Lesz a héten valami jó sci-fi a tévében?

  • Szűcs Gyula / PORT.hu

Hát persze, és Tom Cruise rögtön kettőben is kőkemény akcióhős! De láthatjuk a szegény ember Mátrixát, ami sajnos elvérzett a nagy testvérrel szemben 1999-ben, és olyan klasszikus regényadaptációkat is, mint a Soalris vagy a Logan futása.

Hétfő: Különvélemény

Philip K. Dick kultikus sci-fi regényei és novellái már önmagukban is nagyon ütős sztorik a baljós, futurisztikus jövőnkről. Ráadásul ha ezek a régi történetek olyan rendezőzsenik kezébe kerülnek, mint Ridley Scott, Paul Verhoeven vagy Spielberg, akkor a végeredmény még az eredeti Dick-regényeknél is jobb. Nem véletlenül lett idővel kultfilm a Szárnyas fejvadász, Az emlékmás és a Különvélemény.

Utóbbit most a tévében is elcsíphetjük, és sokadszorra is drukkolhatunk Tom Cruise-nak, aki a jövőbe látó rendőrség tagjaként még azelőtt elkapja a rosszfiúkat, hogy azok elkövetnék a kitervelt bűntényeket - ám az egyik látomásból az derül ki, hogy el fog követni egy gyilkosságot, így a saját nyomozótársai elől kell menekülnie. Cruise mellett Max von Sydow és Colin Farrell is brillíroznak a szerepeikben, Spielberg pedig a fojtogató feszültséget a rá jellemző, akciódús humorral, azaz pókrobotos és autógyáras kergetőzéssel oldja fel. 

Kedd: Solaris

A lengyel születésű Stanislaw Lem legalább akkora ikonja a XX. századi sci-fi irodalomnak, mint Philip K. Dick, nem csoda, hogy az oldszkúl tudományos-fantasztikumra fogékony rendezők szeretik filmre vinni a műveit. Mi, magyarok a Pirx kapitánnyal és az 1-el álltunk a Solaris-filmek mellé, amelyekből az elsőt Andrej Tarkovszkij rendezte 1972-ben a Szovjetunióban, a másodikat pedig Steven Soderbergh Hollywoodban. Az első Solarist az orosz filmipar látványos válasznak szánta Kubrick 2001: Űrodüsszeiájára, és ez sikerült is: a mai napig egyformán szeretik mindkét lassan hömpölygő, elgondolkodtató alkotást a sci-fi rajongók.

A Soderbergh-féle Solaris lényegében a Tarkovszkij-féle Solaris remake-je. Egy maroknyi űrhajós a kozmosz túlfelén sikeresen felveszi a kapcsolatot egy plazmaóceán kinézetű, idegen létformával. Ám az telepatiksu úton belemászik az agyukba, és valóra váltja a legtitkosabb vágyaikat és félelmeiket, így a főszereplő, George Clooney ugyanúgy az exfeleségével kerül idegőrlő, se veled-se nélküled viszonyba az űrhajón, ahogy korábban Donatas Banionis a szovjet verzióban. 

Szerda: Logan futása

A Solaris után jöjjön még egy sci-fi klasszikus, Logan futása. A film William F. Nolan és George Clayton Johnson azonos című, 1967-es regénye alapján készült 1976-ban, főszerepben a korszak közönségkedvenc D'artagnanjával, Michael Yorkkal és a szexszimbólum Farrah Fawcett-tel (bár Logan nem vele, hanem Jenny Agutterrel menekül a filmben).

A történet a távoli, disztópikus jövőben játszódik, ahol a háború, a túlnépesedés és a környezetszennyezés miatt a XIII. század embere már hatalmas kupolavárosokban élnek, ahol nincsenek betegek és öregek, csak 30 év alatti, folyton bulizó, tökéletes testű emberek. A harmincasok ugyanis mindig életüket vesztik egy rituális körtáncban, miután elkezd villogni a tenyerükben lévő, vörös kő - ám a címbéli főhős, Logan nem akar meghalni, inkább elmenekül ebből az embertelen civilizációból.

Csütörtök: A 13. emelet

1999-ben minden a Mátrix óriási sikeréről szólt. Én is ekkor kezdtem el hosszú, fekete bőrkabátot meg napszemüveget hordani, és azért kértem a ballagásomra Nokia márkájú bunkofont a szüleimtől, mert Keanu Reevesnek is lyen mobilja volt a Wachowski-testvérek filmjében. Csakhogy 1999-ben a Mátrix árnyékában készült egy másik virtuális valóságos sci-fi is A 13. emelet címmel, csak ez sajnos nem kapott akkora felhajtást, és a main napig sem számít kultfilmnek egy maroknyi rajongó körén túl.

442066.jpg

Semmiképp sem akarom elspoilerezni ezt a filmet azoknak, akiknek eddig kimaradt Josef Rusnak low budget sci-fije. Legyen elég annyi, hogy itt nem egy zöld pixelekből felépített, XX. századi álomvilágban élnek az űrrobotok rabságában sínylődő, biokajaként funkcionáló emberek, hanem a '30-a évekbeli Los Angelesben tűnik fel egy fedorakalapos fickónak (Craig Bierko) és a noirok kötelező femme fatale-jának (Gretchen Mol), hogy ez nem is valóság, csak egy zöld pixelekből, számítógépekkel kreált környezet. 

Péntek: A holnap határa

Mikor már azt hittük, hogy a Csillagközi invázióban és az Idétlen időkigben mindent elmondtak, amit a futurisztikus háborúkról és az időhurokról lehetett, jött Tom Cruise, és A Bourne-retély rendezőjével, Doug Limannel olyan időhurkos űrháborús látványmozit forgattak, hogy attól minden sci-fi rajongó a gatyájába csinált örömében!

Itt sem spoilereznék többet annál, amit anno a trailerben is felvillantottak a készítők: Tom Cruise a történet elején egy nyüzüge szélhámos, aki meg akarja úszni a mimikeknek nevezett űrlények elleni háborút, de a katonák elviszik kiképzésre, aztán ledobják a front közepén, hősünket pedig széttépik az idegenek csápjai. Csakhogy ezután feléled, megint a katonák között találja magát, akik megint ledobják a front közepén, és ott megint megölik az ufók, bár most már egy kicsit odébb. Tom Cruise tehát folyton meghal, feléled, harcol, meghal, feléled, pont úgy, ahogy egy videojátékos a virtuális csatatéren, miután kitapasztalta a gépe előtt ülve, hogy honnan ugranak elő a poligonszörnyek. A holnap határa 2014 egyik legnagyobb meglepetése volt az ötlettelen Hollywood részéről (oké, ez is egy könyvadaptáció valahol), ezért aki akkor látta, nézze meg újra, aki pedig kihagyta volna, sürgősen pótolja!

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu