Lovasi András: Sokaknak Zámbó Jimmy mondta el azt, ami a szívén volt

Lovasi Andrással 2020-ban beszélgetett Novák Péter a Port.hu 25. születésnapja alkalmából. A Kispál és a Borz frontembere elmesélte, hogy milyen volt a 90-es években zenélni, milyen változásokon ment át a könnyűzenei élet. És szóba került Zámbó Jimmy is.

Lovasi András elmondása szerint annak idején, még a befutásuk kezdetén is szerencsére elég idős volt a zenekar ahhoz, hogy viszonylag épkézláb módon tudjon mutatkozni a színpadon. Ehhez jött még az, ahogy fogalmazott:

89-90-ben, amikor az adott popzenei struktúra összeomlott, akkor azon a résen sikerült valami módon ismertségre vergődni.

Lovasi elmesélte, hogy most, amikor megint elkezdtek zenélni Kispál Andrással, előjöttek a régi sztorik, és pont azon röhögtek, hogy annak idején hogy tudtak elférni egy Wartburgban.

Hárman elfértünk, és asszem, hogy az anyósülésen volt a lábdob.

(2023-ban ismét színpadra lép a Kispál és a Borz. Ez lesz az egyetlen koncertje a zenekarnak az adott évben. Az esemény különlegességét mi sem bizonyítja jobban, hogy a május 12-i Budapest parkos koncertre már nem is lehet jegyet venni.)


Az ontológia nagy késével böködtük a mellünket különböző kocsmákban és néztük az előttünk lévő generációkat, hogy na, az már alkoholista, az még nem, de majd mindjárt az lesz, és akkor ránk is ez vár.

Í- így emlékezett vissza Lovasi a tinédzser éveire, majd hozzá tette, hogy akkor azt hitte, hogy nincs nagyon menekülési útvonal. Erre jött még az, hogy az ő generációja olyan zenéken nőtt fel, amik nem éppen a kicsattanóan vidám életérzést közvetítették a közönség felé. Szerinte ennek a fajta underground zenének egy újabb verzióját játszotta a Kispál. És talán ez is volt a szerencséjük.

Mi még elkaptuk a rendszerváltásnak ezt a lendületét, és el is vitt minket az akkori hab tetejére.

A zenész elmondta, hogy a koncerthelyszínek megváltoztak Művelődési házak megváltoztak. Az egyik első kocsma koncertet még Lovasi András szervezte magának, aztán másoknak is. Majd elkezdtek visszarendeződni a régi struktúrák, elkezdték a kereskedelmi rádiók diktálni az emberek ízlését.

Lovasi elmondta, hogy szerinte mi adja egy dal lényegét. Az ő megfogalmazásában:

A dal az esszenciája az egyszerű emberi érzések megfogalmazásának, és egy csomó olyan mankót ad az embereknek, amikkel könnyebb akár a saját gonolataikat, akár a saját érzéseiket definiálni vagy megfogalmazni vagy elmondani másoknak. A Zámbó Jimmy féle "dalban mondom el" azt gondolom, hogy egy tökéletes közelítés. És egy csomó embernek a Zámbó Jimmy mondta el azt, ami a szívén volt.