Kémek, erős hölgyek és partiarcok – A heti bemutatók

A mozik már a télre gyúrnak, hisz megjött az új, és tényleg remek Spielberg kémfilm, van egy naprakész magyar romkocsmás-bulinegyedes darab, egy kis feminista történelemidézés és egy, hozzánk kissé késve eljutó, de remek nevekkel megspékelt osztálytalálkozós ereszd el a hajam, ahol senki sem nőtt fel – eléggé.

Az éjszakám a nappalod 

Budapest a buliváros, ahogy az egyre több magyar filmből is kiderül – és erre épül Dési András György és Móray Gábor filmje is. Hősük, Novák nem tud aludni: amióta odaköltözött a barátnőjéhez, egy percre sem hunyta le a szemét. Nappal dolgozik, éjszakánként az utcákat járja: olyan helyekre és olyan emberek közé keveredik el, akiknek nem is álmodott a létezéséről. Bulizik, ismerkedik, élvezi a kettős életet, mindazt, amit ez az eddig ismeretlen Budapest kínál. Mire megszólal a vekker, mindig éppen sikerül visszabújnia a közös ágyba. Az egyik éjjel összeakad egy fura társasággal, melynek tagjai mind különös, éjszakai lények, főnökük a leállíthatatlan Volf elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni, és a legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. 

Ki nézze meg? Akinek a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan kicsit elvont volt, de a sztorija bejött – na ez ennek a kicsit vadabb, kommerszebb verziója.

Kémek hídja 

Minden adott egy jó kis hidegháborús kémsztorihoz: bulldogfejű amerikai hírszerzők, dörzsölt oroszok és genya kelet-németek, de Steven Spielberg új filmje valójában egy ravasz biztosítási ügyvéd meséje, aki a barátságtalan Kelet-Berlinbe érkezik nyélbe ütni egy jó kis üzletet. Történt ugyanis, hogy az amerikaiak elfogtak egy szovjet kémet, a szovjetek pedig lelőttek egy amerikai U-2-es kémrepülőgépet, és elfogják annak pilótáját, a fogolycsere lebonyolításával pedig egy teljesen hétköznapi ügyvédet bíznak meg. A cserét a hideg, romos Kelet-Berlinben ejtenék meg, ám a kelet-németek menet közben bekavarnak, mert ők már csak ilyenek. Steven Spielberg egyfajta jutalomjátékként élhette meg a film elkészítését, hiszen végig érződik, hogy ő és országos címborája, Tom Hanks mennyire élvezték a közös munkát, ami remekre sikerült.

Ki nézze meg? Akit érdekel a modern kori történelem, a kémkedés, és a hidegháború politikája, no és persze az, aki odavan Spielbergért és legjobb barátjáért, Tom Hanksért.

A szüfrazsett 

1912-ben járunk. Maud Watts (Carey Mulligan) egy mosodában gürcölve keresi keserves kenyerét. Egy nap a munkából hazafelé menet a szüfrazsettek tüntetésébe botlik. A nőknek szavazati jogot követelők között meglepetésére ott látja egyik munkatársát is. Kezdetben ugyan vonakodva, de lassan azonosul a szüfrazsettek ügyével, és ráébred, hogy harcolnia kell a jogaiért és az emberi méltóságáért a munkahelyén és odahaza egyaránt. Maud mozgalom iránti elkötelezettsége többször próbára tétetik - tanúskodnia kell a parlament előtt, utcai csetepatéba keveredik, sőt, börtönbe is kerül.

Ki nézze meg? Aki érzékeny mindenfajta jogtiprásra.

Újra együtt

Tíz év telt el az érettségi óta. Ki hízott meg? Ki lett híres? Ki nem változott semmit? Lélekben még fiatal hőseink újra összejönnek egy felejthetetlen estére, ahol előkerülnek a régi nagy sztorik, és felszínre kerülnek az elfeledett érzelmek, ami adott esetben komoly bonyodalmakhoz is vezethet. 2011-es darabról van szó, és az itt látható színészek közül sokan nagyon befutottak és nagyon megváltoztak – mint Channing Tatum, Chris Pratt vagy Oscar Isaac – utóbbit hamarosan az új Star Wars film egyik főszereplőjeként láthatjuk!

Ki nézze meg? Aki odavan az osztálytalálkozókért.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu