Ma éjjel Halloween - rövid történet és éjszakai programok

A mára Magyarországon is elterjedt angolszász ünnep, a halloween október 31. éjszakáján beöltözésre, önfeledt kikapcsolódásra szólít mindenkit. Összeválogattunk néhány programot, ahol ezt ti is megtehetitek.

A kelta újév kezdete erre az éjszakára esett, és hitük szerint a meghaltak lelkei is ekkor vándoroltak a holtak birodalmába. Áldozatok bemutatásával egyengették útjukat, hogy ne keveredjenek az élőkkel, valamint a bűnösöknek is így szerezhettek engesztelést.

Halloween neve az ír mindenszentek  éjszakája elnevezésből ered, az azt követő november 1-je ott is mindenszentek napjaként ismert. Hazánkba is lassan begyűrűzött az ünnep a Mindenszentek és a november 2-i Halottak napja elé. A néphagyományban mindkét napot számos hiedelem övezi, nálunk is a halottak hazalátogatása jelent meg fő motívumként, ezért régen számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Egyes vidékeken a temetőbe vitték ki az ételt, és a sírokra helyeztek belőle, a maradékot pedig a koldusoknak adták. Szeged környékén “mindönszentek kalácsa”, “kóduskalács” néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek. 


Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban és amíg a harang szól hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. Erre a hétre munkatilalom is vonatkozott. Nem volt szabad mosni, vasalni, meszelni, a földeken dolgozni, mert mindez bajt hozhat a ház népére. E hiedelmek ma már kiveszőben vannak, de mindkét nap, városon és falun egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepeként él ma is ez az ünnepi időszak. (Forrás)

A Halloween legfőbb jelképeként ismert töklámpás, azaz Jack O'Lantern (Lámpás Jack), sem idegen saját néphagyományainktól, az aratás ünnepéhez kapcsolódóan megtalálható volt használatuk, sőt, gyermekkori csínytevések sorában a kifaragott, mécsessel megvilágított tököt ijesztgetésre használták dédapáink is, anélkül, hogy az angolszász hagyományról bármiféle hallomásuk lett volna.

Az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke".

Halloween Partyk:

Ha jelmezben mész az Ötkert It's The BOOM Halloween Partyjára, ajándék welcome drink-et ihatsz.

Retro L!ve Halloween lesz a Kasinoban Zoltán Erikával, Csordás Tibivel, Betty Love-val, Patkó Béla Kikivel, Hip Hop Boyzzal.

Az Orfeumban a Glamorous Company olyan nagyok szellemét idézi meg, mint James Brown, Natalie Cole, Marvin Gaye, Whitney Houston, Michael Jackson, George Michael, Prince, vagy Amy Winehouse.

Jazzy Pubban többek között Vad Orchideák koncert, aBarba Negrában a Paddy and the Rats vár titeket, és a Dürlinben sem maradhattok party nélkül: Black Trap Halloween.

Sopronban hip-hop buli lesz a Búgócsigában.