Különbség Stand-up és Stand-up között

A nevettetés egy cudar nehéz szakma. Nehezebb, mint a popszakma. A legnehezebb és legősibb alfaja a mezei viccmesélés, amit manapság Stand-up comedynek hívunk. Hofi, Fábry, Bödőcs, Kőhalmi, Kiss Ádám és a többiek mind a nagy amerikai elődök után kullognak csak.

Akiket mi magyarok elsőként a mozivásznakon láthattunk, azok korábban és/vagy a filmes szerepléseikkel párhuzamosan gigászi termeket megtöltő fellépéseken stand-upoltak. Richard Pryort a legjobbak közt tartják számon. Robin Williams is zseniális újító volt ebben az igen nehéz és végtelenül kritikus műfajban, valamint Steve Martin is zseniális volt. És, hogy a fiatalabbak is értsék: Eddie Murphy hatalmas stand-up comedy arc volt, ahogy Adam Sandler is.


Manapság a legnépszerűbb, legismertebb és legőszintébb férfi humorista nem más, mint a negyedrészt magyar származású Louis CK, azaz Székely Lajos. Kedvenc témája a maszturbálás, evés, gyereknevelés és egyéb hétköznapi hülyegyerek színtű problémák, amit a maga 45 éves fejével kommentál. Mindezt leírhatatlan őszinteséggel és szarkazmussal.


Az agyonhasznált magyar Stand-uposok eléggé kiégtek. Míg régen Fábry Sándortól is vígan lehetett poénokat idézni, addig mára már Kiss Ádámtól sem annyira. Ennek az őszinte műfajnak a tévébe importálása lett a veszte. Na, meg az, hogy nem volt megfelelő utánpótlásnevelés. Egy Benk Dénes sose érhet fel egy Kovács András Péterhez.


A kevesebb néha több. Ezt az elvet hűen tartja Louis CK, aki ritkán csinál showt a kamerák előtt, így azok igazán értékesek mindenki számára. De fellépésekkel sem zsúfolja tele a naptárát. Nem célja a rajongók kizsákmányolása, sőt, maga értékesíti a jegyeket, nem engedi, hogy jegyirodákon keresztül jegyüzérek felvásárolják az egész készletet, majd brutális haszonnal eladják őket.


Miután itt kvázi szentté avattuk, meg is nézzük az Óh, istenem! című előadását pénteken, 0:45-kor az HBO Comedy műsorán.