Hová menjünk pénteken?

Ismét indul a hétvége, mi összeszedtünk hozzá egy csomó érdekes programot. Kattintsatok, görgessetek és válogassatok!

Cinema Mystica

Kristály Színtér (régi Margitszigeti ásványvíz-palackozó), május 13. - június 5.

Immerzív digitális művészeti kiállítás. Ebben a misztikus világban elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, a néző részesévé válik az alkotásnak. 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várnak, a 360 fokos vetített terekben tizenhat egyedi interaktív installáció vezet végig a fény, a hang és a művészet birodalmán. A Cinema Mystica alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. Immerzív digitális alkotások, 360 fokos vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatót.

2. Kürtőskalács Vigalom a Holnemvolt Várban

Holnemvolt Vár, Városliget, május 13-15.

Arra hétvégére esett a választás, amikor a Holnemvolt Vár és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda is születésnapját ünnepli, idén a negyediket. Így egy igazi kürtőskalács vigalmat terveznek az Állatkerttel karöltve. Lesz minden, ami a jó hangulathoz kell: kézműves foglalkozások, állatos programok, arcfestő, akusztikus kiskoncertek és természetesen sok-sok kürtőskalács.
Kürtőskalács ízbombák, glutén-, tej- és tojásmentes kürtőskalács, kürtőskalácsból készült desszertek, „Csináld magad!” sátor, ahol bárki sajátkezűleg is elkészítheti kedvenc kürtőskalácsát.
Mind emellett egy igazi kuriózum is bemutatkozik - az új formá(t)öltött kürtőskalács - amellyel még biztosan nem találkoztál!

Sátántangó a Cirkóban

Cirko-Gejzír, május 13., 13:30-22:00

film felújított, digitális kópiáját a berlini filmfesztiválon mutatták be 2019-ben. A Krasznahorkai László könyve alapján készült film főhősei mindenfajta hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Számukra már megszűnt minden érték, amihez képest életük értelmét meghatározhatnák; minden feloldódott az időben, az évszakok periodikus változásában, lassan már ők maguk is az enyészet részeivé válnak. A mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését csak egyetlenegy vágy töri meg, az egyre erősebben jelentkező menekülés vágya. Mindannyian kicsinyes terveket szőnek, természetesen egymás kárára, abban az illúzióban ringatják magukat, hogy egymás kirablásával, becsapásával saját jövőjük megoldódik.

Ökofeminista Fesztivál - nemek és növények a Szeszgyár kertben

Szeszgyár, május 13-15., 14:00-tól

Vissza a természetbe és egymáshoz: közös vegán bográcsozást, gyomtúrázást, telekszafarit, gazsimogatást és a társadalmi nemek körüli előadásokat, beszélgetéseket ígér a háromnapos fesztivál a 8. kerületi Szeszgyár kertben.

Szellemek a Svábhegyen – múltidéző séta

Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola, május 13., 16:30

Ezért éri meg elmenned erre a budapesti sétára: megidézheted a Svábhegy múltját, felkeresheted a nem létező emléktáblák helyeit, méltón emlékezhetsz meg a múlt szellemeiről, hiszen olyan 20. századi történelmi leckét kapsz, amit sehol máshol. Ez történik majd a városnéző sétán: megtekinted, mi maradt az egykori sváb faluból, megcsodálod az egykori Karthauzi-villát, meglátogatod a volt Hotel Majesticet és a Svábhegy Bauhaus-stílusú szállodasorát, elsétálsz az egykori Vörös Csillag szállóhoz, megismered az apácakolostor történetét, ami később az ÁVH Tisztképző Főiskolájaként működött, és ma diákok látogatják itt az egyetemi óráikat, megnézed a rettegett normafai Kínzóházat.

Petőcz András: Az öregasszony, aki valamikor kislány volt

Írók Boltja, május 13., 17:00

A szerzővel beszélget Bakonyi István irodalomtörténész és Szűcs Anna a Napkút Kiadó munkatársa.

