Ismert gyerekszínészek, akik teljesen eltűntek

Nem Macaulay Caulkin az egyetlen gyerekszínész, akiből az ígéretes kezdés után mégsem lett nagy felnőtt filmsztár. Mi lett az E.T. aranyos szőke kisfiújával, és hová tűnt szegény Danny a Ragyogásból? Nyolc ismert gyerekszínészt mutatunk be, akikről nagyon rég nem hallottunk.

Mara Wilson

Aki a kilencvenes években nőtt fel, az biztosan látta Mara Wilsont a Mrs Doubtfire-ben vagy a Csoda New Yorkban című családi moziban, de elbűvölő volt a Matilda, a kiskorú boszorkány című filmben is, amit Roald Dahl ifjúsági regénye alapján Danni DeVito rendezett. A filmet annak ellenére be tudta fejezni, hogy a forgatás közben az édesanyja meghalt mellrákban. A kétezres évektől kezdve viszont csak aprócska szerepekben tűnt fel, főleg tévésorozatokban, és a Bojack, the Horseman című zseniális animációs sorozatban adja a hangját egy fekete özvegynek, aki színdarabokat ír. A színészkedés helyett a való életben is az írásra koncentrál, amióta befejezte az egyetemet, és New Yorkban él.

 

Danny Lloyd

Név alapján kevesen jönnének rá, kiről van szó, de kevés emlékezetesebb gyerekszereplő létezik Kubrick Ragyogásának kisfiújánál, aki a film végén a behavazott labirintusban menekül a begolyózott Jack Nicholson elől. Danny Lloyd a húzós thriller után már csak egy életrajzi tévésorozatot vállalt el, utána néhány sikertelen meghallgatás után úgy döntött, hogy visszatér az iskolába. Dolgozott bolti eladóként és traktorosként, de végül egyetemi biológiatanár lett, és hat gyerek édesapja. Néha ellátogat egy-egy filmfesztiválra, hogy a gyerekkori filmes élményeiről meséljen, de ezt leszámítva teljesen hétköznapi életet él.

 

Haley Joel Osment

A kétezres évek elején ígéretes karrier előtt állt Haley Joel Osment, akit a Hatodik érzék című filmért 11 évesen Oscarra is jelöltek. Egy évvel később Spielberg nagyköltségvetésű sci-fijében, az A.I. - A mesterséges értelemben játszott főszerepet, hogy innentől kezdve elvesszen különféle  középszerű és bukott filmekben. 2006-ban már azzal került be a bulvárlapokba, hogy ittasan tarolt le az autójával egy postaládát, amiért végül három év felfüggesztettre ítélték, de nem kizárt, hogy lassan újra visszakerül az élvonal közelébe. Az utóbbi néhány évben rengeteget dolgozott, szerepelt a Törtetők című közepes vígjátékban, Kevin Smith legutóbbi két filmjében, és nemrég a Szilícium-völgy című vígjátéksorozatban is felbukkant pocakosan és boglyas szakállal.

 

Corey Feldman

A Szörnyecskék és a Kincsvadászok gyerekszereplője a nyolcvanas évek egyik legnagyobb gyereksztárja volt, de azóta sorozatban gyártja a ZS kategóriás filmeket. Talán a leginkább említésre méltó film, amiben szerepelt, a bizonyos körökben kultfilmmé vált Sharknado 3. - A végső harapás, amiben a röhejes cápavihar Washingtonra csap le. Viszont az utóbbi időben többször beszélt nyíltan arról, hogy fiatal korában szexuális zaklatás áldozata volt Hollywoodban, és megpróbált összehozni egy dokumentumfilmet, ami a filmipar legsötétebb titkáról, a pedofil visszaélésekről szólt volna. Egyelőre a Weinstein-botrány sem volt elég hozzá, hogy ezek a sokat pletykált történetek is napvilágot láthassanak.



Robert Iler

Forrás: HBO

 

A Maffiózókon kívül nem sok mindenben játszott, de abban olyan jól alakította Tony Soprano fiát, hogy ő volt a sorozat egyik legemlékezetesebb figurája. Ennek ellenére a Maffiózók után még az Esküdt ellenségek című krimisorozatban vállalt egy röpke szerepet, majd felcsapott profi pókerjátékosnak. Hamarosan viszont egy testhezálló szerepben tér vissza, a 4 Kings című sorozatban, ami három menő pókerjátékosról szól, akik Las Vegasban élik a nagypályások életét. Egyébként volt pár összetűzése a törvénnyel, még 2001-ben fegyveres rablással és marihuána birtoklásával vádolták, végül három év felfüggesztettel úszta meg, 2005-ben pedig ő is jelen volt, amikor a rendőrség rajta ütött egy underground pókerklubon.



Henry Thomas

E.T. legjobb barátja Spielberg sci-fi klasszikusa óta nem talált igazán jó szerepre, hiába dolgozik azóta folyamatosan, nem sok figyelemre méltó alakítást tett le az asztalra. 1995-ben Golden Globe-ra jelölték a Megbélyegezve: a McMartin-per című film mellékszerepéért, de egyébként nem sokat hallottunk róla. Az utóbbi években szerepelt két viszonylag érdekesebb horrorfilmben, így talán még feltámad a most 46 éves színész karrierje.

 

Linda Blair

Forrás: Warner Brothers

Az Ördögűző nézőinek örökre beégett az agyába a színésznő eltorzított arca, és az, ahogy fejjel lefele futkározik lefele a lépcsőn, kifordított testtel. A film főszerepéért Oscarra jelölték és Golden Globe-ot kapott, de többé sosem sikerült neki a nagy dobás. Miután 18 évesen kokainozni kezdett, és nem sokkal később le is bukott, Hollywood hátat fordított neki, és megrekedt másodvonalbeli filmekben, egy pár másodperces szerepben feltűnt a Sikoly című filmben is. A kétezres évek elején újra bemutatták a mozik az Ördögűző felújított változatát, ezután sokáig vezetett egy tévéműsort, ami kísértetjárta házakról szólt.

Jake Lloyd

Tízévesen lett világhírű Jake Lloyd, amikor ő játszotta az ifjú Anakin Skywalkert a Star Wars: Baljós árnyakban. Az alakítást legalább annyian kritizálták, mint ahányan dicsérték, és a fiatal színész nagyon rosszul vette a hírnévvel járó megpróbáltatásokat. A színészetet teljesen abbahagyta, miután az iskolájában állandóan rajta gúnyolódtak a gyerekek, és néhány évvel ezelőtt azért tartóztatták le egy autósüldözés után, mert jogsi nélkül gyorshajtott. A rendőrségről elmegyógyintézetbe került, mint kiderült, skizofréniában szenved, de nem szedte a gyógyszereit. Azóta viszont az ellátásnak köszönhetően javult az állapota.

 

Forrás: Taste of Cinema