kényszerből vállalta csupán a tévés munkát, a hőskorban ugyanis még degradálónak számított, ha egy "vászonvitéz" képernyőre adta a fejét. A kivívott siker - főleg a gyerekek körében - őt magát is meglepte. A flashbackek során kibontakoznak a színész maghatározó (pár-) kapcsolatai, különösképpen az MGM-fejes Eddie Mannix (Bob Hoskins) feleségével, Tonival (Diane Lane) folytatott szenvedélyes viszonya, amely lassan kihunyt, és a rendező szerint az öregedő szépasszonynak - az új és fiatal üdvöske, Leonore (Robin Tunney) iránt érzett vonzalma okán érzett - féltékenysége vezetett a szomorú véghez. De mint minden "igazi" modernkori legenda esetében, itt sem lehetünk száz százalékig biztosak abban, mi történt valójában. Az biztos: Affleck kapta a legjobb férfi színésznek járó "oroszlános" szobrot a tavaly őszi velencei filmmustrán.