Miért trailer a trailer?

Hiszen azt jelenti: utánfutó. Akkor mi a fenét keres a filmek előtt?

Felbolydul az univerzum, ha kikerül a netre egy várva-várt film előzetese. Alig néhány perccel a bemutató után a fél világ már véleményezi, elemzi, az éles szeműek kikockázzák, a mókamesterek gifeket és mémeket gyártanak, az okostojások elméleteket szőnek, no meg előre eldöntik, jó lesz-e a film. Azután nem sokkal utána már meg is jelenik az űrhajókat és a robbanásokat kartondobozokkal és vécégurikákkal helyettesítő svédelt változat, valaki megrajzolja az előzetest macskákkal, mások pedig a Kázmér és Huba stílusában. Moziban persze néma áhítattal figyeljük a vásznat, beleborzongunk, amikor felbukkan a régen látott kedvencünk, és ha Han Solo és Csubakka azok, kicsit el is pityeredünk. Hamarosan! - mondja a végén teátrálisan a Hang, mire megbökjük azt, akivel jöttünk és ezt mondjuk, hogy hű, de várom már. Vagy nem.

Nyilván mindegyik előzetes azt sugallja, hogy a világ legjobb moziját hirdeti - de gondoljunk csak az Öngyilkos osztagra: az előzetes alapján ekkora királyságot még nem hordott hátán a Föld, aztán milyen szánalmas pofáraesés lett belőle. Aki látta, legszívesebben elektrosokkoltatná magát, hogy kitörölje az emlékezetéből azt a két órányi kínt.

Ki gondolta volna, hogy annak idején, a trailereket a filmek után vetítették? Csakhogy addigra már az összes néző kiment a moziból, így áttették inkább a filmek elé - az elnevezés viszont megmaradt.

Többek között erről is mesélnek a Today I Found Out You Tube-csatorna videójában. Arról is szó esik, hogy a legelső trailert 1913-ban mutatták be és egy Broadway-darab bemutatóját hirdette. A próbáról összevágott rövidke mozgóképet a korabeli újságok “új és egészen egyedülálló mutatványnak” nevezték.

Még több érdekességért nézzétek meg a videót!