Magas koleszterinszint

Divatja van mostanában a határokat feszegető felnőtt rajzfilmeknek, és a „mostanában” alatt az elmúlt jó pár évet értem, a „felnőtt” alatt pedig nem pornót. A South Parkon és a Family Guyon már igen-igen régen röhög, aki vevő erre a humorra, az újnak számító Bob burger falodája és Brickleberry néha még ezeknél a „veteránoknál” is merészebb, most pedig megérkezett az egész estés, mocskos szájú, vérben pancsikáló hazai verzió – tojásokkal.

Tojássztori

Adott egy kőkemény bűnöző, Johnny Cupido, aki két hét után a sittről szabadulva haverjával, Harryvel – született Hermoine - elindul megkeresni azt, aki ártatlanul a sittre juttatta. A szálak a kínai maffiához, a Sárkány klánhoz vezetek, ám közben egy mocskos zsaru igyekszik minden bizonyítékot eltüntetni. Útban van a mellé beosztott újonc nyomozó, de Danny Trejo is fontos szerepet kap látványos melltetkójával és mongoloid bajuszával. Ja igen, ők mind tojások, hiszen ez a címben kétszer is megjelenik. A történetet ennél jobban nem érdemes cincálgatni, nem a spoilerveszély miatt, hanem mert a nyolcvanas-kilencvenes évek amerikai akcióvígjátékok világának megidézése csak ürügy az önfeledt baromkodásra, és a műfaj minden lehetséges kliséjének kibontogatására és kifacsarására. 

Kezdő, de nem amatőr

Érdemes elmondani, mert különben nehezen értelmezhető a Manieggs, hogy a filmet Miklósy Zoltán és csapata minimális költségvetéssel, minden állami támogatás nélkül készítette két év megfeszített munkájával, de távolról sem lelkes amatőrökről van szó. Maga Miklósy több mint 18 éve dolgozik a szakmában, ami a nagyjából tíz fős állandó stáb nagy részéről szintén elmondható, de ahogy ő fogalmazott, „eddig mindig másnak a szekerét tolta”, és most saját produkciót tett le az asztalra. A csapatból szinte mindenki dolgozott mindenen, így lehet, hogy van társrendező a korábban főleg videó klipeket készítő Herkó Attila személyében, volt külön animációs rendező is, de Miklósy forgatókönyvíróként és szinkronhangként is szerepel a stáblistán. Márpedig az ember sok mindenben megengedőbb, ha egy film így készült, és nem mondjuk Andy Vajna személyes jóindulatának köszönhetően. Mert a Manieggs nem hibátlan, de szerethető darab – ha például az ember jobban megnézi, a tojás szereplők nem is annyira egy tojásra, inkább egy tamponra vagy golyós dezodorra hasonlítanak, és sohasem törnek össze vagy készítenek belőlük tükörtojást, pedig az ötlet adná magát.

Erény vagy hiba?

A film erényei és hibája felcserélhetőek. Ha valamit nem lehet – és nem is szabad – komolyan venni, azon nehéz fogást találni. Hogy Johnny Cupido története színtiszta baromság, vagy hogy nincs olyan jogrendszer, ahol valakit 2 hétre ítélnek el? Nem számít, és az sem, hogy valahányszor csikorogva megáll a történet, a készítők lányos zavarukban fél tucat mellékszereplőt lőnek fejbe, vagy beiktatnak pár teljesen blőd snittet az alvó főszereplőről. Nem számít, mert csak tojásokról van szó, és mert az egész egy ökörség. Nekem ennél merészebb és pofátlanabb poénok is belefértek volna, de mindent úgysem lehet. Ökörségből persze nem lehet megélni, és itt jön képbe, hogy a filmet nem amatőrök, hanem a szakmát rég ismerő profik készítették. A film ugyanis jól néz ki, ami nem üres bók, mert egy teljesen következetes és kissé félve írom le, de nagy ívű világot faragtak a kis tojások – vagy tamponok? – köré. Minden beállítás és képkivágás működik, jó színvilága, a tempója, és csupán egyetlen jelenetnél éreztem, hogy ezen még kellett volna dolgozni, de ilyen a minimalizmus, ha jól találják ki és rendesen végigviszik, akkor nem lehet vele hibázni. Ehhez társul Milkovics Mátyás (Neo) korántsem visszafogott zenéje, ami a film egyik legjobb összetevője. Nem véletlen, hogy a Manieggs már megjárta a legnagyobb európai animációs fesztiválokat, ahol még nem volt, oda is hivatalos.

Kinek ajánljuk?
- Akik vevők a kissé otromba, de önfeledt humorra.
- Akik kíváncsiak arra, mi készül a rendszeren kívül.
- Akik még felnőttként is vevők a rajzfilmekre.

Kinek nem?
- Akik Disney-ben utaznak, ha rajzfilmről van szó.
- Akik szerint a káromkodás nem számít viccnek.
- Perfekcionistáknak.

6/10