Pajzán és pikáns

Ritkán láthatunk olyan malac vígjátékot, mint a nagyra becsült Robert De Niro főszereplésével készült Nagyfater elszabadul, de mindig is akadtak tiszteletlen, polgárpukkasztó és altáji humorra építő komédiák a piacon. Összeszedtük a kedvenceinket.

 

Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (2006)

Senki sem lehet bunkóbb Boratnál, még a szintén Sacha Baron Cohen által megformált Brüno, Ali G vagy Aladeen generális admirális sem. Borat a dicső Kazahsztán egyetlen (angolul is beszélő) újságírója, és a nyugati nyitás jegyében nekivág, hogy bekukkantson az amerikai álom mögé, ahol csak bunkókat és idiótákat talál, no meg Pamela Andersont, akit azonnal nőül is venne. Az életvidám és semmit sem tisztelő áldokumentumfilm rendre hülyét csinál alanyaiból, de maga Borát sem retten meg a legkreténebb helyzetektől – meztelen birkózása hájas és szőrös barátjával a retinánkba égett -, és akkor a legendás úvézöld fürdőruháról és húgáról, Kazahsztán második legjobb prostijáról még nem is beszéltünk. A forgatókönyvet mellesleg az a Dan Mazer jegyezte – és Oscar-jelölést is kapott érte – aki az új De Niro filmet rendezte. Jaksemás!

40 éves szűz (2005)

Judd Apatow vígjátékainak a titka az alantas és a fennkölt tökéletes elegyítése, a sokszor tényleg alpári kollégiumi humor és az őszinte érzelmek házasítása, és itt is ez történik. Andy (ez a szerep volt Steve Carell nagy kiugrása) egy műszaki áruház raktárvezetője, elégedett az életével, a lakása tele van akciófigurákkal és képregényekkel, bicajjal jár, és esténként ólomkatonákat festeget. Egyik nap a munkatársai megtudják, hogy nem egyszerűen csak agglegény, de negyven éves korára még sohasem volt nővel, és rögvest elhatározzák, hogy segítenek neki elveszteni a szüzességét. Akadna jelölt is a feladatra, de Andy nehéz eset, és nem csak azért, mert olyan szőrös, mint egy lajhár. A rendkívül kedves történet egyben csupa malacság is, amiben ott van a nimfomániás Elizabeth Banks őrült magánszáma.

Amerikai pite (1999)

Az évek során hamar kiderült, hogy habkönnyű darabról van szó, amelynek főszereplői közül – és most szigorúak vagyunk – egy jó színész sem volt, és bár a szüzesség elvesztéséről és a vad csajozásról szólt, egy jó nőt sem láthattuk benne, az egy Shannon Elizabethen kívül, aki kis időre Playbox nyuszi is lett, és csupán egy színész lett később is sikeres. Alyson Hannigan az Így jártam anyátokkal révén, az Amerikai pite maga korában őrülten népszerű volt. Igaz, a történet a nyolcvanas évek olyan szexvígjátékait koppintotta, mint a Malackodók, de mivel finomítottak rajta és szalonképessé tették, jó marketinggel széles rétegekhez jutott el, és még vagy 8 folytatást is készítettek, amikhez képest az első rész kész remekműnek tűnik. De ne csorbítsuk a film érdemeit: innen kaptuk a MILF szavunkat és a Stifler mamája kifejezést, és valljuk be, annak idején mi is sokat röhögtünk rajta, bár mai szemmel messze a legszimpatikusabb figura az izzadós, kőbunkó Stifler.

Zack és Miri pornót forgat (2008)

A két ezeréves barát, a szobatárs csinos Miri (Elizabeth Banks) és a vicces Zack Seth Rogen) igencsak nehéz időket él át, ugyanis adóssághegyek tornyosulnak föléjük. Amikor kikapcsolják az áramot és még a vizet is elzárják náluk, különös mentőötletük támad a gyors pénzszerzésre: a barátaik segítségére is számítva, pornófilmet forgatnak, hiszen az amatőr pornó korát éljük – lásd az itt is hivatkozott Paris Hiltont. Bár hőseink esküt fogadnak, hogy a szex semmiképp sem fogja megrontani a barátságukat, amint elkezdődik a forgatás, amin igazi pornósztárok is megjelennek, a plátói barátság valami sokkal többé változik át. Kevin Smith a filmben elsősorban első munkája, a Shop-stop forgatási élményeit dolgozta fel, ami önmagában is elég szókimondó és malac, de nagyon vicces alkotás.