Zseblámpás kalandjáték a Bartók Pagonyban

Bartók Pagony, március 13., 17:00-18:30

A 7-10 éveseknek szóló interaktív könyvbemutató során a gyerekek 3 helyszínen tehetik próbára magukat a három friss Zseblámpás-regény világában. Az új Zseblámpás Könyvek: Kovács Attila: Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal (Illusztrátor: Rátkai Kornél), Igaz Dóra: Groll legendája (Illusztrátor: Bíró Eszter), Rádai Andi: Tündérek a tajgán (Illusztrátor: Baranyai András)

Vörös és fekete

Art Quarter Budapest, május 13., 18:00

Kortárs reflexiók a háborúra és szolidaritásra. A kiállításon magyar és nemzetközi művészek reflektálnak a 1930-as spanyol háborús küzdelmekre és a nyomukban támadt nemzetközi összefogásra. Egyben azt kutatják, hogy mit jelent ma a nemzetek összefogása, és milyen választ ad a társadalmi kihívásokra a képzőművészet. Kiállító művészek: Benczúr Emese, Kaszás Tamás, Papp Sándor Dávid, Sugár János, Rumi Zsófia, Zakariás István, Éric Aupol, Frédéric Héritier, Arnaud Labelle-Rojoux, Gabrielle Manglou, Jean-Michel Alberola, Miquel Mont, Francoise Quardon, Andreas M. Fohr, Antoine Hoffmann, Cynthia Montier, Jean-Claude Luttmann, Lise Lerichomme, Louise Moulin, Ko Siu Lan, Ivo Matte alias Punx23, Sasha Kurmaz, Vladimír Turner, Deana Kolencíková, Pavel Karous

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben

Csepel Művek, május 13., 19:00-23:00

Ismerd meg a valaha volt legjelentősebb gyárunkban épült legerősebb üzemi óvóhelyi rendszert (1,8 méteres vasbeton oldalfalak és aljzat, 4 méteres födém!). 3 ii. Világháborús építésű óvóhely: járnak föld alatti és föld fölötti bunkerben is, a gyárban valaha épült mindhárom óvóhelytípust meglátogatják: vezetési pontot, tömegóvóhelyet és kórházbunkert is! A program során a gyár 2-es számú egykori légoltalmi szakszolgálatos/polgári védelmi körzetparancsnoki óvóhelyén valóban megelevenedik a történelem!

Csapodárok

Radnóti Színház, május 13., 19:00

A Radnóti számára a Baumgarten-díjas Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet különleges hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének korára és az azóta eltelt időre; átiratában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs, divatos életfilozófiákként és kapcsolati dinamikákként jelennek meg. A Radnótiban először rendező Szőcs Artur ebből az újragondolt, az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készít magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást.

Maszkura és Tasnádi Bence estje

Esernyős, május 13., 19:00

A magyar irodalomtörténet legnagyobb költőinek zeneisége összhangban a mai kor emberével. A műsor egyaránt szól minden erre kíváncsi szemnek-fülnek és mindazoknak, akik szeretik a verset megzenésített formában is! Leginkább Ady Endre, József Attila, Arany János, Petőfi Sándor versek hallhatóak egy Poétás est folyamán!

Sirály

Vígszínház, május 13., 19:00

"Elég szívesen írom, noha sokat vétek a színpad törvényei ellen. Komédia, három női, hat férfi szereplő, négy felvonás, tájkép (kilátás a tóra); sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, öt pud szerelem" – írta egy levelében Csehov a Sirályról. És a végeredmény: a drámairodalom egyik legnagyobb alkotása. Igazi remekmű, szabálytalan komédia, amelyet az író legszemélyesebb vallomásának tartanak, hiszen a darabba az önéletrajzi elemeken kívül néhány közeli ismerősének sorsát is beleszőtte, és mellé – ahogy megjegyzi – öt pud szerelmet is beleírt. Az sok vagy kevés? – kérdezhetnénk. Több mint 80 kg...

Figaro3

Eiffel Műhelyház, május 13., 19:00

Három zeneszerző három operája egy estén – ebből kerekedik ki a Figaro3 című előadás. Beaumarchais Figaro-trilógiája Rossini és Mozart jól ismert operáján kívül a ritkán hallható zeneszerzőt, Darius Milhaud-t is megihlette. A produkcióban Dömötör András és Litkai Gergely sajátos feldolgozása látható, mely a drámatrilógiából Rosina és Almaviva történetét teszi meg középpontjául. Sosemvolt lehetőség nyílik az operaénekesek számára: végre végigvihetik szerepeiket a teljes trilógián, amelynek szólamait úgy alakítjuk a széleken, hogy azok a zenei epicentrumot jelentő Mozart verziójából indulhassanak ki.

