Kiherélt harcosok klubja

A Várandósok csak hollywoodi szemmel bevállalós és őszinte produkció, de ha leszámítjuk a marketinget és nem tartjuk többnek, mint a kánikulából egy klimatizált helyiségbe menekülés egyik lehetőségét, akár még élvezhetjük is.

Két és fél hónappal A legszebb dolog című francia film bemutatója után nehéz lenne a terhesség-szülés témájában első helyet kihozni Kirk Jones (Lottózsonglőrök, Nanny McPhee) hollywoodi produkciójának.

Míg a francia mozi valóban megrázóan őszintén beszélt arról, hogy bizony a terhesség egy rémálom, ami kiforgatja a nőket a valódi énjükből, miközben egy alien nevelkedik bennük, a Várandósok rendezője ebből a rémálomból csak azt vette észre, hogy milyen vicces, ha ez az alien addig nyomja a húgyhólyagodat, amíg már a végén úton, útfélen bepisilsz.

Ez persze csak a magyar nézőknek tűnthet fel, Hollywoodban pont leszarják, hogy mikor milyen bemutató van az európai mozikban, úgyhogy nem is érdemes tovább hasonlítgatni egymáshoz a két produkciót.

Már csak azért sem, mert a Várandósok egyébként sem akar mélyre szántani, és ez abból is kiderül, hogy a Cameron Diazt és Jennifer Lopezt is felvonultató vígjáték öt történetszálon fut. Vannak benne egyszer randizó, azonnal gyereket csináló fiatalok, évek óta hiába próbálkozó középkorúak, örökbe fogadók, az ikerterhességet is magassarkúban kihordók, és terhesen is fitnesstanácsokat osztogatók.

A szálak néha összeérnek, néha nem, de a kavalkád úgy tűnik, senkit sem zavart a stábban. A lényeg a várandósság és a szülés különböző vállfajainak bemutatása, a maga nemes egyszerűségében, természetesen kihangsúlyozva a férfiak el nem hanyagolható szerepét.

Ez úgy tűnik, hogy Amerikában a csődörök klubjában teljesedik ki, ami olyan, mint a Harcosok klubja, csak az öklöknek most a bébipapi letörlését kell begyakorolniuk. De nem kell megijedni, a kiherélt harcosok pelenkázás és lelkizés közben azt is bevallják, hogy a gyerek az orruk előtt evett meg egy cigit, vagy hogy bemászott a szárítóba.

A Várandósok egyetlen érdeme, hogy a sztereotípiák felvonultatását többé-kevésbé szórakoztatóan adja elő, na meg, hogy Cameron Diaz újra bebizonyítja, mennyire káros a botox, 5/10.