Mars mentőakció

A történet 2020-ban kezdődik, az első emberek megérkeztek a Marsra. A Mars-1 expedíció négy tagú, vezetőjük Luke Graham kapitány. A csapat valami furcsa ásványi anyagot talál, és ennek megvizsgálására indulnak, de csupán arra jönnek rá, hogy ez az anyag valami nagyon oda nem illő dolog. Hatalmas, ismeretlen eredetű vihar tör ki, melyet csak a kapitány él túl. Az állomásuk is megrongálódott, már csak egy segélykérő üzenetet tud küldeni a nemzetközi űrbázisnak. Ott, amint értesülnek az eseményről, rögtön nekilátnak egy mentő expedíciót szervezni. Az akció vezetője, Woody Blake meggyőzi feletteseit, hogy szüksége van Jim McConnell-re is. Eredetileg Jim és felesége voltak a Mars-1 vezetői, de az asszony váratlan halála után Jim már nem tudott részt venni a kiképzésben. A főnök beleegyezik, így négyen vágnak neki a hathónapos útnak. A legénység tagjai: Woody, Dr. Terri Fisher (ő Woody felesége), Jim és Phil Ohlmyer tudós. A csapat az út folyamán nem bizonyul túl szerencsésnek, de a sok probléma ellenére sikeresen eljutnak a Mars közelébe. Egy baleset miatt sajnos csak hárman érkeznek meg a Marsra, de ők is csak kevés felszereléssel. Megtalálják a Mars-1 vezetőjét, aki elmondja nekik, hogy az a furcsa anyag nem más, mint egy hatalmas szobor, ami egy rejtvényt sugároz. Hőseink megfejtik a rejtvényt, és bejutnak a szoborba. Belül, sok, a Marssal és az emberiséggel kapcsolatos kérdésre kapnak meglepő választ. Mindezek után csak hárman távoznak a Marsról, mert Jim McConnell további kérdésekre is keresi a választ.
Mikor Brian De Palma elkezdte a forgatást, úgy döntött hogy egy nem szokványos sci-fit készít. A forgatás alatt végig a NASA szakembereivel dolgozott, és ez látszik is a díszleteken. Az űrhajón játszódó súlytalansági jelenetek tökéletesek, ám az űrhajó forgó részéről mindig Kubric Űrodüsszeiája jut eszembe. Igaz ez kicsit az alaptémában is visszaköszön, hiszen mindkét film az emberiség eredetére ad egy lehetséges megoldást. A Marson játszódó jelenetek is hangulatosak, de a filmben a bolygó gravitációja nem felel meg a valóságosnak.
A történet kissé lassú és szokatlanul békés a rendező korábbi műveihez képest, de gyönyörű képeivel megfelelő kikapcsolódást nyújthat bárkinek.