Müller Péter Sziámi AndFriends 10 éves jubileum

Kobuci Kert, május 13., 19:00

Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter 2012-ben alapította az AndFriends zenekart. Az elmúlt 10 évben rengeteg dal született, számtalan koncertet adtak. Ennek a 10 évnek a megünnepléséről szól ez a koncert, különleges vendégekkel fűszerezve.

Patroklosz halála - Találkozások Homérosszal VI.

Pinceszínház, május 13., 15:00, 19:00

A Találkozások Homérosszal című beavatószínházi, 7 részes előadás-sorozat 6. része. A Freeszfe Egyesület és Pinceszínház közös produkciója. A sorozat szakmai konzulense: Karsai György.

Akhilleuszt megszégyenítik, elveszik tőle a rabnőjét. Sértett dühében a legnagyobb görög hős kivonja magát Trója ostroma alól. Közben pusztul a nép, mintha csak ikrák lennének apálykor. Megsebesül Diomédész, vérzik Aiasz, de Akhilleusz nem jön. Kémet fognak az őrök a parton, de Akhilleusz nem jön. Támad a trójai hadsereg, ég a görög flotta, de Akhilleusz nem jön. Fekszik a sátrában és bámul a múltba. Egy nap Patroklosz lép be, Akhilleusz páncélját és fegyvereit követeli. Odaadja őket, majd hírt kap a barátja haláláról, és irgalmatlan dühe a trójaiak ellen fordul. A Freeszfe Egyesület színházi rendező osztályának hallgatói (osztályfőnőkeik: Ascher Tamás és Forgács Péter) állítják színpadra, a Freeszfe Egyesület és az SZFA színészhallgatói szereplésével.


Kedves elvtársak!

Budapesti Távmozi, május 13., 19:00

Novocserkasszk, Szovjetunió, 1962. Ljudmila párttitkár és elkötelezett kommunista, aki a 2. világháborúban is a sztálini eszmékért harcolt. A tökéletes kommunista államért küzd nap mint nap, és elutasít mindenféle szovjetellenes érzelmet. Egy nap sztrájk tör ki a helyi gyárban, és Ljudmila is szemtanúja lesz, ahogy a hatalom emberei a tömegbe lőnek. A vérfürdő után eszmél rá, hogy a lányának is nyoma veszett. A hatóságok megpróbálják eltussolni a mészárlást, és tömeges letartóztatásokba kezdenek. Az önmagával meghasonlott nő egyre kétségbeesettebben keresi a lányát a lezárt városban.

Kid Francescoli, support: OIEE

Akvárium KisHall, május 13., 19:00

Képzelj el egy “U” alakú tengerpartot, ahol ringatóznak a parkoló hajók, az emberek pedig békésen várakoznak a hajótúrájuk előtt. Mindenféle ember jelen van, akik általában valamilyen italt kortyolgatnak a lenyugvó nap fénye alatt. Gondolhatnád, hogy egy egzotikus görög szigeten járunk, azonban ez a hely csupán csak pár percre van Franciaország második legnagyobb városának a központjától, Marseille-től. Ez a mesés hely nem más, mint Vallon des Auffes. Itt született meg a Kid Francescoli ötödik albuma, a Lovers.

PUK20 (2002-2022) - Csáki (Ivett), Hegedüs (Adrián), Kováts (Enikő), Poprócsi (Barnabás) kiállítása

Irokéz Galéria, május 13-15., 19:00-tól

A PUK csoport művészeti és kulturális egyesület 2002-ben jött létre, hivatalosan az akkori Savaria Mozi – és a helyi minőségi filmművészet – megmentésére, a hamarosan megnyitni tervezett plázamozi (és hollywoodi blockbusterek) ellen. Kulcsfigurája Hegedüs Adrián. Adrián tervei között azonban egy olyan közösség megtalálása, összegyűjtése, formálása is szerepelt, akik a legkülönfélébb művészeti ágakban tevékenykednek, hasonló zenei ízléssel és világlátással, szemlélettel rendelkeznek.

A te anyád

Patyolat, május 13., 19:30

Kegyetlenül empatikus történet három önzés titkos párbajáról a szembeúszó szerelemmel.
Vígh Anita első drámája a transzgenerációs kudarc anatómiája, ahol mindenki tettes és áldozat. Hány gramm egót cipelünk, és van e idő kidobálni a felesleget? Popup lélekmosdatás a Patyolatban a hétköznapok abszurd rendszeréről, amit mi emberek egymásnak építünk, és ahonnan nincs hová menni, maximum (terápiába és) színházba. Úgy is családban marad. Csókol, a te anyád

Harmónia Jazzműhely: Borbély-Dresch Quartet

Budapest Jazz Club, május 13., 20:00

A műfajnak sajátosan magyar ízt kölcsönző két mester fúvós találkozása. A ritmus szekciót Borbély Mihály különböző zenekarainak horgonyát képező két kiváló muzsikus, a bőgős Horváth Balázs és a dobos G. Szabó Hunor alkotja.

Spencer Hill Magic Band

A38 Hajó, május 13., 20:00

Spencer Hill Magic Band koncert az A38 Hajón. Bud Spencer és Terence Hill filmdalait adja elő a hajó nagytermében a zenekar. Igazi életvidám stíluskavalkádot produkál az a nagyzenekar, amely Bud Spencer és Terence Hill szellemiségét írja át igazi bulizenévé. A repertoár a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek közepéig készült Spencer-Hill filmek dalait tartalmazza, amelyeket a 7 tagot számláló együttes - az eredetiséget figyelembe véve - egy sajátságosan muzikális stíluskavalkáddal ad elő a színpadon.

Sarah McKenzie Group & Bolla Gábor

Müpa - Fesztivál Színház, május 13., 20:00

Sarah McKenzie a hazaérkezésről énekel. Ezen a felettébb intim hangulatú esten egy kicsit bepillanthatunk az énekes-zongorista lelkének legbensőbb zugaiba. Legutóbbi, Secrets of My Heart című albumán túlnyomórészt saját szerzeményeket találunk, ezeket adja elő számára különleges üzenetet hordozó örökzöldekkel az ausztrál származású, de sok szempontból nagyon is európai művésznő. Turnézó zenekarában pedig magyar szaxofonost üdvözölhetünk Bolla Gábor személyében.

OneRepublic

Papp László Budapest Sportaréna, május 13., 20:00

A OneRepublic az összes nagy slágerével visszatér Budapestre! Az énekes/dalszerő Ryan Tedder, valamint Zach Filkins és Drew Brown gitárosok, Brent Kutzle basszusgitáros/csellista, Brian Willett billentyűs és Eddie Fisher dobos alkotta OneRepublic már közel tizenöt éve nyűgözi le rajongóit.

Muddy Shoes újra színpadon!

Muzikum Klub & Bisztró, május 13., 20:30

Újra színpadon a hazai bluesélet emblematikus zenekara, a Muddy Shoes! A formáció negyedszázada változatlan felállásban várja azon zenerajongókat, akik szeretik a tradicionális akusztikus–elektromos bluest; rájuk jellemző lendületes, egyedi hangvételű előadásban.

A Hold különlegességei: Lávafolyás, holdcsuszamlás, mágneses mező anomália. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 13., 21:15

Holdfényes éjszakán a Hold különleges kráterei, lávafolyásai mellett még a mágneses mező anomáliája is és távcsővégre kerül. Előtte pedig egy pompás kettőscsillagot bontanak fel távcsőóriásukkal!

◆︎❒︎■︎ Kanada Káosz◆︎ My. Key ■︎❒︎◆︎

Szimpla Kert, május 13., 22:00

Kanada Káosz és My.Key újra beveszik a Szimplát. Minden olyan lesz mint régen! Csak sokkal jobb...

Free BJC Jam Session: Jónás Gézu Trio

Budapest Jazz Club, május 13., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.