Keddi soroló

Aki végigpörgeti mai ajánlatunkat, biztos nem fog unatkozni!

Varázscirkusz

Müpa - Fesztivál Színház, május 10., 10:00

Az a Varázsfuvola változat - bár rengeteg benne a játékosság - elsősorban felnőtteknek szól - az életről, a halálról, a szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről. Követi ugyan a Mozart-opera cselekményét, de a pontos történetmesélésnél fontosabb szempont lett benne az opera hangulati és gondolatvilágának közvetítése a tánc nyelvén. A Varázscirkusz című előadás gyerekeknek készül. Itt a szereplők egy vándorcirkusz tagjai (az Éj királynője állatszelidítő, Tamino légtornász, Papageno bohóc, Papagena kötéltáncos), akiknek Sarastro palotájában kell fellépniük.

 

FREESZEMLE

Budapest, május 10., 10:00

A Freeszfe második alkalommal szervezi meg fesztiválját, ahol a szabadság a főszereplő. Független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai, beszélgetések, egyetemi előadások, civil szervezetek találkozói, és aukció is szerepel a hat napos programban. Irány a CEU, a Király Gyógyfürdő és a Marczibányi Téri Művelődési Központ!

 

FREESZEMLE - Forgács Péter filmjei

Marczibányi Téri Művelődési Központ, május 10., 17:00

A BIBÓ BREVIÁRIUM meditáció-film: a mágikusan komponált, karcos privát-film képsorok, Szemző Tibor visszafogott zene-folyama, s a válogatott Bibó szövegek Dobszay László érzékeny intonálásával együttesen, különös fényt vetnek az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriájára.

 

Nyitrai Tamás: Hamvas Béla Karneváljának előzményei a magyar irodalomban

Írók Boltja, május 10., 17:00

A kötetet bemutatják: Nyitrai Tamás Hamvas-kutató, ny. főiskolai docens, ELTE BTK, továbbá beszélgetőpartnere, Bánki Éva írónő, irodalomtörténész, Károli Gáspár Református Egyetem.

 

Fókusz és Távolság: Bődey János - Beszélgetés képekkel

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, május 10., 17:30

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhattok meg tényeket és titkokat.

 

Méregzöld mesék - természetfilm klub

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Mezőgazdasági Könyvtár, május 10., 18:00

A filmklubot Sáfrány József operatőr, rendező, forgatókönyvíró vezeti, aki elmúlt 30 év alatt több mint 200 filmet készített. Emellett számtalan közéleti, természetvédelmi és tudományos televíziós műsort szerkesztett, rendezett, fényképezett. Filmjei rendszeresen részt vesznek nemzetközi filmfesztiválokon. Eddig több mint 20 fesztiváldíjat szerzett. Több hazai és külföldi filmfesztiválon volt zsűrielnök vagy zsűritag.

 

A művészet templomai: Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom

Várkert Bazár (testőrpalota), május 10., 18:00

1891-ben Gauguin elhagyja Marseille-t, és a Csendes-óceán felé indul. Ezzel elkezdődik a festő utazása élet és művészet esszenciájának nyomában, ami végül az egyik legnagyobb modern művésszé tette. A művészet templomai sorozat ezen az estén Francia Polinézia, Tahiti és a Markézi-szigetek tájaira kalauzolja el a nézőket.

 

Két Noémi nagykanállal

Marczibányi Téri Művelődési Központ, május 10., 18:00

Mit ettek régen a lagzikban? Hány napig tartott egy lakodalom, ahol mindenkinek megvolt a pontosan kijelölt szerepe, kik voltak a főzőasszonyok, ki volt a csigavőfély? Milyen rituális jelentéssel bírt a reggeli, az ebéd, a vacsora, az ételküldés? Hány fogás követte egymást, melyek voltak a jellegzetesen lakodalmas sütemények, és hogyan tértek el a szokások az egyes vidékeken? Hogyan élnek tovább a hagyomány különböző elemei, például az éjféli töltött káposzta? Esküvői étkezési szokások a paraszti kultúrától a városi, polgári esküvőkön át a napjainkban megfigyelhető divatokig.

 

MANYI-jóga x Tradicionális hatha jóga alapok

MANYI - Kulturális Műhely, május 10., 18:15

"Aki tud lélegezni, az jógázni is tud." - Krishnamacharya
Jógaóra mindenkinek, tradicionális hatha jóga alapokon, keddenként a Manyiban!

