Nyald meg a nyarat! - Nagy budapesti fagyikörkép

Hűs, cukros, édes, színes, finom - öt szó, aminek lehetetlen ellenállni. Most mutatunk hozzájuk öt helyet is, aminek szintén lehetetlen nemet mondani.

Nyár van, forró, kiülős nyár, utazós, strandolós, bulizós, könnyű nyár. Ha épp nem valamilyen tóba lógatod a lábad vagy pakolsz a tengerhez, akkor bizony te is egyike lehetsz a fővárosban tikkadtan árnyékot és valami hűset kereső lakosoknak. Ezért segítünk egy kicsit betájolni az édességiránytűdet, hogy hosszabb keresgélés nélkül is betalálj a főváros legjobb fagyizóiba. Ha nem mindegy hány forint is az a gombóc, ne aggódj, árban növekvő sorrendben szedtük össze a budapesti kedvenc nyalodáinkat.

Daubner Cukrászda
Budaiaknak tökéletes választás lehet ez a pénztárcabarát és hangulatos cukrászda. A Szépvölgyi úti zarándokhelyen az ínycsiklandó párfék, torták és sütemények mellett híresen jó fagyit adnak mindössze 200 Ft / 5 dkg áron. A kínálat némileg változik, de az állandó kedvencek, a mákfagyi, a baracklekváros rizsfagyi, a grillázsos, a gesztenyepürés és a narancsos-trüffeles különlegességek hideg edényekben várják, hogy a szádba érkezzenek.

A kiszolgálók a fagyikat saját, helyben készült tölcsérekbe kanalazzák, te pedig fokozhatod az élvezeteket egy kis extra csoki, eper, málna, karamell, amaréna meggy vagy narancsöntet eláztatással, de megszórathatod a fagyidat mogyoróval, pisztáciával, mandulával vagy grillázzsal is. Már a gondolatától is elérzékenyültünk.

Levendula fagyizó
Rózsaszín fellegek helyett lila mámorban fogunk úszni, ha betérünk a Levendula fagyizók egyikébe a Szent István körúton, a Rákóczin, a Vámházon vagy a Fény utcában (nem budapestiek Szentendre főterén és természetesen a névadó Tihanyban is kipróbálhatják). A szőlőcukorból és forrásvízből (meg néhány nyírfacukrból, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak!) készült, abszolút természetes alapanyagokat használó fagyizónál mindössze 250 Ft egy jótékony mennyiségben lapátolt adag (minden fagyihoz külön lapátot hasznának).

A helyre oly jellemző, levendulás ízkombinációk (levendulás fondante, citrom, stb.) olyan egyedi extremitásokat próbálhatunk ki a Levendulában, mint a tihanyi camambert-es fagyi, tokaji aszús fagyi, karamellizált füge, rukkolás erdei gyümölcsös, muskotályos körtés – de maradhatunk egy hagyományosnak számító nutellás kókusz. Jótékonyan óriási adagokat lapátolnak, amikhez sok sikert kívánunk, mert amellett, hogy iszonyat finomak, a minőség miatt nagyon sűrű és telített adagok ezek.

Fragola
Szintén Budapestről és újfent 250 Ft / 5 dkg ár-mennyiség arányban érkeznek a hűsítő finomságok, ha a Fragola hat fagyizójának egyikébe látogatunk. Az eredeti kézműves fagyik rettentő hamar belopták magukat a közönség szívébe, mert minőségi, nem színezett, ízletes és nagy adagokat adnak elérhető áron. Tejes és sobet-s alappal dolgoznak, amelyekhez különleges ízeket párosítanak, például náluk is lehet tihanyi camambert-es fagyit kapni, de megkóstolhatjuk a gorgonzolás gombócot is. Jellemzően olasz alapanyagokból dolgoznak (így kissé furcsa a kézműves elnevezés, de oda se neki, nagyon finom) és hetente rukkolnak elő valamilyen új ízzel. Legutóbbi dobásukat, a Valentinát már most ki akarjuk próbálni: a műalkotás alapja egy klasszikus pisztácia fagylalt, amelynek tetejére kétujjnyi fehércsokoládé réteg, közben pedig sózva karamellizált egész pisztácia szemek kerülnek. Hmmmmmm...!

Gelarto Rosa
Egy fagyizó a Bazilikánál, ahol nem csak a belbecs, hanem az impozáns külcsín is számit. A Gelarto Rosa a budapesti fagyizók körében híressé vált gyönyörű, rózsaszirmokból összeálló, rózsabimbót formázó különleges esztétikájáról. Kétféle ízt lehet egy tölcsérbe kérni, amiért totálban négyszáz forintot kell fizetni – viszont 7,5 dekás az adag. Itt is lehet furcsaságokat kapni: például a borsós fagyi nem túl hétköznapi ötlet, a kandírozott gesztenye, a gorgonzola dolce és az olivás kombinációk egyedi ízt visznek a hagyományosak mellé. Hihetetlenül gyümölcsösek és vitamindúsak a gyümölcsfagyik, talán jobbak, mint egy pohár facsart narancs – és tuti hűsebbek is. Tipp: durván édesszájúak kérhetnek csokikérget is a rózsabimbójuk tetejére!

Gerbeaud Ház
Végül pedig jöjjön egy nem dekadens klasszikus a Vörösmarty térről: Budapest egyik ikonikus látnivalója, a  Gerbeaud Ház. Itt nem csak a névadó zserbót készítik, hanem minőségi és alapanyagdús fagylaltokkal is csábítják a környéken shoppingolókat. Saját tölcséreiket mandulalisztből készítik, amit éppen ezért tuti a végéig fogsz enni – és a tetejére 300 Ft / 5 dkg-s áron olyan tradícionális bűnös élvezteket kérhetsz, mint az alap vanília, dió, csoki, banán, citrom, narancsos-fahéj, málna, kávé... de olyan minőségi alaanyagokból, mint az eredeti kakaópor, mogyoró praliné, igazi kávé főzet, ceyloni fahéj vagy épp bourbon vanília. Mondjuk ezért az árért és a Gerbeaud-tól nem is várunk kevesebbet.

A kedvenc fagyizók után az édes és folyékony élmények gömbhegyeiről Magyarország gasztromappájára szenteljük a figyelmünket egy átfogó kulináris fesztivál körkép erejéig!