Májusi szombatON

Húzós volt a hét? Fetrengve töltenéd a napot? De fél szemmel azért jó lenne nézni is valami menőt? Még mindig remek tippjeink vannak! Íme!

Rémusz bácsi: Szurokbaba

Online, május 1., 8h

Vidám, zenés bábelőadás Joel Chandler meséje alapján a nyúlról, a rókáról, és a szurokbabáról szól.

Anyák napi alkotónap

Online, május 1., 10h

Ajándékozzátok meg anyukátokat saját virágkompozícióitokkal. Készítsétek el saját tulipán csokrotokat origami technikával. Kövessétek a közösségi hálón, szóljatok apukátoknak, hogy segítsen nektek. Várnak benneteket a monitor elé! Az előadás online, ingyenesen megtekinthető a Facebook-oldalukon.

Boribon és Annipanni

Online, május 1., 10.30h

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Az előadás a Boribon és Annipanni, Jó éjszakát, Annipanni!, Boribon születésnapja, Boribon beteg, Boribon házikója és az Annipanni, mesélj nekem! című kötetek alapján készült.

Vitéz László 2. rész

Online, május 1., 10.30h

„Szervusztok Pajtikák!” Vitéz László újabb kalandokkal várja a gyerekeket és a felnőtteket! Akinek tetszett az első rész, most megint itt a helye! Felhőtlen és vidám szórakozást nyújt az a 49 perc, amelyben Lájszló ismét legyőzi a gonoszság és butaság megtestesítőjét, a szilvaképű Belzebubot.

Dinasztiák

Online, május 1., 15h

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A február 13. és május 9. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 70 kiváló hazai artista lép majd a porondra.

Valahol Európában

Online, május 1., 15h

A szétbombázott városban utcára került megárvult gyerekek elveszve, csapatba rendeződve próbálják túlélni a második háború viszontagságait. Egy elhagyatottnak tűnő birtokon húzzák meg magukat, ahol megtanulják a zene szeretetét. Az előadás a hűségről, bátorságról, barátságról szól, az emberségről az embertelenségben a háború sújtotta Magyarországon.

Müpa Home – Az orgona születésnapján - 15 éves a Müpa orgonája

Online, május 1., 16h

Még mindig tud meglepetéseket okozni a Müpa orgonája: ezúttal átiratok szólalnak meg rajta, nem is akármilyenek. Szenzáció az orgonaművész fenomén Szabó Balázs átirata Bartók ördögi nehézségű művéből, A csodálatos mandarin szvitből. Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

A Borváros és Pestiskápolna története - Virtuális helytörténeti séta

Online, május 1., 16.30h

A budafoki Pincejárat legkeresettebb programjai közé tartoznak a Garbóci László helytörténész által vezetett tematikus séták. Hogy a korlátozások miatt se maradjon le róluk senki, elindították a Virtuális Helytörténeti Séta sorozatot a Bornegyed youtube csatornán. Tarts velük, és ismerjétek meg együtt a Borváros és a Pestiskápolna kialakulását és történetét, a Virtuális Helytörténeti Séta Budafokon következő epizódjában, május 1-én az online Pincejáraton.

Töredékek a magyar zsidóság történetéből 7-8. rész

Online, május 1., 17h

A magyar zsidóság 2000 éves történetét 12 részben bemutató filmsorozat következő részeit láthatjátok a 7-8.részben: a húszas évek, zsidók elleni atrocitások. Zsidó iskolák létrejötte. Az Abonyi utcai zsidó gimnázium megalapítása. Kármán Mór, a nemzet tanítója. Horthy és a numerus clausus. 1920: megszületik Európa első antiszemita rendelkezése.

Kolibri MobilMesék

Online, május 1., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Ibusár

Online, május 1., 19h

Váratlan esemény az Örkény Színház aulájában: 'Egy harisnya-szomorú, ám végzetes őszi napon, Sárbogárdi Jolán MÁV menetjegykiadó föllázad, és súlyos függelemsértés keretében előadja éjeinek harapdált gyümölcsét, az általa írt operettet.' Archív színházi felvétel.

Jövőre, veled, itt!

Online, május 1., 19h

Doris és George - egy rostélyosnak köszönhetően - egymás mellett ébrednek 1951. februárjának egyik kellemes reggelén. Az együtt töltött éjszaka után George-nak bűntudata támad, hiszen a felesége otthon várja; majd nem sokkal később Dorist keríti hatalmába a lelkiismeret-furdalás, hiszen a férje otthon várja… A kétszereplős mű igazi jutalomjáték: a kecskeméti stúdióelőadásban a Danyi Judit-Hegedűs Zoltán művészházaspár önfeledt játékát nézhetitek meg.

Takács Panka és Barátai

Online, május 1., 19h

Sanzonok, kuplék jazzesen, ha kell harsányan és/vagy nosztalgikusan. Tetszeni fog!

Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Baráti Kristóf, km.: Fejérvári Zoltán (zongora)

Online, május 1., 19.30h

A hangverseny egyik kuriózuma, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekart ezen az estén az ismert és elismert hegedűművész, Baráti Kristóf vezényli. Az elsőként felcsendülő Ravel mű, a Bolero a világ legtöbbet játszott és legnépszerűbb klasszikus zeneműve lett, bizonyos számítások szerint átlag 15 percenként elhangzik valahol a földön. Az estE másik Ravel-műve, a G-dúr zongoraverseny egy olyan alkotás, amelyet a szerző eredetileg nem is tervezett a világ elé tárni.

Pocsai Kriszta Quartet

Online, május 1., 20h

Napjaink egyik legkeresettebb énekesnője elsöprő energiájú, ízig-vérig jazz díva, akit a BJC közönsége az Elek István Quartet, a SoLaTi és a Bágyi Balázs New Quartet-ből is ismerhet. Ezen az estén legújabb, saját formációjával lép színpadra, a kortárs jazz szintér meghatározó alakjainak koszorújában.

Müpa Home - "Bach & forward" - Improvizációk Bach-művekre

Online, május 1., 20h

A két zongorista-orgonista, Juan de la Rubia és Marco Mezquida Johann Sebastian Bach műveire improvizál, miközben Alba G. Corral vizuális művész teremt különleges látványvilágot. A Palau de la Música Catalana közvetítése.

A kalóz

Online, május 1., 20h

A balett cselekményét az angol romantikus költőnemzedék óriása, Lord Byron 1814-es híres verse, A kalóz inspirálta. A kalandokkal teli, feszülten izgalmas történetben éppúgy helyet kap a szerelem, árulás, életveszély, hajótörés, mint a végső megmenekülés. 

Pszeudo-Party, Vol. 20 | Modul aka Mango

Online, május 1., 22h

Modul - született Mango - Kraftwreck című vadonatúj albumának ősbemutatója.

FOTÓIKONOK | Exkluzív virtuális tárlatvezetés Spilák Klárával

Online, május 1-15-ig

Online program! Exkluzív tárlatvezetés Spilák Klára színművésszel, kommunikációs szakemberrel a FOTÓIKONOK - Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York című tárlaton. New York-i apropó: Spilák Klára nyerte el nemrégiben a New York-i The Short Film (SOFIE) Awards "Legjobb női mellékszereplő" díját a Kimaradt körök című filmben nyújtott alakításáért.