Mona Lisa mosolya

Julia Roberts a Mona Lisa mosolyában reformszemléletű művészettörténész tanerőt alakít. Az ő jutalomjátéka ez a film.

Julia Roberts öregszik. Ez most már egészen biztosnak látszik. A villogó mosolyú, önálló, de szerelmes lányok szerepei után elérte őt is tanárnői státus. A Mona Lisa mosolyában reformszemléletű művészettörténész tanerőt alakít. Az ő jutalomjátéka ez a film: a többiek kiszolgálják a sztárt, ügyesen adják a lovat alá. Az ötvenes évek változóban levő, de alapvetően kispolgárian konzervatív világában járunk. Vörös a rúzs a nők száján, ám messze még az emancipáció. A nő alapfeladata, hogy a háztartást vezesse és kiszolgálja férjét, gyerekeit. Legyen ennyi elég.

A film nem állít bonyolult igazságokat. Fekete és fehér a képlet. Gonosz őskövületek állnak szemben a haladást képviselő szép és okos tanárnővel, akit természetesen a szerelem is megkísért. A kiszemelt áldozat a sármos olasz tanár. Valamiképpen ezek az olasz tanárok mindig elcsábítják a gyenge női szíveket. Csábul a tanárnő is, ám a szépfiú inkább kedveli fiatal tanítványait, mint az érettebb hölgyeket.

Mike Newell rendező pufogtatja alaposan az intézeti filmekre jellemző közhelyeket. Ebből a típusból a Holt költők társasága az etalon: fogyasztható minőség remek színészekkel. A Mona Lisa próbál a nyomába érni, noha Robin Williams színészetével nehéz versenyezni. Julia Roberts figurájának itt is az lenne a szerepe, hogy felnyissa a növendékek szemét. Legyünk türelmesek, a film végén már szinte istennőt faragnak a tanárnőből, akit az iskola vaskalapos vezetése nem tűrhet tovább. Ki kell rúgni. A filmnek is szüksége van a hősies beállításra, hogy Julia Roberts még utoljára a nézőre villanthassa félreismerhetetlen mosolyát.

Tucatfilm született ismét. A nézhető kategóriából. A mozikat elárasztó blődli tengerében ez a mozi még mindig inkább ajánlható, mint az egyéb, meglehetősen alacsony színvonalat elérő darabok. Van benne kaland és szerelem, kis ismeretterjesztés, ami az amerikai közönségre nyilván ráfér. És van felemelő befejezés: lehet a zsebkendőket elővenni. Profi a munka. Megnéztük, de holnap már szinte alig emlékszünk, mit is láttunk.