Kívül tágasabb, és sokkal finomabb is! - Gasztrofesztiválok idén nyárra

Lesz itt hal, lecsó, bor, pálinka, de még lekvár is. Magyarország csábító kulináris eseményeiből válogattunk.

Ha nyár, akkor fesztivál - tartja a ki nem mondott mondás, amit a legtöbben szentításként követünk. A zeneközpontú eseményekről viszont most áttesszük origónkat a gasztronómiailag fontos megmozdulásokra és megmutatjuk, merre indulj az országban, hogy megtaláld a legjobb falatokat, a legfinomabb italokat és mindezt a szabad ég alatti mókákon be is habzsold.

Környezettudatos Nap - Szabolcs (Július 25-27)
Nem hangzik túl gasztrofesztiválosan az esemény neve, azonban ez hamar megváltozik, ha elolvassuk, miről is van szó. A Tisza védelmére hívja fel a figyelmet a szabolcsi nap, méghozzá a lehető legjobb módszerrel: a folyó legfinomabbjaival eteti meg az odalátogatókat. A programok közt szerepel a tiszai halászladikos vízitúra, meg helyi halászok mesterségbemutatója varsa-lessel is. De amiért az éhesek érkeznek, azok a hagyományos tiszai halételek: tiszai halászlé, keszegsütés, roston harcsa és süllő, kísérőnek tokaji bor és szabolcsi pálinka kóstolás az esti tábortűznél. Hangulatos esemény, horgászoknak és családosoknak ajánljuk.

Anna-napi Gyümölcsünnep, Dinnyés (Július 26.)
Ha már a város neve Dinnyés, akkor adja magát, hogy rendezzenek egy gyümölcsfesztivált. De nem is akármilyet: a Velencei tó partján fekvő városban ezen a napon lekvárt főzhetünk, kóstolhatunk és vehetünk, gyümölcslepényt süthetünk, gyümölcskoktélokat ihatunk, templomkertben ehetünk bordalokkal, néptáncolhatunk, tanulhatunk a gyümölcsaszalásról és az őshonos magyar gyümölcsökről és még flamencózhatunk is a naplementében. Egy ilyen izzasztóan jó nap után pedig még bele is csobbanhatunk a két lépésre lévő Velencei tóba is - ez a fesztivál nagyon egyben van.

 

Szittyótéri Halászléfőző Fesztivál, Dunapataj (Augusztus 9.)
A Szelidi tónál rendezik meg immár ötödik alkalommal a halászléfőző versennyel egybekötött fesztivált. Ingyenes, egyszerűen megközelíthető és vidám esemény utcabállal, amit nagyétkűeknek, családosoknak, de talán legfőképp nagy haveri társaságoknak ajánlunk leginkább, merthogy a hal leve mellett más finom nedűk is sűrűn folynak a poharakba... Szóval ha jól főztök és szeretnétek vidéken mulatni, akkor ne habozzatok, jelentkezzetek a versenyre!

XII. Vasvári Rétes Fesztivál, Vasvár (Augusztus 09.)
Édesszájúaknak és hagyományőrzőknek jó szívvel ajánljuk Vasvár eme eseményét, ami kulináris élvezeteink kielégítése mellett tanulságos nap és mulatságos este is lehet egyszerre. Bepillanthatunk a réteskészítés konyhaművészetébe, informálódhatunk a kulturális örökséghez tartozó termelési módokról és a lassan feledésbe merülő ízek megmentéséhez is csatlakozhatunk. Idén 12. alkalommal Vasváron találkoznak a fenséges ízű sütemények nagymesterei, úgyhogy a mennyei édességek garantáltak. Emellett zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók és kiállítások várnak, ha idelátogatunk.

XVII. Borfesztivál és Kenyérünnep, Csongrád (Augusztus 15-17.)
Kellemes kis fesztivál ez Csongrád megye szívében, ami két nagyon magyar szívhez közel álló dolgot ünnepel: a kenyeret és a bort, avagy egyházi zsargonnal élve Krisztus testét és vérét.

Elsősorban helyi, de más tájegységek boraiba is belekóstolhatunk, majd a szokványos ropis sörkorcsolyák helyett az orrunk előtt kemencében sült rusztikus és íncsiklandó kenyérféleségeket majszolhatunk – miközben különböző koncerteket hallgatunk, vagy nézzük, hogyan avatnak új tagokat a Szent Vince Borlovagrend lovagjai.

 

 

X. Országos Lecsó Fesztivál, Balatonkenese (Augusztus 23.)
Végezetül a magyar tengerhez sodor a gasztrofesztiválok szele, méghozzá az egyik legalapabb paraszti ételek fenséges készítőihez a Balatonhoz. Kenesén jubileumát éli idén a közkedvelt és ingyenes fesztivál, amire az egész város közös erőkkel készül.

Részt vehetünk benne kóstolgató érdeklődőként, de kipróbálhatjuk magunkat élesben is, a lecsófőzés aktív részeseként, ahol hazai és külföldi csapatokkal mérhetjük össze a tudásunkat. A kirakodóvásárok, programok és fellépők mellett az ezerféleképpen elkészített, de mégis igazi, magyaros ételek a sztárok, amiket a zsűri bírálata után teljesen be lehet falni, majd teli hassal és fesztiválélménnyel ugrás a tóba és a nyár utolsó heteibe!