Szüzet szüntess (2004)

Matthew (Emile Hirsch) kedves srác és jó tanuló, csajozni viszont nem igazán tud, egészen pontosan még nem is próbált randizni egyetlen lánnyal sem. A gyönyörű és titokzatos új szomszédlány felbukkanása azonban fenekestül felkavarja egysíkú életét, és a srác belezúg a szőke bombázóba. Csakhogy kiderül, hogy a lány annak idején pornósztárként kereste a kenyerét, és a gondokat tetézi, hogy az új szerelemmel együtt a rámenős ex-strici és számos alvilági figura is a nyakába szakad az érettségire készülő fiúnak. A megoldás furcsa módon egy oktató jellegű pornófilm elkészítése lesz! Bár Elisha Cuthbert ex-pornócsillag létére nem mutat túl sokat magából, akárcsak a Zack és Miri esetében, itt is a pornóipar kis szegletének a bemutatása hozza meg a pikantériát, a humort pedig az alulértékelt Timothy Olyphant hozza.

Könnyű nőcske (2010)

Olive hétköznapi lány, aki nem nagyon tűnik ki a többiek közül, és a fiúkkal is hadilábon áll. Egészen addig, míg egy véletlen hazugság és egy gyorsan terjedő pletyka a népszerűségi lista legfelső fokára emeli. Szexuális szolgáltatásokat (persze csak átverésből) nyújt ugyanis mindazoknak a sulitársainak, akiknek nem jutott barátnő, és ezt cikinek érzik, vagy azoknak, akik melegek, és ezt nem akarják a többiek orrára kötni. Olive szíve megesik rajtuk, de hamar ráragad a suli ribanca cím – és itt egy furcsa irodalmi párhuzam is van A skarlát betű című irodalmi klasszikussal -, ám egy idő után már nem csak ez áll a hazugságok hátterében. Emma Stone ezzel a szereppel vált keresett komikává és ismert színésznővé, hogy aztán olyan illetlen, mégis romantikus darabokban játsszon, mint az Őrült, dilis szerelem.

Barátság extrákkal (2011)

Lehet –e egy olyan csinos lány, mint Mila Kunis és egy olyan bájgúnár, mint Justin Timberlake csak és kizárólag barát, pláne úgy, hogy rendszeresen lefekszenek egymással? Merthogy félnek a csalódástól, de baromira bejönnek egymásnak. Na ki tudja a választ? Nyilván nem, ám sok félreértés és pikáns jelenet kell ahhoz, hogy mindezt ők is belássák. Timberlake amúgy nem is olyan vészes színésznek, de ez Mila Kunis filmje, akit nem véletlenül kiáltottak ki korunk egyik legjobb nőjének – bár el kell árulnunk, hogy bizonyos jelenetekben fenékdublőrt használtak az „igazi” helyett. A rendező egyébként az a Will Gluck, aki egy évvel korábban a hasonló hangvételű Könnyű nőcskét készítette el, szóval vannak itt átfedések.

Amerika Kommandó: Világrendőrség ()

Trey Parker és Matt Stone, a South Park alkotói aligha ismernek bármiféle tabut, ahogy ezt már többször bizonyították, és most az amerikai külpolitikának, a nagyhatalom kényszeres rendteremtő szerepének mennek neki, de nem rajzolt figurákkal, hanem bábukkal. Ezek a bábuk csapnak oda, amikor a hataloméhes diktátor tömegpusztító fegyvereket ad el terroristáknak, soraikat pedig a Broadway új csillaga erősíti, aki beépül a terrorszervezetbe, és itt elég sok minden megesik, de nem lehet rántottát sütni anélkül, hogy ne törjük fel a tojásokat, mint tudjuk. Azt, hogy a készítők bábukkal dolgoztak, gyakorlatilag üres csekket adott a kezükbe, hiszen velük.mindent meg lehet csinálni, amire egy magára kicsit is adó színész sosem lenne hajlandó – például az összes lehetséges és lehetetlen pózt felsorakoztató szexjelenetet vagy egy olyan epikus hányást, ami után a néző két-három napig biztos nem fog ételhez nyúlni. A gusztustalankodást azonban felülírja a remek humor, és a zene is pompásra sikerült.