 

Mozi - Szlalom

Francia Intézet, május 10., 18:30

A 15 éves Lyz nemrég nyert felvételt a híres Bourg-Saint-Maurice-i gimnázium sí tagozatára. A hajdani bajnok, Fred, aki most edzőként dolgozik, úgy dönt, hogy mindent feltesz újoncára. A támogatásától felbuzdulva Lyz teljes szívvel, fizikailag és érzelmileg is, beleveti magát a munkába. Egyik sikert a másik után aratja, de hamarosan Fred abszolút ellenőrzése alá kerül...

 

ArtMan Est vol. 10:. Átváltozás/May Day

Trafó - Nagyterem, május 10., 19:00

Tizedik alkalommal rendezi meg inkluzív táncestjét az ArtMan. A sorozat folyatásaként ezúttal két előadást láthat egy estén a Trafó közönsége. Az egyik a 23 éves Tánceánia Együttes vegyes képességű alkotóinak legújabb előadása, a Mayday. A másik pedig az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjának, az ArtMenőknek kísérleti mozgásszínházi előadása, amely az Átváltozások címet viseli.

 

Magyar Hősök – Szabadulószínház ifjúsági előadása nem csak diákoknak

Millenáris - G Csarnok (Fogadó), május 10., 19:00

A darab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a középiskolás diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében. Megtekintése tizennégy éves kortól ajánlott. Jelige: szabadulj ki a múltból!

 

Kohlhaas

Szkéné Színház, május 10., 19:00

"Élt valaha egy lókereskedő, név szerint Kohlhaas Mihály, a maga korában az egyik legderekabb, ugyanakkor legelvetemültebb ember. - Ez a rendkívüli férfiú, egészen harmincéves koráig, a jó állampolgár példaképének számíthatott volna."

 

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

Zeneakadémia (Nagyterem), május 10., 19:30

1974-ben a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmester versenyének győzteseként Kobajasi Kenicsiró egy csapásra vált hazánkban ismertté és a közönség kedvencévé, s még ugyanezen év karácsonyán Beethoven F-dúr szimfóniáját vezényelte Budapesten. A kapcsolat azóta is töretlen: a japán dirigens és a magyar komolyzenei élet, illetve a hazai publikum között csakúgy, mint Kobajasi és a nagy Beethoven-szimfóniák között. Mindezekről az erős kötődésekről most újra a 6. (Pastorale) szimfónia megszólaltatása kínál majd érzékletes bizonyságot.

 

Kezdet

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 10., 19:30

Minden történetnek van egy eleje. Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét. És itt pontosan a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi (Danny) és egy nő (Laura) megismerik egymást, miután már összeismerkedtek.

 

j(A)zz! | Aufmessers Schneide (AT)

BMC - Opus Jazz Club, május 10., 20:00

A Gregor Aufmesser nagybőgős vezette, héttagú Aufmessers Schneide 2018-ban megjelent, debütáló lemezével, az Orbs című albummal vonta magára a figyelmet először az osztrák jazz-szcénában. A zeneszerző-bőgős saját bevallása szerint a kvantumfizika titokzatos szépségéből nyert ihletet e kompozíciók megírásához, ugyanis különös párhuzamot vélt felfedezni az univerzum mélyén fellelhető káosz és rejtett kapcsolódások, valamint a zenészegyéniségek e csoportja között.

 

Szabó - Gyányi Quintet

Mixát, május 10., 20:00

A zenészek nevével a jazz, alternatív és indie zenei szcéna olyan meghatározó zenekaraiban is találkozhatunk, mint a Mörk, a Dresch Quartet, a Mordái vagy a Laiho. Ezt a modern, mai világunkra reflektáló hangvételt és zenei megközelítésmódot pedig jelen formációba is magukkal hozzák.

 

Gergye x B32 x BTF // Szinesztézia 2.0 - Ellenfényben

Gárdonyi tér, május 10., 20:30

Gergye Krisztián Társulata a köztéri kép-performanszban a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. Egy kortárs képzőművészeti alkotás vetített képe előtt, esetenként szinte benne táncolnak az előadók. Az alkotások vetített megjelenése lehetővé teszi, hogy ne csupán az egészet láttassák, hanem akár csak egy részletet emeljenek ki az előadók.